sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Antti Tuomainen: Tapahtuu huomenna

 


Uumaja tuli lähemmäs. Hän tuoksui partavedeltä ja raivolta. Hän oli hieman minua lyhyempi, mutta puolitoista kertaa leveämpi. Hän näytti vain vaivoin pidättelevän itseään.

Tänään on Kansainvälinen lukutaitopäivä. Antti Tuomaisen teos Tapahtuu huomenna kertoi tarinan Petteri Puulasmaasta, joka oli joutunut yllättäen töihin epämääräiseen puhelinfirmaan. Petteri siis joutui työkseen kuuntelemaan puhelimessa ihmisten unia ja tulkitsemaan niitä. Pääasia siis oli, että ihmiset pysyttelivät langoilla tarpeeksi kauan, jotta firmalle tuli rahaa. Petterille oli tärkeintä pysyvä työpaikka, jotta hän saisi tyttärensä huoltajuuden itselleen. Työ vain ei ollut sellaista, mitä hän halusi tehdä, ja pomokin oli ihan kauhea, ja osoittautui vieläpä rikolliseksi, josta poliisi oli kiinnostunut.

Minä en maksa siitä että sinä pidät hauskaa ja vilvoittelet ruumiinjäseniäsi taukotilassa. Minä maksan siitä että sinulla on kuulokkeet päässä ja suollat paskaa jokaisen minuutin, jonka vietät näissä tiloissa.

Uumaja oli kyllä paskamaisin pomo mitä tiedän, mutta kyllähän noita vastaavia pomoja löytyy melkein joka työpaikalta. Uumajan ajatuksissa välkkyivät vain rikokset, joilla rikastua. Petteri-reppana joutui sitten altavastaajana toimimaan rikollisten puuhien mahdollistajana. 

Seuraavat päivät viimeistään osoittivat minulle sen, että olin tehnyt väärän uravalinnan ryhtyessäni puhelinennustajaksi.

Antti Tuomainen oli vuoden 2023 Kirjan päivien nimikkokirjailija, ja  hänen teostaan Tapahtuu huomenna jaettiin kirjakaupoissa kirjaostosten yhteydessä. Kirjan päivien viikolla vietetään yleensä myös Kansainvälistä lukutaitopäivää. Unesco on nimittänyt päivän lukutaitopäiväksi jo 1960-luvulla. Suurin osa ihmisistä, jotka eivät osaa lukea, ovat naisia. He asuvat etupäässä Saharan eteläpuolella sekä Keski- ja Etelä-Aasiassa. 

"Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Lukutaito on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin. Lukutaidolla on merkitystä myös sukupuolten välisen tasa-arvon, rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta. Koulutuksella on merkitystä erityisesti tyttöjen tulevaisuuden kannalta." YK

Tutkimusten mukaan yli puolet ensimmäiselle luokkalle menevistä lapsista lukee tai osaa lukea yksittäisiä sanoja, mutta se ei riitä. Tarvitaan sujuvaa lukutaitoa ja lukemisen ylläpitoa säännöllisesti. Valitettavasti koulumaailmasta ovat kirjat katoamassa kokonaan, joten  se vähentää lukemisen ylläpitoa. Kirjastojen ja koulujen omien kirjojen lukemisella voitaisiin sujuvaa lukutaitoa ylläpitää paremmin. 

Opettajien omalla kiinnostuksella kirjallisuutta kohtaan on valtava merkitys. Kirjailijat käyvät ihanilla kouluvierailuilla, ja sillä on aivan mahtava merkitys lasten ja nuorten lukemisinnolle. Kirjoja kannattaa pitää esillä ja opettajien kannattaa kannustaa lapsia ja nuoria lukemisen ihmeelliseen maailmaan. Tietysti kirjojen sisällölläkin on merkitystä. Antti Tuomaisen kirjaa voisin suositella yläaste-/lukioikäisille nuorille ja aikuisille lukijoille.

Antti Tuomaisen teos Tapahtuu huomenna on mustaa huumoria tihkuva  rikollisen hulvaton tragikomedia. 

 

Antti Tuomainen, Tapahtuu huomenna

Otava 2023

s. 134 

Kirjan päivät 2023

Kansainvälinen lukutaitopäivä 8.9.2024

4 kommenttia:

  1. Onpas kirjassa tosiaan veijarimainen juoni ja kuvassasi olevat huivit ovat juuri sopivan esoteerisen näköisiä. :)
    Lukutaito on tosiaan äärettömän tärkeä taito, aika monimutkaisessa nykymaailmassa ehkä vielä enemmän kuin ennen. Minä olen ollut aina aika sujuva lukija, mutta huomaan kyllä, että byrokratian, verojen ja muiden vastaavien yhteydessä joutuu lukemaan niin vaikeaselkoisia tekstejä, että niitä on vaikea ymmärtää. Liekö ongelma teksteissä, lukijassa vai molemmissa? :)
    Kiitos kivasta kommentistasi tänään ja mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara kommentistasi :)
      Lukutaito on todella tärkeä taito. Suomestakin löytyy lukutaidottomia ihmisiä, joille soisin mielelläni, että oppisivat tämän tärkeän taidon.
      Puutuit juuri luetun ymmärtämiseen, joka kehittyy vain lukutaitoa ylläpitämällä. Virastojen ja laitosten tekstit vaatisivat välillä tarkentamista ja myös selkokielisiä vaihtoehtoja, sillä lukutaito ei kaikilla ole yhtä hyvä.
      Olen ilolla huomannut, miten paljon ilmestyykään selkokielisiä kirjoja, myös vanhemmista klassikkokirjoista. Lukutaito voi myös huonontua, johtuen sairauksista ja/tai leikkauksista sekä eri lääkityksistä, joten silloin tarvitaan selkokieltä.
      Minulta katosivat kirjaimet, kun jouduin aivohoitotoimenpiteeseen. Edelleenkin yritän tarkistaa tekstejäni ja löydän paljon virheitä. Sama on edessä loppuvuodesta. Toivottavasti en kadota kirjaimia kokonaan.

      Lukuiloa ja mukavaa sunnuntaita :)

      Poista
    2. Toivottavasti kaikki menee hyvin toimenpiteessä!!

      Poista
    3. Sitä minäkin toivon, mutta ainakin lyhytaikaisia sivuvaikutuksia on tulossa ja koska toimenpide tehdään toisen kerran, sivuvaikutukset ovat olleet muille potilaille vaikeampia. Pääasia, että saan hoitoa.

      Poista