Jokken kirjablogin rauhan haaste päättyy tänään 24.10.2020. Haasteeseen tuli lukea Toiseen maailmansotaan liittyvää kirjallisuutta. Suurin osa tietää, että Toisen maailmansodan aikana saksalaiset kuljettivat juutalaisia keskitysleireille ja tappoivat heidät siellä nälkään, tauteihin, kidutukseen. He kaasuttivat juutalaisia ja sotavankeja hengiltä ja lopulta polttivat heidät. Mitä uskomattominta on, että jotkut tahot kieltävät keskitysleirien olemassaolot. Niitä oli jopa Suomessa.
Lapin keskitysleireistä on Petra Rautiainen kirjoittanut erittäin hyvän esikoiskirjan Tuhkaan piirretty maa.
Luin pari kirjaa, jotka kertoivat Auschwitzistä. Nuo todellisuuteen pohjautuvat tietokirjat ovat aivan hirvittävää luettavaa. Jotkut selvisivät keskitysleireiltä hengissä. Niin myös kolme äitiä, jotka synnyttivät lapsensa siellä, vaikka yleensä raskaana olevat naiset kaasutettiin heti hengiltä. Nämä kolme naista valehtelivat raskaudesta. Lue lähemmin aiheesta Wendy Holdenin Äidiksi keskitysleirillä tietoteoksesta.
Sota vaikutti monella eri tavalla ihmisten elämään. Läheisiä kuoli ja haavoittui, menetettiin maat viholliselle, oli nälkä ja piti juosta pommituksia pakoon, joissa tuhoutuivat kodit, koulut, kylät ja kaupungit. Miljoonat ihmiset maapallolla joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään evakkoon. Ruotsi tarjosi sodan aikana mahdollisuuden suomalaisille lapsille lähteä evakkoon puolueettomaan Ruotsiin. Luin kirjan aiheesta, jossa monilapsisesta perheestä lähetettiin neljä veljestä Ruotsiin. Erkki Kokon kirja on nimeltään Me sotalapset.
Luin Jokken rauhan haasteeseen 23 kirjaa. Aika monessa kirjassa sivuttiin aihetta jonkun verran, mutta moni lukemani kirja liittyyi kokonaan Toiseen maailman sotaan. Toivon, että maapallolle tulisi pysyvä rauha, mutta tälläkin hetkellä soditaan kiihtyvällä tahdilla monessa maassa. Tänä vuonna tuli Toisen maailmansodan loppumisesta 75 vuotta. Samana vuonna perustettiin 24.10.1945 Yhdistyneet kansakunnat eli YK.
Alla lista lukemistani kirjoista. Klikkaamalla kirjojen nimiä pääset lukemaan arvioni kirjasta.
Baylac Marie-Héléne: Agatha Christie - Arvoituksellinen elämä
Farreras Rafel Nadal: Palmisanon kirous
Folman Ari ja David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja
Fried Hédi: Bodrin tarina
Grebe Camilla: Varjokuvat
Grossman David: Kun Nina sai tietää
Griffiths Elly: Aavekentät
Heikkinen Susan: Pullopostia Seilin saarelta - Potilas numero 43
Holden Wendy: Äidiksi keskitysleirillä - Kolme selviytymistarinaa
Kinnunen Tommi: Ei kertonut katuvansa
Kokko Erkki: Me, sotalapset - Neljän veljeksen tarina
Köngäs Heidi: Mirjami
Lunde Maja: Viimeiset
Morris Heather: Cilkan tarina
Oksanen Sofi: Stalinin lehmät
Owens Delia: Suon villi laulu
Paadar-Leivo Rauna: Vieras talvi
Posner Patricia: Auschwitzin apteekkari - Victor Capesius, Mengelen proviisori
Rautiainen Petra: Tuhkaan piirretty maa
Sinkkonen Lassi: Solveigin laulu
Soudakova Anna: Mitä männyt näkevät
Sullivan Mark: Palavan taivaan alla
Tokarczuk Olga: Päivän talo, yön talo
Kiitos Jokke lukuhaasteesta.
