sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Ann Napolitano: Kaunokaisia

 


Sisimmiltään, niin William ajatteli, hän herätti yhtä vähän mielenkiintoa tai huomiota kuin ulkonäöltäänkin. Koulussa hän ei avannut suutaan koskaan, eikä kukaan ottanut häntä mukaan peleihin ja leikkeihin.

Yhdysvaltalaisen Ann Napolitanon kolmatta romaania Kaunokaisia on  ylistetty kotimaassaan, ja kuuluisuudet ovat nostaneet sen lukulistoilleen. Pidin kirjasta valtavan paljon. Kirja kertoo yksinäisyydestä, mielenterveydestä, ystävyydestä, perhesuhteista ja monisukupolvisista murheista ja iloista. Kirjan tarinoinnin aloitti William. Kaikki sympatiani olivat hänen puolellaan, sillä hänen kotiolonsa olivat oudot, johtuen Williamin siskon kuolemasta. Vanhemmat eivät päässeet koskaan eroon surustaan, ja William jäi erilleen heidän elämästään.

William meni hämilleen, kun tyttö erään iltapäivän luennon jälkeen ilmestyi hänen vierelleen ja sanoi: "Hei. Minun nimeni on Julia."

Williamin elämä piristyi vasta yliopistossa. Hän pääsi mukaan koripallojoukkueeseen ja tapasi tyttöystävänsä Julian, ja hänen eläväisen perheensä. Julialla oli kolme siskoa: Sylvie, Cecelia ja Emeline. Heidän äitinsä patisti tyttöjään opiskelemaan ja pysymään erillään suhteista. Opiskelurahaa löytyi vain vanhimmalle Julialle, joten muiden piti mennä töihin ja yrittää opiskella töidensä ohessa.

Ja sitten hän jätti minut.

William ja Julia avioituivat nopeasti. Julialla oli selvät sävelet siitä, miten elämä etenee, mutta he eivät tunteneet toisiaan Williamin kanssa. Julia ei tiennyt, miten suurta taakkaa William kantoi mukanaan, sillä William oli oppinut olemaan hiljaa. Julian raskaus toi kaikki ikävät muistot mieleen. William ei pystynyt elämään vauvaperheen elämää, vaan pelkäsi pilaavansa lapsensa elämän, niin kuin hänen elämänsä oli pilattu. 

Päivä päivältä masennus valtasi syvemmin Williamin mielen. Sitten hän jätti Julian ja Alicen, vauvansa.

"Luulin jo, että olit kuollut", hän kuiskasi.

William selvisi, mutta tapahtumasta seurasi pitkäaikainen sairaalajakso. Hänen elämään tuli muutoksia, opinnot vaihtuivat paranemisen myötä, uusi rakkaus astui elämään, mutta lääkitys, terapia ja sairaus pysyisivät aina mukana.

Voi olla, että joudut pelastamaan Williamin uudemman kerran, kun minä kuolen. Tavalla tai toisella. Olen pahoillani.

Ann Napolitanon uskomattoman hieno ja erityinen teos Kaunokaiset kertoi Williamista, joka sai uuden perheen tyttöystävänsä perheestä. Elämä ja sen muutokset yllättivät koko perheen ja edessä oli valinta rakkauden ja perheenjäsenten välillä. Kaunokaiset oli hyvin tunteellinen teos, ja tarvitsin sitä lukiessa pakkauksen nenäliinoja, sillä kyyneleet vain tulvivat poskilleni tarinan edetessä.


Ann Napolitano, Kaunokaisia ***** 💖

Suom. Minna Kujamäki *****

Wsoy 2024

s. 474

Hello Beautiful 2023

Lapsuustrauma

Mielenterveys

Perhe


 

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kaunokaisten tarina sulattaa sydämet. Tykkäsin todella paljon kirjasta 💖

      Poista
  2. Mai, kyllä minäkin pidin, mutta ilman Williamia olisi ollut liian kevyt. Tunnen opettajan, joka haluaa takuulla tämän synttärilahjaksi lokakuussa Kuunteletko vai luetko, kun ehdit niin paljon? Lukeminen vie aikaa, enkä halua enää uutta pikkutunneilla lukemisen uuvutusta. Kiitos vinkistä♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena kommentistasi 💖
      Minustakin William oli tämän kirjan vahvin henkilöhahmo.
      Luen kirjat, sillä minua alkaa äänikirjat nukuttamaan. Toisinaan herään aamuyöstä ja lähden pariksi tunniksi lukemaan ja sen jälkeen uni maittaa. Ja jos illalla ei nukuta, niin luen kirjaa.

      Poista