sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Tuomas Kyrö: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja


Tuomas Kyrö on kirjoittanut vanhan jääräpään, Mielensäpahoittajan, suomalaisten sydämiin, niin minunkin. Mielensäpahoittajasta on kehittynyt jo kirjasarja, joka sisältää kirjat Mielensäpahoittaja, Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike, Miniä ja uusimpana tulokkaana Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Kirjat ovat alkaneet elää teatterilavoilla ja nyt niistä on tehty elokuva, jonka itseoikeutettuna päätähtenä on näyttelijä Antti Litja, jonka ääni kuullaan myös sähköisissä kirjoissa.

Minä hoidan emännän. Kuka minut hoitaa? Tuleeko poika syöttämään? Enemmän epäilen. Haluanko että tulee? Kyllä en. Hoitajako kierittää minua sängyllä, näkee takapuolen ja etupuolen. Suihkuttelee ja miettii samalla jotain ihan omia asioitaan että mitä piti kaupasta ostaa, onko kissanruokaa, kylläpä tuoksahtaa tämäkin herra eletylle elämälle.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja sisältää samoja teemoja kuin aiemmissa Mielensäpahoittaja - kirjoissa. Mielensäpahoittaja on vanha mies, jonka muistisairas vaimo on joutunut terveyskeskuksen vuodeosastolle ja Mielensäpahoittaja käy päivittäin hänet syöttämässä siellä. Mielensäpahoittaja vie vaimolleen maistuvampaa ruokaa, sillä hänen mielestään laitosruoka ei maistu millekään. Vaimo tietysti syö miehensä tuomat ruoat mielellään. Vanhusten asiat ja omat asiat sekä kuoleman jälkeiset asiat ovat päällimmäisinä Mielensäpahoittajan pohdinnoissa. Testamentin teko pitäisi laittaa kuntoon ja valmistaa vaimolle ja itselle arkut. Mielensäpahoittajalla riittää kiireitä, kunnes eräänä päivänä hän huomaa itse olevansa petipotilaana.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun heräsin kuolemastani aamuradion ääniin. Vastaanottimesta kuului höpötystä, jota korostettiin nuorisomusiikilla. Minun oli pakko olla edelleen elossa tai syvimmässä helvetissä, koska taivaassa ei ole aamuradio-ohjelmia vaan Lindin Arvi kertomassa tavallisia uutisia.

Onneksi Mielensäpahoittaja selviää sairaalareissusta pelkällä säikähdyksellä, mutta sitten tulee kinaa pojan ja miniän kanssa siitä, kun he ovat hankkineet Mielensäpahoittajalle paikan hoitokodista. Lukijat voivat ottaa selville joko Mielensäpahoittaja joutuu muiden armoille hoitokotiin. Kuka sitten syöttää vaimon ja tekee pihatyöt ja lämmittää talon?

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja – kirjat tuovat hersyvällä tavalla esille suomalaisen vanhustenhoidon ja jopa itsemääräämisoikeuden, joka jokaisella ihmisellä on omasta elämästään. Kyrö osaa katsoa vanhusten elämää sisältäpäin, kun yleensä vanhusten elämää katsotaan ulkoapäin. Vanhuksilla on omat ajatukset siitä mitä he haluavat ja sitä pitää kunnioittaa. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja laittaa lukijan ajattelemaan vanhusten elämää erilaisilla silmälaseilla vanhuksia kunnioittavalla tavalla. *****

Tuomas Kyrö, Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
WSOY 2014
s. 248

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti