maanantai 25. toukokuuta 2015

Eeva-Maria Lisko: Novellikokoelma Kahvila

Eeva-Maria Liskon esikoisteos Novellikokoelma Kahvila sisältää 14 tarinaa, joissa tarkastellaan naisten elämää, joko omasta näkökulmasta, ystävättären, poikaystävän tai aviomiehen näkökulmasta katsellen. Osa novelleista on jo julkaistu aiemmin, ja nyt ne on koottu novellikokoelmaksi. Kokoelmasta löytyy naisia ja naisten elämää laidasta laitaan. Novelleissa riidellään railakkaasti, käydään töissä, ollaan mustasukkaisia ja matkustellaan ja koetaan ne ikävätkin matkatuliaiset elämään kuuluvina kiusallisina osatekijöinä.

"Mieti nyt! Tämä on ihan mieletön mahdollisuus!", Henna jatkoi mainostamistaan: - "Minä, sinä ja tsiljoona Adonista! Hiekkaa, auringonpaahdetta ja ihan sikamagee fiilis. Drinkkejä, drinkkejä, loputtomasti drinkkejä!

Ylläoleva lainaus on novellista Tiivistettyä tunne-elämää, jossa Henna ja Laura matkustivat Kreikkaan lomailemaan. Ystävykset olivat erilaisia luonteeltaan ja kaipasivat lomalta eri asioita, mutta loppujen lopuksi ystävyys ei pettänyt lomamatkallakaan, vaikka alkuun kyllä näytti siltä. Novelleissa on paljon arkipäivän komiikkaa, ja mielestäni novelleissa oli paljon yhteistä Anna-Leena Härkösen kolumnien ja tarinoiden kanssa.

"Mä olin niin tyhmä, niin kertakaikkisen tyhmä! Mun alapäätä kirvelee", Henna ulisi niin surkeana, ettei Laura voinut muuta kuin nauraa.

Kirjan novelleissa ei unohdeta niitä vakavampiakaan asioita, kuten työttömyyttä, eroja ja niitä liikakiloja. Jotain pitäisi tehdä, mutta kun ne kahvilan  ja kaupan herkut ovat paljon parempia kuin se itsensä rääkkääminen laihduttamalla ja liikunnalla.

Täyslihahampurilainen tuplajuustolla ja munalla, jättiranskalaiset majoneesilla ja aurajuustohodari. Frideeratut sipulirenkaat ja juustotikut vielä. Ja puolentoista litran appelsiinilimppari, jälkkäriksi suklaalevy ja hedelmäkarkkipussi. Koko aterian ahmittuaan Malla vajosi sohvalle ja katsoi lempielokuvansa kuudettatoista kertaa.

Mallan laihdutuskuurista voit lukea novellista Mistä on onnelliset naiset tehty? Onnistuuko laihdutus vai ei? Tähän novelliin voi moni nainen samaistua, sillä laihduttaminen ei ole mielestäni kovinkaan helppo juttu. Kirjailija kertoi hyvin todenmukaisesti tästä joka naisen elämään kuuluvasta "pitäisi laihduttaa" - projektista. Novellit ovat elämänmakuisia ja tunteita täynnä, välillä raivoten ja itkien, välillä nauraen ja nauttien.

Eeva-Maria Lisko, Novellikokoelma Kahvila
BoD 2015
s. 226
Arvostelukappale

4 kommenttia:

 1. Tuo sommitelma vaikuttaa mielenkiintoiselta että naisten elämää tarkastellaan eri näkökulmista. Loma-aihe on ajankohtainen näin kesän kynnyksellä ja arkiset aiheet ja komiikka vetävät monia puoleensa. Kannessa kivasti tyttömäistä pinkkiä. Tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri sellainen lomakirja. Voi lukea aina novellin kerrallaan ja jatkaa myöhemmin.
   Jos haluat kirjan lomalukemiseksi, niin laita osoitteesi maimalaak@gmail.com

   Poista
 2. Hei! Sain kirjan joululahjaksi siskoltani ja tykkäsin! Mukava lukea välillä "tuntemattomien kirjoittajien" kirjoja. Toivottavasti Lisko kirjoittaa lisää naistarinoita, sen verran viihdyttäviä ne olivat :) :)

  Lissu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Lissu aivan samaa mieltä. Viihdyttäviä naistarinoita oli vaihteeksi mukava lukea :)

   Poista