sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kirsi Tuominen: Syötävän kaunis piha - Nykyaikainen hyötypuutarhaKirsi Tuominen on ahkera neuvomaan suomalaisia puutarhanhoidossa. Tuominen on aiemmin kirjoittanut tietokirjat Kaikki kompostoinnista, Tuoksuva puutarha ja parveke sekä Maanpeitekasvit. Uusin kirja Syötävän kaunis piha opastaa, kuinka hyötykasveja kasvatetaan. Kirjan sivuilla neuvotaan mitkä ovat hyötykasvien viljelyn menestymisen edellytykset, mitä pitää ottaa huomioon suunnittelussa, kasvien monipuolinen käyttö, koristeelliset vihannekset ja niiden hyvät kaverit, syötävät kukat ja astiaviljely. Lisäksi Tuominen antaa ohjeita kompostointiin ja talvisuojauksiin sekä tietysti taimiin.

Hyötypuutarha tarvitsee taimia. Taimia voidaan kasvattaa itse tai niitä voi ostaa puutarhoilta. Suomen kesä on niin lyhyt, että taimikasvatus hyödyttää kasveja aina. Esikasvatettavia kasveja ovat Tuomisen kirjan mukaan erilaiset kaalit, purjo, kurkut, kurpitsat, maissi, meloni, paprika ja tomaatti. Jos kasvatat taimia itse, kukinta aikaistuu ja saat satoa nopeammin. Tuomisen kirjassa ei puhuttu Karkkitomaatista, mutta sain maistaa niitä puutarhamessuilla ja haluaisin kasvattaa niitä heti, kun saan siemeniä tai taimia käsiini, todella makeita ja maistuvia pikkutomaatteja.

Syötävät kukat jätän kaunistamaan kukkapenkkejä. Olen joskus laittanut kukkia kakunkoristeiksi, mutta jostakin syystä vierastan kukkien syömistä, mutta jokainen joka pitää niiden mausta saa syödä ihan vapaasti kukkia. Tuomisen kirjassa syötäviä kukkia ovat orvokin, krassin, kaunokaisen, kurjenkellon, neilikan, punahatun, tuoksumataran, kurjenpolven, päivänliljan, kuunliljan, värimintun, helokin, pihasyreenin, omenan, mustaseljan, ruusun, ahkeraliisan, ruiskaunokin, pelargonin, ja kehäkukan kukat. Muistan lapsuudesta, että kukkia tuli popsittua, mutta eivät ne minusta oikein hyville maistuneet.

Mielestäni Syötävän kauniin pihan paras osa kauniiden ja selkeiden kuvien ohessa on sivulta 139 alkavat selkeät taulukot, joissa kerrotaan mm. yrteistä, jotka parantavat kasvin makua, yrteistä, jotka torjuvat tuholaisia ja tuholaistauteja, sekä taulukko keittiökasvien kumppanuuskasveista. Esimerkiksi artisokan hyvä vieruskasvi puutarhassa on kurkku, salaatti ja selleri, mutta peruna ei sovi kumppanuuskasviksi. Kaalin naapuriksi ei sovi peruna ja sipuli. Myöskään kurkun seuralaiseksi ei sovi peruna, retiisi, retikka ja tomaatti. Todella hyödylliset taulukot, joita noudattamalla sato ja kasvien maku paranee. Tämän päivän uusi tuholainen puutarhoissa on koloradonkuoriainen, jota piparjuuri torjuu Tuomisen oppien mukaan. Etanoihin auttaa krassi, iisoppi ja timjami.

Syötävän kaunis piha on oikein tervetullut lisä ainakin omaan kirjahyllyyni ja suosittelen sitä hyötykasvien kasvattajille. Kirja on oikein opettavainen ja selkeistä kuvista annan lisäplussaa kirjan tekijöille. *****+

Kirsi Tuominen, Syötävän kaunis piha – Nykyaikainen hyötypuutarha
kuvat Juha Kivimäki, Kirsi Tuominen, A-lehdet, Yrjö Vähäkallio, iStockphoto
piirrokset Juha Kivimäki
Minerva 2014
s. 197


Nämä paprikat kuvasin tänään Ruissalon kasvipuutarhalla. Herkullisen näköisiä.


2 kommenttia:

 1. Moni varmaan innostuu tuosta tietoiskusta, jossa kaverikasvi parantaa toisen makua!

  Sinulle on jotain blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha kansa tietää, mutta me tarvitsemme sitä tietoa kirjoista. Kirsi Tuominen tekee hyviä opaskirjoja :)

   Jännittävä uutinen :)

   Poista