maanantai 5. toukokuuta 2014

Helppohoitoinen puutarha - 88 vinkkiä, joilla saat pihan kukoistamaan vähällä vaivalla

Dan Rosenholm on koonnut puutarhateoksen Helppohoitoinen puutarha, jossa on 88 vinkkiä, joilla saa pihan kukoistamaan vähällä vaivalla. Kevätaikaan luen kiivaasti puutarhakirjoja ja – lehtiä, joita on kertynyt aikamoiset pinot. Aina on tilaa uusille ideoille, sillä piha ja puutarha muuttuvat joka kesä. Jos istutuksille ei tee mitään, pian huomaa pihan näyttävän luonnonniitylle tai rikkaruohojen valtakunnaksi, jotka Rosenholmin mielestä ovat kauniita yrttejä. Niin minunkin mielestä, mutta ei omalla pihalla. Toisin sanoen Dan Rosenblom pyytää puutarhanhoitajia hellittämään kiireestä ja antaa hyviä vinkkejä siihen, miten puutarhanhoitaja helpottaa työmääräänsä mm. rikkaruohojen kitkeminen kannattaa ajoittaa varhain keväälle, jolloin ne menettävät tehokkaan leviämiskykynsä. Itse olen saanut melkein kaikki voikukat pois kotipihalta sinnikkään kevätkitkennän avulla.

Helppohoitoisen puutarhan kansikuva on todella runsas ja siinä on käytetty mielikuvitusta. Joku voisi pikaisesti luulla kuvaa jostakin takapihalta otetuksi, jonne vanhojen ja unohdettujen huonekalujen päälle on kasvanut kukkameri. Kuvassa on sänky, yöpöytä ja peililipasto ilman peiliä. Kuvan kukkarunsaus on valtava, mielestäni kukkia on jopa liikaa. Ehkä käyttämällä enemmän samaa kukkalajia asetelma olisi rauhallisempi ja kauniimpi. Rosenholm kehottaa istuttamaan jokaista perennalajia tarpeeksi tiheästi ja useampia taimia sivulla 33.
Kun istuttaa useampia taimia samaa perennalajia, ei lajeja tarvitse olla montaa. Se on puhdasta matematiikkaa. Kasvustoja ei ole pelkästään helpompi pitää siistinä ja kurissa, vaan ne ovat myös näyttävämmän näköisiä. Tämä vaatii kurinalaisuutta, sillä ihmisen luontaiseen uteliaisuuteen kuuluu kokeilla mitä erilaisimpia kasveja.

Yksi hankalimmista puutarhakasveista on nurmikko. Rosenholm kehottaa hyväksymään nurmikon villit rikkakasvit kuten valkoapilan, kaunokaisen, niittyhumalan ja tädykkeet, sillä ne kestävät leikkausta ja ovat yhtä vihreitä kuin nurmiheinä. Sammal on Rosenholmin mielestä kaunis, eikä sitä kannata poistaa ja sammaleenpoistajat pitää unohtaa kokonaan. Myöskään lannoittamista Rosenholm kannattaa välttämään. Sen sijaan nurmikko kannattaa pitää hieman pidempänä eikä sitä leikkuun jälkeen kannata haravoida pois, koska se toimii ravinteena. Kalkitseminen ei myöskään ole hyvä asia, koska kalkki lisää rikkakasvien ja sammalen kasvua. Nurmikon kastelu on Rosenholmin mielestä makuasia ja helpointa on antaa kasteluletku lapsille, jotka voivat samalla leikkiä veden kanssa.

Korotetut istutuslaatikot ovat Rosenholmin mieleen, sillä ne tarjoavat monia etuja helppoon viljelyyn. Laatikot on helppo puhdistaa, ne lämpiävät keväällä nopeasti, maan voi kääntää nopeaan ja lisätä hieman multaa joukkoon. Rikkaruohoista ei ole kovin paljon haittaa. Lisäksi istutuslaatikot ovat siistin ja kauniin näköisiä.

Helppohoitoinen puutarha antaa todella hyviä vinkkejä puutarhanhoitoon. Kirja sisältää upeita kuvia, joista suurin osa on kirjan tekijän itse ottamia. Pidin tosi paljon Helppohoitoisuuden kuudesta käskystä:
1.      Älä välitä siitä, mitä naapurit ajattelevat. Sinun puutarhasi on sinun.
2.      Seuraa luonnon järjestystä, kaikki on silloin helpompaa.
3.      Älä valitse kasveja ulkonäön perusteella. Oikealla kasvupaikalla kasvavat kasvit selviävät kuin itsestään.
4.      Jos jokin kasvi ei ota menestyäkseen, vaikka olet kokeillut melkein kaikkea, kaiva se ylös ja hävitä.
5.      Keskitä hoitotoimenpiteet niihin kohtiin, joita teillä käytetään eniten.
6.      Kaikkein tärkein: mitä et jaksa tehdä tänään, voit yhtä hyvin tehdä jonakin toisena päivänä.

Näistä ohjeista kritisoin vain kohtaa neljä, sillä kasvin voi aina siirtää eri paikkaan ja kokeilla kasvaako se muualla paremmin. Helppohoitoinen puutarha on hieno kirja, jossa on upeat kuvat ja ohjeet. *****

Dan Rosenholm, Helppohoitoinen puutarha – 88 vinkkiä, joilla saat pihan kukoistamaan vähällä vaivalla
suom. Kirsi Tuominen
kuvat Dan Rosenholm ja Ann-Christine Rosenholm
Minerva 2014
Trädgårdshandbok för lata. 88 Tips för den som vill göra så lite som möjligt 2013.
s. 125

2 kommenttia:

 1. Minustakin kirjan kansi on aika sekava...Tuo nurmikko sammaleelle, laatoille ja villikukille -juttu on meillä menossa. Siihen tuli vain yksi mutka matkaan: Mietippä kun kaunis ja helppo sammal valloittaa nurmikot, niin pysyykö se vain nurmikoilla, ei!, se leviää myös kukkapenkkeihin ja yrittää tukkia monet matalat istutukset ja jopa matalimmat pensaat. Nyt on sitten kaikkea muuta kuin helppo työ alkaa hammasharjalla puhdistamaan Repandan oksia...Se on kaunis laakakataja, joita minulla on monia ja suuria. Piti tehdä niistä juttu, mutta ainakin nyt ne näyttävät niin sammaleen uuvuttamilta että ei tule mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin kirjasta, että koska meillä on sammalta, olen itse sen aiheuttanut turhalla kalkitsemisella. Tänä kesänä en aio kalkita. Kanankakkaa vaan vesisateella.
   Mites teillä, laitatteko kalkkia pihalle?

   Poista