tiistai 20. toukokuuta 2014

Kati Hiekkapelto: Suojattomat
Sammy oli saapunut Suomeen samalla tavalla ja samaa reittiä kuin Länsi-Euroopan ahnaisiin suoniin tarkoitettu, hänelle itselleenkin niin tuttu heroiini: sakeaa pakokaasua puskevaan rekka-autoon kätkettynä, halki loputtomiin jatkuvan Venäjän, laittomasti.
Heroiini jatkoi matkaa, Sammy jäi.

Hailuotolaisen kirjailijan Kati Hiekkapellon Anna Fekete-sarja on saanut jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Kolibri-dekkarille. Uusimman dekkarin nimi on Suojattomat. Anna Fekete on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla, sillä Kolibrin oikeudet on myyty Englantiin, Saksaan, Alankomaihin, Tanskaan ja Islantiin. Kirjasarjan päähenkilö on siis Anna Fekete, pohjoissuomalaisen kaupungin vanhempi konstaapeli. Anna on muuttanut lapsena Jugoslaviasta Suomeen ja potee koti-ikävää maahan, joka hajosi sodan aikana. 

Etsin paikan jossa yksinäiset, kiimaiset miehet saalistavat, jossa epätoivoiset naiset vatkaavat lantioitaan tanssilattialla metsästäjien katseiden arvioitavina, ja nappaan itselleni sen kaikkein komeimman, hän ajatteli. Olut kihisi ja lämmitti. Vaikka Anna ei itse koskaan tanssinut, nousuhumala vauhditti päätöstä lähteä kaupungin kuumimpaan yökerhoon. Hän sytytti tupakan astuessaan pakkasen huurtamalle kadulle.

Anna Fekete on yksinäinen susi, joka viihtyy sinkkuna. Kaunis nainen, joka saisi miehen kuin miehen, mutta vaatimustaso on korkea. Hänellä ei ole Suomessa ystäviä ja ainoat kaverit löytyvät työn parista. Kolibrissa Anna joi tosi paljon, mutta onneksi hän on tsempannut itsensä parempaan kuntoon Suojattomissa, silti hän juo ja tupakoi reippaasti. Annan veli on suorastaan alkoholisti, josta Anna huolehtii, siivoaa kämpän ja antaa rahaa. Annan lähin työpari, Esko, on samanlainen yksinäinen alkoholisoitunut poliisi. Hiekkapelto on löytänyt Eskolle jopa koomisen hahmon, jonka rasistiset puheet ovat todella yliampuvia. Esko on luonteeltaan tasapuolinen rasisti kaikkia kohtaan, sillä osansa Eskon älyvapaista puheista saavat naiset, maahanmuuttajat, rikolliset jne. Maahanmuuttajateema on yksi, mikä toistuu vahvasti molemmissa Anna Fekete-dekkareissa, joka mielestäni on hyvä asia, sillä se on vahvasti esillä nykyajan elämänmenossa.

Suojattomissa Anna saa eteensä huumemaailman ja sen armottomat rikolliset ja surkeaan kuntoon vaipuneet käyttäjät. Dekkarin juonikuvioissa löytyy useampi kuollut ihminen. Onko syyllinen murhat tunnustanut tekijä, vai onko tekijä sittenkin joku muu? Kimurantti tutkimus, joka kannattaa lukea. Annan henkilökohtainen elämä on saamassa uuden käänteen, joka selviää toivottavasti kolmannesta Anna Fekete-dekkarista.

Kati Hiekkapelto, Suojattomat
Otava 2014
s. 298

4 kommenttia:

 1. Pidin kovasti Suojattomista, minusta se Päihitti Kolibrinkin. Esko on minusta henkilönä mielenkiintoinen ja tietyllä tapaa "epävakaa" ja epälooginen, mikä tekee hänestä oikeastaan aika inhimillisen. :)

  Onpa muuten kiva kuulla, että Hiekkapellon kirjoista on tehty käännössopimukset, mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käännössopimuksista on aina mahtava kuulla. Tämä Suojattomat oli siistimpi dekkari Kolibriin verrattuna, tarina oli uskottavampi. Olisin kaivannut yhtä nasevaa nimeä kuin Kolibrilla oli.
   Nämä dekkarit ovat todella kansainvälisiä. Toivon sarjalle jatkokirjaa, sillä Anna Feketen ahdistunut ja synkkyyteen taipuva hahmo on sopiva tälle sarjalle :)
   Eskon luonne on hänelle oikein sopiva. Toivottavasti terveysintoilu ei vaihda miehen luonnetta kovin paljon. Esko antaa kirjalle kontrastia ja tämmöisiä ihmisiä on jokaisen tuttavapiirissä.

   Poista
 2. (Hiukan myöhässä: Kiitos Maria Aution Varjopuutarhaa käsittelevästä postauksestasi, johon pistin kommentin. Mahdatko enää löytää kun vasta nyt sen löysin.)

  VastaaPoista