lauantai 19. huhtikuuta 2014

Riku Lumiaro, Juha Laaksonen, Mikko Lagerström: Luonnon kaunis pihapiiri - Miten saan puutarhani kukoistamaanRiku Lumiaro, Juha Laaksonen ja Mikko Lagerström ovat tehneet huumorin pilke silmäkulmassa puutarhatöihin kannustavan kirjan Luonnon kaunis pihapiiri. Avatessani kirjan ja nähdessäni ensimmäisen kukka-asetelman, olin jo lumoutunut ja päätin, että juuri tuollaisen kukka-asetelman teen saaren pihalle ensi kesäksi. Tämän puutarhakirjan tekijöillä on ollut innostava ja houkutteleva ote suunnitellessaan mitä kirjassa esitellään, sillä siinä ei ole mitään semmoista mitä aloitteleva puutarhaihminen ei osaisi tehdä. Kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaus.
Kirjan sisällys-sivulta lukija näkee selkeästi lajitellut kirjan osat. Pääotsikot ovat Vanhan pihan kauneus, Kasvit luonnonkauniiseen pihaan, Avoimen ympäristön lumo, Hyönteiset, linnut ja nisäkkäät pihapiirissä ja Hyötypuutarhan iloja. Koska olen harrastanut puutarhatöitä jo pitemmän aikaa, minua kiinnosti kirjassa eniten Hyönteiset, linnut ja nisäkkäät pihapiirissä -kappale. Puutarha tarvitsee perhosia ja hyönteisiä, joista on kirjoitettu kahdeksan sivua asiaa. Kirjassa neuvotaan miten tehdään perhosperennapenkki, miten perhosia voi ruokkia, perhosia houkuttelevat kasvilajit ja hyönteishotellin teko-ohjeet. Kirjassa on lisäksi mm. espanjansiruetanan kuva, joka syö kaiken puutarhasta. Kirjoittajat antavat ohjeita etanoiden kiinniottamiseen ja tuhoamiseen. Ukkoetanat saavat jäädä rauhassa elelemään puutarhassa.

Hyötypuutarhan iloissa - kappaleessa neuvotaan kohopenkin tekemistä, istutusohjeita, vuoroviljelyä, kumppanuuskasvien valintaa, luonnon omien lannoitteiden käyttöä, yrttien viljelyä, kasvihuoneen tekemistä ja hoitamista, hedelmäpuiden valintaa ja niiden leikkaamista, puutarhan marjapensaiden valintaa ja tietysti kompostin perustustöitä.

Kirjan kuvitus on monipuolinen ja antaa puutarhan perustajille ja hoitajille runsaasti puutarhanhoitoon liittyvää tietoa. Kirja on oikea tietopankki. Kaikki kuvat ovat sellaisia, että lukijat voivat kuvitella samat asiat omaan puutarhaansa, kuvat eivät ole upeista puutarhoista otettuja, vaan ihan tavallisista kotipihoista. Kirjan huumori tulee esille mm. sivulla 156, jossa on kuva kymmenistä nokkosperhosen toukista, jotka ovat kietoutuneet kasvin ympärille. Kasvista on syöty kaikki vihreä pois. Toukat ovat inhottavan näköisiä, mutta niistä kuoriutuu kauniita perhosia.

Jos osaa lukea lumeen piirtyneitä merkkejä, ne paljastavat ketkä kotipihassa ovat yön aikana vierailleet. Ensilumi voi yllättää iloisesti. Ehkä pihan poikki on jolkotellut kettu, vaikka sitä ei kesällä ja syksyllä näkynyt kertaakaan. Supikoira on voinut käydä etsimässä pihalta ruokaa, vaikka sen olemassaolosta ei ole ollut aiemmin tietoa. Jäljet paljastavat lajiston, jos ne vain tuntee.

Puutarhan hoitoon liittyy tietysti myös isommat eläimet kuin perhoset, hyönteiset ja etanat. Myös näistä isommista eläimistä on saatu kirjaan yllättävän hieno lukukappale kuvien kera. Kirja on mielestäni hurmaava lahja meille puutarhan ystäville. *****

Riku Lumiaro, Juha Laaksonen, Mikko Lagerström, Luonnon kaunis pihapiiri – Miten saan puutarhani kukoistamaan
kuvat: Riku Lumiaro, Juha Laaksonen, Kjetill Lenes, Heikki Luoto, Henry Väre
Ilmatieteen laitoksen Suomen kasvuvyöhykekartta
Paasilinna 2014
s. 1892 kommenttia:

 1. Kiitos, Mai, postauksesta!
  Upea kirja tosiaan...:)
  Oikein hyvää ja kaunista pääsiäistä sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan haluan itselleni. Puutarhasta on iloa myös selaamalla niitä kirjojen sivuilta. Aurinkoista pääsiäistä sinulle :)

   Poista