tiistai 27. toukokuuta 2014

Richard Scarry: Touhulan iloiset numerot ja Touhulan iloiset värit
Kaikki lastenkirjojen ystävät ovat tutustuneet yhdysvaltalaisen Richard Scarryn (1919-1994) ajattomiin, värikylläisiin ja mielikuvitusrikkaisiin lastenkirjoihin, jotka kirjailija itse on kuvittanut. Kirjojen eläinhahmot ovat ihmismäisiä ja kaikki tunnistavat Mato Matalan ja Kissalan Hessun, jotka asuvat Touhulan kaupungissa. Richard Scarryn kirjoja ovat suomentaneet mm. Marjatta Kurenniemi, Kaarina Helakisa, Katariina Heilala, Marja Alopaeus, Esa Mela, Laila Niukkanen ja Raija Mattila jne. Richard Scarryn tuotanto on aivan uskomaton, sillä hän on mukana yli 300 lastenkirjassa, osassa kuvittajana. Televisiossa on esitetty 1990-luvulta alkaen lastenohjelmasarjaa, Richard Scarryn Touhukas maailma, joka perustui hänen kirjoihinsa.

Richard Scarry paneutui myös opettamaan lapsille erilaisia asioita mm. numeroita Touhulan iloiset numerot –kirjassa ja värejä Touhulan iloiset värit –kirjassa. Vastaavia opettavaisia kirjoja löytyy lukuisia. Näiden kirjojen avulla oppiminen käy kuin leikiten. Iloiset kuvat houkuttelevat lapsia katselemaan kirjoja yhä uudelleen. Kovakantisina ja paksusta pahvista tehtyinä kirjat kestävät kovaakin kulutusta.

Touhulan iloiset värit opettavat lapsille punaisen, keltaisen, sinisen, vihreän, pinkin, violetin, oranssin, harmaan ja ruskean värin. Kirjan kansikuvassa on Kissalan Hessu. Esimerkiksi keltaisesta väristä kerrotaan, että se on aurinkoinen väri. Mitähän Hessu voisi maalata keltaisella? Trumpetti on keltainen. Juusto on keltainen. Narsissit ovat keltaiset. Hessun ystävä Banaani- Toope ajaa keltaista banaaniautoa. Hessun keltainen maalaus on valmis. Mitä hän maalasi? Hessu maalasi keltaisen auringon. Onpas aurinkoinen kuva, Hessu!

Touhulan iloiset numerot opettavat lapsille numerot yhdestä kymmeneen. Kirjan kansikuvassa on Mato Matala. Numero viiden kohdalla on kuva punaisesta paloautosta, jonka kyydissä on viisi palomiestä.

Piipaa piipaa! Näin huutaa
paloauto sireeni!
Pois tieltä, kaikki! Pontevat
palomiehet ovat tulossa
suurella punaisella autollaan.

Sivuaukiolla kysytään myös mitä muuta kuvassa on viisi? Lapsilukijoille löytyy monta mukavaa kohdetta mitä laskea. Kirjat ovat iloisia ja positiivisia. Opettavaisista hetkistä tulee siten mukavia tuokioita, eikä lapset koe oppimista hankalana asiana.

Richard Scarry, Touhulan iloiset numerot
suom. Katariina Heilala
Tammi 2012
Let´s Count with Lowly!
s. 18
Richard Scarry, Touhulan iloiset värit
suom. Katariina Heilala
Tammi 2012
All the Colours of Busytown!
s. 18

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Voi niin ovat. On tullut luettua monen monituista Scarryn kirjaa ja valikoimaa on valtavasti :)

   Poista
 2. Scarryn kirjat ovat kyllä mainioita. Meillä taitaa näistä Touhula-aiheisista tietokirjoista olla esikoisen hyllyssä englannin kielen sanakirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että löydän jostakin laatikosta lasten vanhoja Scarryn kirjoja. Myös se englannin kielen sanakirja. Nämä kaksi kirjaa lähtevät lahjaksi.
   Kirjat ovat uskomattoman ajattomia :)

   Poista
 3. Mukava postaus :)

  Minustakin Touhula on mukava paikka, ja hahmot kestävät hyvin aikaa. Scarryn maailma on sympaattinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scarry on luonut oman kuvallisen maailmansa, joka on jäänyt elämään omaa touhukasta elämää lasten maailmaan. Ja uskomaton määrä näitä hänen kirjoja on olemassa...ihailen :D

   Poista
 4. Voi minä niin tykkäsin näistä Scarryn jutuista pienenä. Ja itse asiassa, jos totta puhutaan niin tykkään vieläkin. <3 Richard Scarryn touhukas maailma on ihana ohjelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tykkään minäkin. Jostakin syystä Mato Matala yksine jalkoineen on todella sympaattinen hahmo, johon ei kyllästy koskaan :)

   Poista
 5. Noita Richard Scarryn kirjoja ostin aikoinaan omille poijilleni, todella hienoja ja hauskoja kirjoja;))

  Kiitos kivasta kirjapostauksesta, Mai, ja hyvää Helatorstaita sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili :)
   Pitihän sitä näin upeista kirjoista postata ja Richard Scarryn kirjoja riittää, sillä hän on kirjoittanut niitä 60-luvulta asti. Mikä lie painosmäärä, sillä hänen hauskat kirjat ovat varmasti julkaistu kymmenissä maissa.

   Hyvää helatorstaita ja toivotaan lämmintä tänne kylmyyteen :)

   Poista
 6. Hauskasta postauksestasi tuli hilpeän nostalginen olo, kiitos siitä! Scarry tuon oppimisen ilon välittämisen mainioine hahmoine taitaa. Näitä on tullut luettua ensin omien lasten kanssa, uudelleen vanhemman, nyt jo teini-ikäisen lastenlapsisarjan kanssa ja palattua kirjoihin onneksi vielä nyt kertaalleen pienten sormien osoittaessa Mato Matalaa. Aina yhtä vekkulia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scarryn lastenkirjat ovat tuttuja sekä kirjoista että tv-sarjasta monelle sukupolvelle ja kiva, että olet Mato Matalan ystävä, niin minäkin. Aina on tilaa olla nostalginen, sillä näitä Scarryn kirjoja on hirmuinen määrä. Itsekin olen lukenut kirjoja aika monelle lapselle :)
   Kirjat lähtivät lahjaksi lapsiryhmälle, joka muuttuu vuosittain :)

   Poista