keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?

No niin, olin siis stressaantunut. Ja pakkomielteinen. "Stressimielteinen" kertaa miljoona. Täysin epähyväksyttävällä tavalla. Mutta tämä oli minulle iso juttu. Tein kerrankin jotain NORMAALIA. Ja uskoin, että  saattaisin juuri ja juuri onnistua siinä.

Englantilaisen Holly Bournen Normaali-trilogian aloituskirja on nimeltään Oonko ihan normaali ja se kertoo 16-vuotiaan Evien tarinan. Kesällä 2017 ilmestyy toinen osa, jonka nimi on Mikä kaikki voi mennä pieleen? ja alkuvuodesta 2018 ilmestyy kirja Mitä tytön täytyy tehdä? Suosittelen sarjaa jo tämän ensimmäisen kirjan perusteella. Vaikka kirjan päähenkilöllä on mielenterveysongelmia, kirja on kerrottu rempseällä ja huumorintajuisella otteella. Kirjassa käsitellään Evien sairautta, mutta myös hänkin haluaa olla normaali, käydä koulua, saada ystäviä, ja pääasia: seurustella, mikä ei ole ihan helppo juttu. Kirjasta selviää monenlaisia ongelmia, jotka liittyvät ensimmäisiin, toisiin ja kolmansiin treffeihin, yleensä poikiin ja treffeihin. Kirjan teemat pyörivät nuorten maailmassa ystävyyssuhteineen, kotihippoineen ja koulunkäynteineen. Kotihipat tahtovat olla alkoholipitoisia ja silloin tulee tehtyä kaikenlaista mitä katua tai yrittää muistella seuraavana päivänä vessanpöntön lähellä. Ja ne vanhemmat ovat ihan kauheita ja rasittavia.

PAHA AJATUS
Et saanut pidettyä jätkää edes ekojen treffien ajan.
PAHA AJATUS
Se johtui siitä, että olet ruma ja tyhmä, etkä ikinä saa poikaystävää.
PAHEMPI AJATUS
Ethan näki, että olet hullu. Hän vain käytti sinua saadakseen kutsun bileisiin, jotta voisi tavata normaaleja tyttöjä.

Kirjan herkullisimpia kohtia ovat, kun ystävykset Evie, Amber ja Lottie perustavat vanhojenpiikojen  seuran kolmestaan ja ruotivat kaikenlaista tyttöelämään liittyvää. Kirja katselee nuorten elämää feministisillä silmillä ja ystävykset pähkäilevät kiinnostavasti tyttöjen ja poikien eroja esim. deittimarkkinoilla. Mikä on tytöille ja mikä pojille sallittua nuorten parissa ja varsinkin seksi ja seurustelu kiinnostaa, mutta kenen kanssa ja missä vaiheessa seurustelua ja miksi pojat eivät halua seurustella ja miksi pitää lyödä monta hutia, eikä sittenkään osu oikeaan.

Nyyhkäisin ja yritin kerätä itseni. "No niin", aloitin. "Aloin siis ajatella - miten naisia on aina pidetty heikompina, enemmän alttiina hulluuteen... Ja mä yritin selvittää, miksi. Tulin kahteen johtopäätökseen. Yksi, naisena oleminen tässä maailmassa tekee lopulta hulluksi. Ja kaksi, jos on nainen, tulee todennäköisesti luokitelluksi hulluksi joka tapauksessa."

Ylläoleva teksti on yhdestä vanhojenpiikojen kokouksesta. Evie on vaihtanut koulua sairautensa jälkeen, eikä hän ole halunnut puhua sairaudestaan kenellekään. Kotiväki on tietysti huolissaan, ja kaikenlaista ehtii tapahtua, ennen kuin Evie on valmis kertomaan ystävilleen sairaudestaan. Se pysyvätkö ystävät rinnalla, vaikka tietävät hänet "tytöksi joka sekosi", on viisainta lukea kirjasta. Suosittelen kirjaa varsinkin nuorille, mutta ei se nyt haittaa, vaikka vanhemmatkin olisivat tietoisia nuorten elämästä. Evie on oikea persoona, suorasukainen ja päättäväinen, nuori, joka tekee poikkeavuudesta normaalin.

Holly Bourne, Oonko ihan normaali? *****
suom. Kristiina Vaara *****
Gummerus 2017
s. 402
Am I Normal Yet? 2015
Nuortenkirja

Bourne Holly: Mikä kaikki voi mennä pieleen?


15 kommenttia:

 1. Kiinnostava kirja! Eipä se omakaan nuoruus ole päässyt unohtumaan, vaikka olenkin jo neljäkymppinen. Tutulta tuntuu kaikki tuo mistä tässä kirjoitit. Aion kyllä vielä lukea tämän kirjan. Ja hyvä että mielenterveysongelmista kirjoitetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa aiheesta kirjoitetaan freesillä tavalla. Päähenkilö on paranemassa ja haluaa elää viimeistä päivää ja kokea kaiken mikä on jäänyt kokematta :)

   Poista
 2. Passaisko tämä myös pakkomielteiselle keski-ikäiselle? :D Kiinnostaisi aihe kyllä, vaikka ýleensä vierastan nuortenkirjoja. Ja hei, uusi JOONA LINNA on mahtava <3 Harry Holea odotellessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Passaa, passaa, uskon että viihdyt tämän kirjan parissa :)

   Kyllä minä niin odotan sitä Janoa!!!

   Poista
  2. ...ja myös sitä Kaniininmetsästäjää. Edellinen kirja jäi tosi koukuttavaan kohtaan.

   Poista
 3. Teini-ikä on sen verran vaativa ajanjakso nuorille itseilleen ja heidän läheisilleen että tämänkaltaiselle kirjalle on taatusti tilausta ! Kiinnostuin kovasti kun esittelit. 🙂 "Normaalius" on jotain mitä luultavasti kaikki pohtivat useaan otteeseen elämänsä aikana. Loistoaihe ja lähtökohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita <3
   Olen samaa mieltä Rita, loistoaihe ja lähtökohta, normaalius mitä se loppujen lopuksi on.

   Poista
 4. Tämä kirja voisi olla ihan hauska lukea mutta olen vähän huonosti motivoitunut lukemaan nuorten kirjoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan sitä yhden kirjan kokeilla ja jos luet yhden niin suosittelen tätä.

   Poista
 5. Varmasti hyvä valinta nuorten vanhemmille, plus tietty nuorille. Seurustelukuviot ovat niin monimutkaisia ja mt-ongelmat vain korostavat niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Riitta. Ne seurustelukuviot eivät ole missään iässä helppoja. Nuoruuden herkkyys ja mt-ongelmat yhdessä voi olla traumaattinen yhdistelmä.

   Poista
 6. Hih, tätä olen odotellut, enkä ilmeisesti syyttä :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, et tule pettymään! Holly Bournella on taito hyppysissään kirjoittaa kipeistä aiheista huumorin avulla :)
   Suosittelen <3

   Poista
 7. Oi, tämä nuortenkirjauutuus kiinnostaa! Mutta onpa tylsännäköinen kansikuva...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kirjaa aiheensa vuoksi ja siksi, että se on todella hyvä ja hauska.
   Kansikuva sopii mielestäni hyvin kirjaan. Sopivan pysäyttävä. Ei herätä ostohaluja, mutta kuvaa hyvin sisältöä.

   Poista