keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Jenni Kirves: Aino Sibelius - Ihmeellinen olento

Vuosi 2015 on Jean Sibeliuksen 150-juhlavuosi. Jean Sibelius on edelleen hyvin kuuluisa suomalainen säveltäjä ja hänen vaimonsa oli syntyisin kuuluisaa kulttuurisukua. Jenni Kirves on kirjoittanut Jean Sibeliuksen vaimosta Ainosta, kastenimeltään Aina os. Järnefelt, elämänkerran Aino Sibelius - Ihmeellinen olento. Kirja perustuu pitkälle pariskunnan kirjeenvaihtoon ja kirjassa on lainattu heidän kirjeistä runsaasti otteita. Jenni Kirves kertoo olevansa suuressa kiitollisuudenvelassa lukuisille Sibelius-elämäkertureille, joissa on myös sivuttu Ainon elämää. Hienoa, että tässä kirjassa katsotaan minkälaista on ollut elää suuren taiteilijan rinnalla, sillä heidän elämänsä oli huolimatta siitä, että Sibelius eli ulkomailla suuren osan vuodesta, perhe-elämää, johon kuului taloudesta ja toimeentulosta sekä lapsikatraasta huolehtiminen.

Uskon ja luotan Sinun rakkauteesi niin että voisin sen varaan rakentaa iäisyyteni. Kun kuulen taikka näen jotain kaunista, haluaisin heti jakaa vaikutelmani Sinun kanssasi - - Kirjoita niin nopeasti ja niin paljon kuin voit - Kirjoita suomeksi - suomen säveliä.

Aino (1871 - 1969) ja Janne (1865 - 1957) olivat pitkään salakihloissa. Kirjeet olivat kiihkeitä ja tunteet paloivat kovasti. Ainon tunteita ei vähentänyt edes Jannen uskottomuus ja sukupuolitauti, jota hän hoidatti monta viikkoa sairaalassa. Lisäksi Janne oli kova viftaamaan eli juopottelemaan, senkin Aino kesti, ainakin seurusteluaikana.

Jean Sibeliuksen opinnot kestivät pitkään ulkomailla ja yksi syy siihen oli se, että rahat kuluivat muuhun kuin opintoihin: juopotteluun, uhkapeleihin, hienoihin vaatteisiin ym. Sibelius oli velkaa yhdelle jos toiselle ja naimisiinmenoa oli lykättävä. Senkin Aino kesti, sillä rakkaus roihusi kuumana. Lopulta pari vihittiin ja yhteiselämä alkoi kiihkeästi ja perheeseen syntyi lapsia. Lopulta perhe sai oman kodin, Ainolan, maaseudulle Tuusulaan ja Aino sai oman puutarhan ja kasvimaan sekä kasvihuoneen, joka tuohon aikaan oli harvinaista. Aino paneutui tunnollisesti talon ja puutarhanhoitoon sekä hoiti perheen taloutta miehensä kulkiessa huoletta ulkomailla konsertoimassa. Aino masentui herkästi varsinkin raskausaikoina, eikä miehensä kestänyt vaimonsa masennusjaksoja.

Kun Aino odotti neljättä tytärtään, Janne vuokrasi Hangon Tvärminnestä Luotsin talon ja kirjoitti Ainolle: "Pelkään niin että olet raskasmielinen ja että minun pitäisi olla siellä. Mutta en voi nyt siellä olla. Siellä kun on niin raskasta.

Kirjan sivuilla tulee selkeästi esille kulttuuriperheen elämänmeno ja vaimon rakkaus ja tuki miehelleen. Aino oli perheen pää, kun mies oli kiertämässä maailmaa, mutta mies oli perheen pää kotona ollessaan. Myös kirjeissä Janne oli toisinaan alentuva ja antoi ymmärtää, että Ainon on vaikea ymmärtää jotakin sen vuoksi, että on nainen. Monet kerrat Ainon piti lähteä miehensä mukaan ulkomaille, mutta yhtä monet kerrat Janne tuhlasi rahat ja Aino jäi kotiin. Kirja antaa hienon kuvan kuuluisan säveltäjämme perhe-elämästä ja kuka sen oli hoitanut.  Kirjassa tulee hyvin esille 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alkupuolen yhteiskunnallisten murrosten ja sotavuosien läsnäolot sekä useiden kulttuurihenkilöiden vierailut kirjan sivuilla Ainon ja Jannen perhetuttuina. Suosittelen tätä mielenkiintoista elämänkertaa historian ystäville. Kirja oli intiimi ja samalla koskettava kuvaus naisesta, jonka rakkaus kesti.

Ainon 75-vuotispäivillä Janne piti jälleen koskettavan puheen: "Sinä olisit kenties voinut tulla onnellisemmaksi jonkun muun kanssa, mutta minä en milloinkaan."

Jenni Kirves, Aino Sibelius - Ihmeellinen olento *****
Johnny Kniga 2015
s. 276 + 9 sivua viitteitä + 3 sivua lähteitä + valokuvia


10 kommenttia:

 1. Tämä kirja odottelee hyllyssäni, mutta ehdin jo ihailla kaunista ulkonäköä. Toivottavasti sisältökin viehättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansikuva on kaunis, todella harkittu tarkkaan ja toi esille yksinkertaisuutta rakastaneen Ainon persoonallisuutta :)
   Lukuiloa sinulle :)

   Poista
 2. Kuulostaa sellaiselta elämäkerralta, jonka haluaisin lukea tänä vuonna, kun Sibelius on erityisesti esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sibbe on niin paljon esillä muutenkin, joten kiinnostuin heti Ainosta :)

   Poista
 3. Kivaa, että pidät tästä, sillä omat odotukseni ovat korkealla kirjan suhteen. Aino kiinnostaa minua kovasti, sillä tiedän todella vähän hänen elämästään. Ja tässä kirjassa on myös kaunis kansi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tämän jossakin blogissa, ehkä sinä mainostit tätä, ja varasin sen heti kirjastosta. Lukeminen kannatti, sillä tämä oli kuten kerroin, intiimi ja koskettava teos...herkkä tietoteos...
   Todella kaunis kansikuva :)

   Poista
 4. Kiitos Mai, tämä menee lukulistalle! Kansi on tosiaan kaunis ja uskon, että sisältökin puhuttelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Katja, sisältö puhuttelee suoraan Ainon ja Jannen kirjeistä. Molemmat olivat suorapuheisia, mutta ajan tyyliin ja herraskaisesti sanoivat asiansa kaunopuheisesti...
   Uskon, että pidät kirjasta :)
   Kansikuva on kokonaisuutena kaunis kuin siinä oleva koru :)

   Poista
 5. Kiitos Mai, oli tosiaan koskettavaa lukea postauksesi! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili :)
   Pariskunnan kirjeistä nousi monenlaista esille. Ainolla ja Jannella oli pitkä parisuhde, sillä he elivät kumpikin yli 90-vuotiaiksi. Matkan varrelle mahtui monenlaista ja Jenni Kirves on nostanut esille vahvan naisen näkökulman. Maaseeutu ja lapset antoivat Ainolle voimaa kestää koettelemukset.

   Poista