sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Sylvain Neuvel: Uinuvat jättiläiset

Siellä minä olin, pikkuruinen hahmo montun pohjalla. Makasin selälläni valtavan metallikäden kämmenellä.

Kanadalaisen kirjailijan ja kielitieteilijän Sylvain Neuvelin esikoisromaani Uinuvat jättiläiset on jotakin sellaista, mitä kirjan luettua vieläkin ihmettelee ja pähkäilee, että mitä tulikaan luettua, ainakin se oli jotakin hurjan pelottavaa ja valtavan hienoa. Vuosi 2017 on alkanut uskomattoman hienojen kirjojen parissa ja Uinuvat jättiläiset liittyivät suoraan parhaimpien kirjojen listalle, mitä olen koskaan lukenut. Kirjaa ei voi yksinkertaisesti unohtaa. Ei, kun tapasin jättiläisen. Ja jättiläisen tarina ei jää tähän yhteen kirjaan, vaan siihen jäi niin paljon koukuttavia juttuja auki, että toivon totisesti niihin vastauksia. Jättiläinen kiehtoo ja sen tarina on vasta ihan alussa, mutta se saa ihmiset käyttäytymään arvaamattomasti, väkivaltaisesti ja tuhoavasti. Jokainen maa haluaa jättiläisen itselleen. Jokainen kieroutunut tutkija haluaa jättiläisen tutkittavakseen ja kokeiltavakseen. Onko se valtavan suuri ase? Onko se robotti? Mistä se tuli maapallolle?

Kansio nro 138
Haastateltava: Ylivääpeli Kara Resnik, Yhdysvaltain armeija
Paikka: Maanalainen rakennuskompleksi, Denver, CO

- Kyllä, makasin hänen kanssaan! Oletteko nyt tyytyväinen?
- En tarkoittanut häntä.
- No kumpaa sitten tarkoititte? Sitä, joka on vankilassa, vai sitä, joka on sairaalassa? Makasin kummankin kanssa, joten voitte valita vapaasti. Makaan kaikkien kanssa. Sellainen tyttö minä olen.
- Ei ole mitään syytä heittäytyä puolustuskannalla. En syytä teitä yhtään mistään. Haluan vain tietää, mitä tapahtui.

Kirjan tapahtumat kuvataan haastatteluissa, yksityispäiväkirjoissa ja raporteissa. Projekti on salainen, sillä maapallolta etsitään suuren hahmon osia. Pääosassa ovat Kara ja hänen kanssaan helikopterilla lentävä Ryan sekä kielitieteilijä Vincent, sekä projektinjohtaja Rose. He etsivät osia huomaamattomasti, etteivät eri maat tietäisi mitä he tekevät, sillä osat piti kuljettaa Yhdysvaltoihin ja koota siellä. Kokoaminen oli helppoa, sillä osien ollessa lähekkäin, ne liittyivät toisiinsa automaattisesti. Tuhoiltakaan ei vältytty, eikä ihmismenetyksiltä, sillä osan löydyttyä ja aktivoiduttua, maahan ilmestyi valtava aukko.

En usko, että pystyn kokeilemaan mitään muuta ennen kuin laitan kypärän päähäni. Se tosiaan näyttää helikopterilentäjän kypärältä. Laitan kypärän nyt päähäni. Mitäköhän...
AAAAAAAHHH...

Uinuvat jättiläiset on uskomaton kertomus maapallolta löytyvästä ihmistä muistuttavasta jättiläisestä. Sen tiede on mielettömän kiehtovaa ja paljon edellä nykyistä tiedettä. Jättiläisen materiaali ja teknologia ovat kuin suoraan tulevaisuudesta, mutta ne ovat kirjan mukaan kaukaa menneisyydestä. Kirjan tarina on nykytarinaa, johon on sopivasti lisätty scifiä ja ehkä ihmisiä, jotka eivät ole sitä miltä näyttävät. Tietysti tiimiin hankkiutuu pettäjiä, joilla on pahat aikomukset mielessä. Kirjan loppukohtaus on huikea koukutus jatkolle, jonka tietysti toivon ilmestyvän mahdollisimman pian. Kirjasta on tekeillä onneksi elokuva, joten kaikki kirjaan ja sen henkilöihin ihastuneet pääsevät mukaan uhkarohkealle tieteelliselle seikkailulle uinuvan jättiläisen parissa. Koska kirjassa tutustumme vain yhteen heistä, toivon... 

Sylvain Neuvel, Uinuvat jättiläiset - Themsis-kansioiden ensimmäinen kirja *****
suom. Juha Ahokas
LIKE 2017
s. 350
Sleeping Giants 2016
Jännitys/Scifi

ps. Kirjan kansikuva on valtavan hieno, mutta olin ihmeissäni, että siinä ei ollut kirjailijan nimeä.

8 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa kyllä uskomattoman kiinnostavalta ja nousi nyt lukulistallani ❤

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa koukuttavalta tapaukselta. Laitan muistiin, että osaan tarttua, kun tulee vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä, suosittelen. Koukutti ainakin minut ja odotan seuraavaa kirjaa uteliaana.

   <3

   Poista
 3. Minä en jotenkin innostunut tuosta miten tämä oli kirjoitettu. :/ Mutta tarina sinänsä kuulostaa hyvältä, ehkä pitää yrittää uudelleen joku kerta. Tai katsoa elokuva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, mutta ehkä toisella kertaa ;) tai sitten se elokuva :)
   Raportit, haastattelut, päiväkirjat voivat kyllä yllättää lukijat. Minä olen juuri sellaisten tekstien ystävä, joten innostuin kirjasta todella paljon sekä tarinan että tekstien suhteen.

   Poista
 4. Hei, kiitos vinkistä. Nyt voisi olla aika lukea juuri tämäntyyppinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse oli heti, että jippii, sillä tulevaisuus on jotain ihmeellistä, tai tiede, joka on huikean paljon edellä meidän tieteestä on uskomatonta luettavaa. Tietysti päähenkilöt ovat kiehtovia tyyppeinä ja kaikenlaista sattuu.
   Lue ja ihastu!

   Poista