torstai 1. elokuuta 2013

Mila Teräs: Telma ja kuiskausten koulu
Mila Teräksen Telma-sarja on jatkunut kolmannella kirjalla, jonka nimi on Telma ja kuiskausten koulu (2012). Aiemmat sarjassa ilmestyneet kirjat ovat Telma ja tarinoiden talo (2010) ja Telma ja salaisuuksien saari (2011). Mila Teräs on kirjoittanut neljä nuorten romaania, kaksi kuvakirjaa lapsille ja Telma - sarjan. Telma - sarjan ensimmäiset osat ovat käännetty myös saksaksi.

Mila Teräs on filosofian maisteri ja opiskellut filosofiaa ja psykologiaa, joka näkyy kirjan juonikuvioissa, eli lasten ulkopuolisuudesta, peloista, mielikuvituksesta ja ystävystymisestä, joista on syntynyt lasten ajatusmaailmaa kutkuttava kirja. Kirjan päähenkilö, Telma, on tarkkaavainen ja herkkä tyttö, joka havainnoi ympäristöön kuuluvia ihmisiä herkillä tuntosarvilla. Erilaiseksi koetulla ja ulkopuolelle jätetyllä lapsella on yleensä aikaa tarkkailla muita, jos hän ei ole kuten Rillamari, joka syventyy lukemaan kirjoja. Kirjat ovat Rillamarin ystävät, koska hänetkin jätetään ulkopuolelle.

Telma on kirjassa ensimmäisellä luokalla koulussa. Kirjassa kerrotaan kaveripiirin ulkopuolelle jätettävistä tytöistä, joihin Telma kuuluu. Kirjailija on puuttunut ajankohtaiseen aiheeseen, koska kaveripiirin ulkopuolelle jättäminen on myös koulukiusaamista. Veeralla on syntymäpäivät ja hän jättää kutsumatta Telman ja Rillamarin. Kotona Telman paha mieli purkautuu kiukutteluna ja lopulta itkuna. Onneksi Telman äiti on viisas ja keksii mielenkiintoisen vierailumatkan saarelle, Tyrskyluotoon, jotta Telman paha mieli saa lohdutusta.

Telma ja hänen paras kaverinsa Eetu matkustavat Tyrskyluotoon setä Sateen laivalla Fantasoksella. Laivalla on heidän lisäkseen vain yksi matkustaja, joka on noita, Maribet Korpivuori. Edellisellä reissullaan lapset olivat noidan pihalla omenavarkaissa ja noita oli yrittänyt ottaa heidät kiinni. Laivassa oli parempi olla noidalta piilossa. Saareen saapuessa noidan taskusta tipahti pieni esine, jonka Telma pisti taskuunsa, koska noita meni jo menojaan. Telman ja Eetun hyvä ystävä Villiina oli rannalla vastassa. Villiina asui Pumpernikkelin talossa ja leikkiessään siellä Telmaa ei harmittanut mikään, ei edes Veeran syntymäpäivät. Tietysti saaressa tapahtui mielenkiintoisia juttuja mm. vierailu noita Maribet Korpivuoren luokse, mutta se kannattaa lukea kirjasta.

Koulussa oli tarkoitus järjestää kirpputori, jolla kerätään rahaa luokkaretkeä varten. Telma ja Eetu saivat kerättyä kovasti tavaroita saaren reissulta ja jatkoivat keräämistä ahkerasti sen jälkeenkin. Tavaroiden seassa oli mm. unikone, jossa oli kolme erilaista vaihetta: toiveunet, sekalaiset unet ja varoitus. Niinhän siinä kävi, että pari uteliasta ei voinut olla kokeilematta konetta ja miten siinä sitten kävi? Loput voi lukea kirjasta. Kirjan taka-osassa on kehotus: lue itse, mutta kyllä vanhemmat voivat lukea kirjaa nuoremmillekin lapsille, sillä koulu kiinnostaa lapsia ja tässä kirjassa on pari kunnon seikkailua, joista lapset varmasti pitävät. Kirjan nimi ja kuvitus ovat oikein onnistuneita ja kirjan teksti on lapsille sopivan isokokoinen.

Mila Teräs, Telma ja kuiskausten koulu
Otava 2012
kuvitus: Karoliina Pertamo
s. 126

2 kommenttia:

  1. Onpas jälleen mainiot teemat Telma-kirjassa. Pidin kovasti ensimmäisestä osasta. Tämähän täytyy lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tässä kirjassa oli sitä reipasta seikkailumieltä ja jopa jännitystä, joka varmasti sopii lapsille :)

      Poista