maanantai 19. toukokuuta 2014

Sjón: Poika nimeltä Kuukivi
Islantilainen kirjailija Sjǒn on kirjoittanut upean ja mystisen kirjan, jonka arvoituksellinen nimi on Poika nimeltä Kuukivi. Kirja on täynnä seksuaalisuutta, nuoruutta ja intohimoa, joka oli pakko pitää salassa. Kirjan päähenkilö oli 15v. poika nimeltään Mǎni Steinn ja kirjan tapahtumat keskittyivät vuoden 1918 loppupuolelle, aikaan jolloin espanjantauti tappoi ihmisiä maailmalla ja saapui myös Islantiin, maahan, jossa kirjan päähenkilö syntyi ja eli. Nuoren miehen elämä ei ollut ruusuilla tanssimista, ja hän oli oppinut pysyttelemään piilossa muiden katseilta, aina joskus katseet kohtasivat.

Hänellä oli perhosia vatsassa niin kuin silloin, kun hän on asiakkaan kanssa, paitsi että perhoset ovat isompia, niiden siipien väli on pitempi ja ne ovat väriltään mustia kuin ruumisauton samettiverhot.
Jokin hallitsematon voima on vallannut maan, jotain historiallista tapahtuu samanaikaisesti Reykjavikissa ja suuressa maailmassa.
Valkokangas on revennyt, maailmojen välillä tuulee.

Poika nimeltään Kuukivi voitti Islannin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014. Kirjan alku koukutti minut välittömästi, sillä se oli todella vahva aloitus. Kirjan pääteema oli rakastaminen ja seksuaalivähemmistöön kuuluminen ja se näkyi heti kirjan alusta kirjan loppuun asti. Kuka sinä olet, mihin yhteiskuntaluokkaan kuulut, mitä koulua saat käydä, kenen kanssa saat seurustella, kirja oli täynnä muiden ihmisten määrittelyjä orvon pojan identiteetistä ja kehittymisestä. Onneksi oli elokuvat ja niiden maailmat joihin Mǎni pystyi uppoutumaan ja uneksimaan itselleen oman maailman. Mǎni Steinn katsoi kaikki elokuvat mitkä tulivat Islantiin. Elokuvien maailma auttoi häntä kestämään köyhyyttä ja ihmisten vieroksuntaa.

Illalla, kun lintu rannalla on hukkunut pojan vereen, Sόla Guǒb- tulee hakemaan Mǎni Steinnin narulta. Hän vie tämän kotiinsa ja pukeutuu poikaan. Hänen mielestään pojan punaiset huulet, ehostetut silmät ja korvakorut sopivat hänelle hyvin, mutta hän pesee pojalta viikset pois ja vetää kynnet sisään.

Sjǒn, Poika nimeltä Kuukivi *****
suom. Tuomas Kauko
LIKE 2014
Mǎnasteinn – Drengurinn sem aldrei var til 2013

4 kommenttia:

 1. Tämä on hieno kirja. Alku koukuttaa niin tehokkaasti, että se jää pitkäksi aikaa mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku oli todella vahva ja koko kirja piti lujassa otteessa aivan kuin Sόla Guǒb- alias vampyyri...

   Poista
 2. Tämä kuulostaa upealta teokselta. Vähän harmittaa, kun mulla oli tämä jo kirjastossa varauksessa, mutta poistin varauksen osana liiallisten varausten poisto-operaatiota. Mutta eiköhän tämä jossain vaiheessa tule vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua...minusta tämä on tämän vuoden ulkomaisista kirjoista ehdottomasti paras tänä vuonna. Onneksi tämä tuli aika nopeasti kirjastosta :)

   Poista