keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Jarkko Jokinen: Uneni sijaitsevat sammakoiden valtatiellä
Rupikonna loikkasi uneeni ja unestani pois. Olen jo oivaltanut, että uneni sijaitsevat sammakoiden valtatiellä. Ei se haittaa. Säännöllinen kurnutus tasoittaa sekä romanttisten unieni kuin myös painajaisteni tunnelmaa niin, että aamut käynnistyvät ilman suurempia tunnekuohuja.

Runoilevan raitiovaununkuljettajan Jarkko Jokisen hurmaavan runokirjan osin fantasiasävytteiset proosarunot on kuvittanut unenomaisilla ja taidokkailla kuvilla Teemu Juhani. Kirjan kuvitus sopii erinomaisesti 71 runoon, joissa seikkailevat yksisarviset, enkelit ja eläimet… olihan siellä keijukaisiakin ja muita satuolentoja. Myös kirjan nimi Uneni sijaitsevat sammakoiden valtatiellä on hauska ja osuva nimi teokselle. Jokisen teos on Helsinki Poetry Connectionin neljäs kuvitettu runokirja.

Näin tuopissani pienen pieniä keijukaisia. Löysin mallasliemestä kokonaisen satumaan, sen kukkivat laaksot, syvät metsät, lohikäärmeen luolat ja taikalammet. Pitkään mietin, viitsinkö juoda tuoppia tyhjäksi, mutta lopulta join, sillä kaikki sadut päättyvät aikanaan.

Jokisen proosarunot ovat osin miehekkäitä, mutta fantasiat, unet, avaruus ja eläimet sisältävät aimo annoksen sadunomaisuutta, jota korostaa joidenkin runojen omalaatuiset loruilusanat, joille ehkä runoilija itse tietää vastineen.

Lumesta kasvoi häivettynyt loituska, jonka uinoin aadelmaksi haivettuneilla korkkareilla. Ruudet ja boiret eloivat loituskaan loihetta ja hellettävää laihetta. Olen aamoittunut! Diddaraa! Daddaraa!

Olisin hieman miettinyt vielä Jokisen proosarunojen kokonaisuutta runokirjassa, sillä sadunomaiset ja loruilurunot olisivat sopineet uskomattoman hyvin Uneni sijaitsevat sammakoiden valtatiellä runoteoksen runoiksi ja miettinyt runokirjan kohderyhmää. Suosittelen runoilijalle lastenrunouden ja – loruilun maailmaa, jopa lastenkirjan kirjoittamista, sillä hänen sormissaan tanssivat sadut ja fantasiat hilpeää polkkaa, johon eläinmaailma sopii loistavasti.

Toisaalta muut proosarunot, joissa puhutaan strippiklubeista, juottoloista ja kiroillaan kuuluvat selkeästi aikuisten runomaailmaan. Suosittelen runokirjaa nuorille ja sadunomaisuudesta pitäville aikuisille, kuten minulle. ****Jarkko Jokinen, Uneni sijaitsevat sammakoiden valtatiellä
kuvitus Teemu Juhani
Helsinki Poetry Connection 2014
s. 68

Lämpöiset kiitokset Jarkko Jokiselle arvostelukappaleesta ja Juho Niemiselle yhteistyöstä. Tästä pääset tutustumaan Juho Niemisen kuvitettuun runokirjaan Saattaa sisältää pähkinää

Osallistun Jarkko Jokisen runokirjalla  P.S. Rakastan kirjoja runohaasteeseen

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jarkko Jokisella on sanataide hallussa :)

   Poista
  2. "Suosittelen runoilijalle lastenrunouden ja – loruilun maailmaa, jopa lastenkirjan kirjoittamista, sillä hänen sormissaan tanssivat sadut ja fantasiat hilpeää polkkaa, johon eläinmaailma sopii loistavasti." Itseasiassa olenkin kirjoittanut Mediapinnan kautta palvelukustanteena julkaistun lasten-, nuorten fantasiatarinan "Unikivet" :)

   Poista
  3. Hienoa Jarkko :) Toivottavasti jatkat näiden satu- ja fantasiamaailman runojen ja kirjojen kirjoittamista. Annoit monelle lukuvinkin, sillä kolmessa päivässä runokirjaasi oli käynyt lukemassa 115 kiinnostunutta lukijaa blogissani :)
   Ainakin itse laitoin Unikivet lukulistalle :)

   Poista
 2. Jokisen teos oli kyllä mielenkiintoinen tuttavuus :) Pidin valtavasti muutamista runoista, mutta osa taas jätti kylmäksi. Tuntui, että kokoelmassa olisi ollut aineksia useampaan erityyliseen teokseen. Teemu Juhanin kuvitus sopi hyvin runoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en jäänyt kylmäksi. Fantasia, luonto ja arkipäivä yhdessä keitoksessa olisi kyllä tarvinnut hieman tarkennoksia kohderyhmässä. Runokirja sisälsi suoraan lapsille soveltuvia runoja. Tämä oli sellainen koko perheen runokirja :)

   Poista