torstai 24. huhtikuuta 2014

Melanie von Orlow: Hyönteishotelli - Rakenna koti pölyttäjähyönteisilleBerliiniläinen Hyönteishotellin kirjoittaja Melanie von Orlow on freelance-biologi, joka laatii ohjeita mehiläisparvien kiinniottamiseen ja mehiläisten ja ampiaisten siirtämiseen. Lisäksi hän tekee työtä mehiläisten ja ampiaisten tunnettavuuden parantamiseksi Liittovaltion NABU:n Hymenoptera-työryhmän tiedottajana. Orlow on koonnut ja kokeillut Hyönteishotellin sisältämät ohjeet ja suositukset. Hänellä on itsellään oma pieni mehiläistarha.

Hyönteishotellin sisällys koostuu neljästä osasta: Hyönteishotellit – näin ne tehdään!; Hotelleja erakoille; Hotelleja suurperheille; Hotelleja muille hyödyllisille vieraille. Hotellit erakoille sisältää villimehiläiset, petopistiäiset ja erakkoampiaiset. Hotellit suurperheille sisältää kimalaiset ja herhiläiset. Hotellit muille hyödyllisille vieraille sisältää leppäkertut, harsokorennot ja kumppanit.

Joku voi ihmetellä miksi mehiläisille ja hyönteisille pitäisi tehdä ns. hotelleja, sillä kyllähän ne luonnossa löytävät ja tekevät itse asuinpaikkansa. Nämä ohjeet ovat ihmisille, jotka haluavat puutarhaansa enemmän hyödyllisiä mehiläisiä ja hyönteisiä, sillä ne pölyttävät kukkia ja hävittävät tuholaisia. Lisäksi hyönteishotelleja voivat tehdä ne, jotka haluavat tarkkailla mehiläisten ja hyönteisten elämää mm. valokuvaamalla niitä tai seuraamalla muuten vain hyönteisten elämää. Lapsille hyönteishotellin hyönteisten seuraaminen on opettavainen luontokokemus.

Hyönteishotellit voidaan tehdä puusta, ruo´osta, bambusta, kaislasta, korsista, tiilistä, ja savituotteista. Yksinkertaisin on puunoksaan poratut reiät. Hyönteishotellit eivät saa kastua, joten ne on laitettava suojaisaan paikkaan, johon paistaa aurinko. Esimerkiksi peltiämpäri täytetään bambukepeillä tai järviruo´oilla. Ämpärin pohjalla pitää olla liimaa, jotta linnut eivät kisko keppejä pois. Ämpäri laitetaan vaakatasossa seinälle tai oksalle rautalangan avulla. Hyönteishotelli-kirjassa on 30 erilaista hyönteishotellin ohjetta. Toiset hotellit vaativat useamman tunnin uurastuksen ja toiset valmistuvat puolessa tunnissa. Ohjeet ovat yksityiskohtaisesti kuvattu piirroskuvilla ja tekstillä, lisäksi hotellin tekemisestä ohjeistetaan onko se helppoa tai vaativaa. Itse lähtisin kokeilemaan vaatimatonta hotellia ja, jos asukkaita ilmestyy, voisin kokeilla isomman hotellialueen, jopa kerroshotellin tekemistä kirjan ohjeiden mukaan. Vaikka pidän piirrosohjeista, niin valokuvat kohteista, mielellään hyönteisten kera, olisivat mielestäni parempia. ****

Melanie von Orlow, Hyönteishotelli – Rakenna koti pölyttäjähyönteisille
suom. Tuula Syvänperä
Minerava 2014
Ideenbuch insektenhotels
s. 95

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja kiinnostaa minuakin! Löysin sen googlesta joku aika sitten, mutten vielä ostanut. Itse asiassa juuri eilen värkättiin kahden kaverin kanssa omat pienet hyönteishotellit ja jatkossa tulen tekemään varmaan isompiakin, joten kirjan ohjeet kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostakin puutarhalehdestä ohjeen, jossa tehtiin muovipullosta hyönteishotelli. Uusiokäyttöä ja hyönteishotelli pysyy kuivana. Tietysti sen pitää olla vaakatasossa :)
   Mielenkiintoinen harrastus. Minua kiinnostaa perustaa pieni mehiläistarha ja tietysti se hunaja :)

   Poista
  2. Hyvä keksintö! Pulloja kyllä piisaa kotona, joten pitääpä laittaa niitä hyvään käyttöön :).
   Mehiläistarhaus on sekin kiehtovaa. Juttelin pari viikkoa sitten erään tarhaajan kanssa ja kyllä oli mielenkiintoista!

   Poista
  3. Miehen siskonmies on mehiläistarhuri, joten saamme hunajaa sieltä, mutta olisi kiehtovaa tehdä sitä itse. Hunajatee on parasta mitä tiedän.

   Poista