sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Johanna Hulkko: K 18

Nyt mä kerron teille opettavaisen tarinan. Just joo, te ajattelette. Niin mäkin ajattelisin ja ajattelin aina, kun Katariina yläasteen terveystiedon tunnilla sanoi noin. Sit se kerto jonkun koskettavan stoorin teiniraskaudesta tai huumeiden kiroista, sokeeras meitä pujottamalla kortsun kurkun päälle tai näytti valistusvideon siitä miten tytölle annetaan suuseksiä.

Hyvät lukijat, saanko esitellä teille Johanna Hulkon riemukkaan kirjan K 18 päähenkilön Aksun 16v., jota perhepiirissä kutsutaan myös Täpälykseksi. Tarina ei kerro mistä moinen lempinimi juontaa, mutta Aksu itse oli hyvä keksimään nimiä. Aksu on lukiolainen ja seurustelee Marian kanssa. Aksun perheessä pidetään "tiukkaa" kuria lastenkasvatuksessa, mutta kirjan kuvioissa kuri on heltymässä ja Aksu saa luvan jäädä kotiin pari kertaa. Ensimmäinen kerta sujui hyvin, mutta toinen kerta vähemmän hyvin. Kirjasta voi lukea kaiken mitä kotioloissa voi tapahtua, kun nuori mies saa itse päättää mitä kotona tehdään, aika huikeeta.

Mä yksin tän talon herrana. Kun ovi kolahti ja takavalot vilahti. Mä huusin niin ku joku herkules.

Johannna Hulkko on paneutunut nuoren pojan ajatusmaailmaan todella hauskasti, eikä mitään salailla, ei edes ajatuksia siitä mitä kehossa tapahtuu, kun Aksu ajattelee tyttöystäväänsä. Saatikka mitä tapahtuu, kun tyttöystävä on ihan lähellä. Kirjan nimi on K 18, mutta mielestäni kirjan tarina on ihan sopiva jo yläasteikäisille. Tosiasiahan on, että Aksun kokeilut yksinollessaan ovat jo aika yleisiä tai ainakin niistä halutaan olla tietoisia jo yläasteella, koskapa terveystiedon opettajat puhuvat niistä tunneillaan. Ilmeisesti kirjan nimi tulee alkoholin nauttimisesta, sillä sehän on alaikäisiltä kielletty, mutta aika harva jaksaa odottaa, että täyttää sen 18 vuotta ja sitten voi "nauttia" alkoholista. Mikä on kiellettyä, niin se se vasta kiinnostaakin nuoria, varsinkin jos vanhemmilla on viinajemma jossakin talon piilopaikoista. Voin ilmoittaa, että nuoriso tietää asunnon kaikki piilopaikat.

Mä tiesin et nyt oli mun vuoro olla stoorin sankari tai vaikka antisankari kunhan tästä kusesta vaan selvitään.

Oululaislähtöinen Johanna Hulkko on kirjoittanut Säkeitä Pietarista (2009) ja Jostakin kotoisin (2011) teokset ja Geoetsivät-lastenkirjasarjaa, lisäksi hän on kirjoittanut Uusi päivä-tv-sarjaa. K 18 on hauska ja opettavainen nuortenkirja, ja uskoisin kirjalle löytyvän runsaasti lukijoita. ***

Johanna Hulkko, K 18
kuvat Sylvester Kivelä
Karisto 2016
s. 103

Maijan bloggaus
Heidin bloggaus


4 kommenttia:

 1. Jep: varaukseen meni:) Jo pelkästään uteliaisuudesta verbaliikkaan ja siihen kuinka tässä käty:ssä kävi. Vanhin lapsenlapsi on lukiolainen ja pari ensimmäistä kätykertaa oltiin hänen pyynnöstään "starttivalmiudessa",aivan turhaan ja erinomaista niin. On sydäntäsärkevän hellyyttävää seurata läheltä ja välillä yhdessä maailmantuskaa purkaen tuota jälkeenpäin muistellen niin ainutkertaisen riemukasta, vaan kohdallaollessa angstaavaakin aikuiseksi ja mieheksi kasvamista; rinnalla voin silti kulkea ja saatavilla olla sekä näissä tapauksissa polvirukoukseenkin taipua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan 15v. tyttöni kotihipoista, että hän oli huudellut naapurin miehelle, että mepä juuaan täällä viinaa :)Porukkaa oli ilmestynyt kymmeniä. Koska tyttöni ei vastannut puhelimeen, soitin tytön isälle ja käskin mennä katsomaan. Kotihipat olivat sitten ohi aikaisin.Kello 11 illalla, kun saavuin kotiin, oli muutama kaljapullo ja tupakantumppi pihalla, mutta muuten oli siistiä. Jääkaappi oli tyhjennetty, mutta sehän on vain positiivista, että ruoka maistuu.
   Työkavereilta kyllä kuulin aika hurjiakin tapauksia. Remonttiin oli mennyt yksikin koti, kun kaikki oli revitty alas ja heitelty pihalle.
   Naantalissahan tapahtui se ikävä tulipalo kotihipoissa, missä kuoli aika moni nuori.
   Viina on viisasten juoma ja ei se sovi monelle aikuisellekaan saatikka sitten nuorisolle.

   Poista
  2. "Sellainen mä olen, henkisesti täys yksitoista, vaikka arvosanat sanois muuta." Hervoton stoori: itkeä vai nauraa, hymyssä suin vai myötäangstaten; tein kaikkea yhtäaikaa. Täys 11:)

   Poista
  3. Kiva, että tykkäsit. On se hienoa, että nuorille kirjoitetaan kirjoja.
   Uskon, että tämä kirja uppoaa nuorisoon todella hyvin, mutta lukioikäiset lukevat jo jotain muuta, uskoisin :)
   Itse ehkä olisin lukenut juuri 11v. tällaisia kirjoja.

   Poista