Hyvä te; eipä juuri tämän tärkeämpää ja ajankohtaisempaa haasteteemaa löydy!!
VastaaPoistaOpittiinko tuosta kaikesta mitään? Epäilenpä, mutta näen asian niin, että sodassa ovat kaikki omalla tavallaan häviäjiä, siksipä rauha on elintärkeä ja esilläpidon arvoinen asia.
Seitsemän luettua löytyy mittavalta listaltasi, Grossman on parhaillaan kesken.
Rauhaa & rakkautta viikonloppuusi:)
Kiitos Takkutukka <3
PoistaOlen rauhan kannalla. Minusta sota ja sotiminen on kammottava juttu, sillä sen varjolla tuhotaan elämää, maata, luontoa, eläimiä, ihmisiä, ilmastoa, kulttuuria ja tehdään etnisiä puhdistuksia. Aina jotkut kuvittelevat olevansa parempia kuin toiset ja kuvittelevat saavansa hallita muita loputtomiin. Olet oikeassa, sillä sodassa on vain häviäjiä.
Arvostan ihmisiä, jotka tekevät työtä rauhan puolesta <3
Rauhaa ja rakkautta viikonloppuusi <3
Tämä oli mielenkiintoinen lukuhaaste, ja hyvin erilaisia kirjoja siihen on kirjablogeissa luettu.
VastaaPoistaLukiessa oli mielenkiintoista panna merkille, miten moni kirja ainakin sivuaa toista maailmansotaa, se on ollut meille kansakuntina valtava järkytys ja trauma.
Kiitos kommentistasi la blume :)
PoistaItsekin huomasin saman asian. Monet kirjat sivusivat 2. maailmansotaa. Se on vakava trauma ja se on jättänyt monisukupolviset ongelmat.
Viimeksi huomasin Porvoon kirkon pihalla pysähtyväni muistomerkin äärelle, jossa muisteltiin sodassa kaatuneita. Kaatuneet olivat tosi nuoria, joilla olisi ollut koko elämä edessä.
Ohoh. Hienoa Mai :)
VastaaPoistaKiitos Jokke :)
PoistaHaaste oli tärkeä.
Oletpa lukenut paljon tähän haasteeseen. Kirjoistasi olen lukenut vain Anne Frankin päiväkirjan, Stalinin lehmät ja Solveigin laulun, kaikki omalla tavallaan vaikuttavia teoksia.
VastaaPoistaLukemasi kirjat ovat mieleenpainuvia ja vaikuttavia. Ajatuksissani on nuori Anne Frank. Miksi vainota häntä? Nuorta viatonta tyttöä. Koko elämä edessä. Ihmiset olivat sekaisin. En pysty ymmärtämään 2. maailmansotaa. En pysty ymmärtämään natseja. Sota on kamalaa.
PoistaSinäpä olet ahkera ollut. Kirjalistassa on muutamia kirjoja, jotka toivon itsekin voivani jonain päivänä lukea.
VastaaPoistaKiitos Aino kommentista :)
PoistaHienoa, että löysit kirjalistalta lukuvinkkejä.
Lukuiloa syksyyn :)
Oletpa ehtinyt, hieno lukulista ollut sinulla. Näistä olen lukenut vain Mirjamin tänä vuonna ja jonkin version Anne Frankin päiväkirjasta nuorena. Moni kirja kiinnostaa, mm. Tuhkaan piirretty maa ja Mitä männyt näkevät.
VastaaPoistaKiitos Paula :)
PoistaTuo lukemani Anne Frankin päiväkirja on sarjakuva. Olen lukenut pari kertaa myös romaanin. Taitaa löytyä jopa omasta kirjahyllystä.
Tuhkaan piirretty maa ja Mitä männyt näkevät ovat vahvoja esikoiskirjoja ja todella luontevaa tekstiä. Hienoja tarinoita.