keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Viidakko Muumilaaksossa
Viidakko Muumilaaksossa satukirjan ja CD-levyn tarina perustuu TV-animaatiosarjan jaksoihin Viidakon kätköissä ja Muumipeikko pelastaa tiikerit. Tarinaa voi kuunnella ja katsella samalla kirjan kuvia. Jos CD:n laittaa tietokoneeseen, voi värittää ja tulostaa kuvia tai pelata muistipeliä. Tämä kirja on nykyajan multimediakirja lapsille, ääni, teksti, kuvat ja puuhastelu ovat juuri tämän ajan lapsille sopivia tapoja tutustua itsenäisesti kirjallisuuteen. Alussa tietysti tarvitaan vanhempien, sisarusten tai muiden asiaan perehtyneiden opastusta, mutta lapset oppivat nopeasti. Omat lapseni kuuntelivat pienenä kaseteilta mm. Miinan ja Manun seikkailuja ja Pupu Tupuna-kirjoja.

Eräänä päivänä Muumilaakson rannalle ajelehti laatikko. Siinä oli salaperäisiä siemeniä, joista kasvoi trooppinen metsä. Joistakin siemenistä iti harvinaisia lihansyöjäkasveja. Vain Nuuskamuikkusen soitto piti ne rauhallisina. Heti kun musiikki lakkasi, lihansyöjäkasvit alkoivat käyttäytyä uhkaavasti.

CD kestää 38 minuuttia, joten kirja on sopivan pituinen kiinnostuneille kuuntelijoille. Kirjan kannet ovat paksut ja pehmustetut, joten ne kestävät hyvin kulutusta. Kirjan kuvituksena on käytetty animaatiosarjan kuvia, joissa vilahtelee viidakon eläimiä mm. tiikeri, käärme ja sarvikuono. Tietysti Muumit ja eläimet pystyivät puhumaan keskenään, mikä on mahdollista Muumilaaksossa. Tämän hellyttävän satukirjan tarina on hiukan pelottava, mutta siihen löytyy ratkaisut ystävien avulla.

”Näytämmekö me virtahevoilta?” kysyi Muumipeikko sydänjuuriaan myöten loukkaantuneena.
”Tiedämme, että te ette ole puhdasrotuisia, mutta yleisö ei huomaa sitä”, vartija totesi ja lukitsi häkin oven.

Suosittelen Viidakko Muumilaaksossa kirjaa kaikille Tove Janssonin Muumitarinoiden ystäville. Kirjan sivuilla ei mainittu missään kohdin, että tarinat perustuvat alunperin Tove Janssonin tuotantoon, joka mielestäni on vääryys Tove Janssonia kohtaan.

Viidakko Muumilaaksossa
Moomin Characters
Egmont Kustannus Oy Ab/Kirjalito 2011
2. uudistettu painos
s. 48
Lukija Ilkka Merivaara
Kuvituksen toteutus Kristian Huitula
Ulkoasu Marko Latva-Nikkola
Suomennos ja ohjaus Jertta Ratia-Kähönen
Äänitys Juuso Kujala
Äänisuunnittelija Jukka Aranko
Tuotantoyhtiö Sheriffitps. osallistun kirjalla Opuscolon Janssonin kirjakiusaus-haasteeseen

1 kommentti: