torstai 5. syyskuuta 2024

Lisa Jewell: Mikään tästä ei ole totta

 


Hän oli elänyt elämänsä pikakelauksella, ja tässä iässä oli ilmeisesti määrä saavuttaa puolivälin huippu ja laskeutua sitten hitaasti ja kylläksi saaneena toiselle puolelle. Hän ei ole kuitenkaan havainnut minkäänlaista huippua, ennemmin trauman aiheuttaman syvänteen, jossa hän rämpii ja rämpii kauhun painaessa möykkynä vatsan pohjalla.

Englantilaisen Lisa Jewellin psykologinen jännityskirja Mikään tästä ei ole totta toi esille kaksi perheenäitiä, jotka tutustuivat toisiinsa viettäessään syntymäpäiviään samassa ruokapaikassa. Alix oli menestyvä somettaja, joka oli päättämässä podcastiaan ja etsi tilalle jotain uutta. Josie oli traumatisoitunut omassa elämässään, ja Alix kiinnostui hänen tarinastaan, sillä jo Josien avioliitto oli outo kymmeniä vuosia vanhemman miehen kanssa. Mies oli jo eläkkeellä.

Ei helvetti, Josie, sinä olet mennyt naimisiin pedofiilin kanssa.

Josie avaa Alixille omaa elämäänsä äänitysistuntojen aikana. Hän halusi kertoa paljon enemmän perheen ongelmista, mutta hänen miehensä oli sitä vastaan. Tytöistä vanhempi oli autistikirjoon kuuluva ja nuoremmalla oli runsaasti käytösongelmia. Molemmat olivat jo aikuisia, mutta vanhempi tytöistä asui kotona. Nuorempaa ei ollut näkynyt moneen vuoteen.

Eikä hän ole tehnyt mitään väärin, ei todella, ei koskaan. Hän on vain omalla tavallaan huolehtinut rakastamistaan ihmisistä, yrittänyt auttaa, yrittänyt olla hyvä ihminen. Hän on varma siitä, että se on oikea totuus.

Pian Alix huomasi, että uudesta podcastista tulisi rikos-aiheinen, sillä tulevat päivät toivat eteen mysteerejä mysteerien perään, ja hän itse liittyi niihin hyvin läheisesti. Lisa Jewell on taitava kääntämään juonenkulun ihan eri suuntaan, ja  tässä kirjassa hän tekee sen useamman kerran. Kirjaa oli todella vaikea laskea käsistä, niinpä luin sen samana päivänä kannesta kanteen. Oli ihan pakko tietää mitä tarinassa oikein tapahtui.

Lisa Jewellin jännityskirjan Mikään tästä ei ole totta nimi piti paikkansa. Kirjassa oli todella taitavaa juonen käsittelyä ja henkilöhahmot olivat kerrassaan hyytävän hyviä. Ison-Britannian paras rikoskirja ja paras äänikirja vuonna 2023.


Lisa Jewell, Mikään tästä ei ole totta *****

Suom. Karoliina Timonen *****

Wsoy 2024

s. 411

None of This Is True 2023

Psykologinen trilleri

 

Jewell Lisa: Joka askel jonka otat
Jewell Lisa: Sitten hän oli poissa
Jewell Lisa: Löysin sinut
Jewell Lisa: Näkymätön tyttö 
Jewell Lisa: Yöhön kadonnut 

 

 

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiehtovalta ja jännittävältä.
    Oi kuinka hauskaa olisi pystyä lukemaan kokonainen kirja yhdessä päivässä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meni kyllä puoleen yöhön asti lukiessa. Tämä kannattaa lukea. Jewell on yksi suosikeistani.

      Poista
  2. Varma mittari hyvälle kirjalle kun sitä ei malta laskea käsistään 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten se on merkki siitä, että harrastaa innokkaasti kirjojen lukemista 🙂

      Poista
  3. Minustakin tämä oli hyvä kirja. Itsekin kuuntelin sen päivässä! Onneksi näitä suomennetaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä Satu, onneksi Jewellin kirjoja suomennetaan, ja kääntäjä on huippuhyvä Karoliina Timonen.

      Poista
  4. Mai ja Satu, ei tätä päivässä lue. Minä edelleen luen, en kuuntele. Häiritä saavat vain luonnonäänet. Tämähän kuulostaa kiinnostavalta. Kiitos♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luen kirjoja, sillä äänikirjat saavat minut nukahtamaan aika nopeasti. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa. 💖

      Poista