torstai 12. syyskuuta 2024

Christian Rönnbacka: Henna Björk - Koodi

 


Odotettuaan pari päivää kiristäjien seuraavaa liikettä hänen henkensä alkoi vähitellen kulkea, kun sieltä suunnalta ei kuulunut mitään uutta. Ehkä tilanne oli tässä, ja sieltä ei tulisikaan enää lisää vaatimuksia.

Christian Rönnbackan uusin Henna Björk-sarjan dekkari Koodi syventyi nimensä mukaisesti tietoturvarikosten maailmaan. Hyvin ajankohtainen aihepiiri, sillä Suomessakin on käyty viime aikoina paljon julkisuutta saanutta oikeudenkäyntiä Vastaamo-nimiseen yritykseen hakkeroitunutta henkilöä vastaan. Kyseinen hakkeri oli pyrkinyt hyötymään taloudellisesti Vastaamon asiakkaista ja olikin onnistunut saamaan osalta rahaa. Hyvin ilkeää kiristystä mielenterveyspotilaiden tiedoista.

Koodissa oli IT-alan henkilö, jonka koodaaman sovelluksen ansiosta rikolliset hyötyivät tuntuvasti miljoonia euroja, mutta samalla tuli myös ruumiita. Kyseinen IT-alan henkilö ei edes huomannut, että häneltä oli huijattu miljoonayrityksen osakkeet, ennen kuin Henna Björk sai häneen yhteyden.

Jos etsimäsi henkilö ei löydy listalta, niin kysy. Kenties voimme toimittaa hänen tietonsa.

Tietokonesovellus oli siis matkailusovellus, jonka kautta rikolliset saivat ongittua ihmisten luottotiedoista lähtien kaikki tiedot. Romanialainen rikollisjengi hoiti uhrit pois päiväjärjestyksestä. Riitti, kun maksoi tarpeeksi hyvin. Tor-verkosta tietää varmasti kaikki dekkareiden lukijat. Sinne mahtuu kaikenlaista pimeää puuhastelua, mitä rikolliset tekevät. Sinne oli siis tehty mainos, jossa näytettiin oikea murha houkuttelemaan uusia maksavia asiakkaita, jotka halusivat päästä eroon jostakin henkilöstä.

Te nousitte pahuutta vastaan, ja vaikka vastapuoli koki menetyksiä, teitte sen, mikä oli tarpeen, eikä teidän tule siitä potea huonoa omaatuntoa.

Henna Björkin tämän  kertainen työmatka kiersi Budabestin, Pariisin ja Lontoon kautta ja sieltä takaisin mutkan kautta Helsinkiin. Hyvin toimittu tälläkin kertaa, sillä ikävät rikokset ratkesivat ja rikolliset jäivät kiinni. Henna sai uusia työkavereita ja heistä varsinkin tanskalainen Niels tuntui heti sympaattiselta kaverilta.

Christian Rönnbackan Koodi vei Henna Björkin kansainvälisten tietoturvarikosten maailmaan.


Christian Rönnbacka, Henna Björk - Koodi

Bazar 2024

s. 332

Dekkari

Henna Björk-sarjan 3. osa

Tietoturvarikokset


Christian Rönnbacka: Isku

Christian Rönnbacka: Jahti

 

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut ykkösosan tästä sarjasta. Se oli ihan ok, mutta enemmän tykkään Rönnbackan Hautalehto-sarjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Hautalehto-sarjasta pari kirjaa. Tämä sarja koukutti heti eka kirjasta.

      Poista
  2. Ajankohtainen aihe, ehkä vähän liiankin.
    Mainitsemasi Vastaamo-rikos oli erittäin vastenmielinen. Pakoillessaan epäilty postasi kuvan shampanjapullosta (hihii, tekstinkäsittely kehottaa kirjoittamaan 'samppanja', mutta minä haluan kirjoittaa sen väärin :)) eikä oikeudenistunnossa näyttänyt ainakaan katuvan tekojaan. Uutisten mukaan potilaita on päätynyt jopa itsemurhaan tietojensa vuotamisen takia.
    Onneksi kirjassa Henna sai rikolliset kiinni ja työntekokin tuntuu mukavalta.
    Kiitos taas mielenkiintoisesta kommentistasi tänään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :)
      Vastaamo-rikokset olivat todellakin vastenmielisiä. Ihmisten terveystiedoilla kiristäminen on kurjaakin kurjempi rikos, mutta rikollinen mieli ei näköjään osaa katua mitään.

      Poista