perjantai 23. elokuuta 2024

Liz Fenwick: Joen erottamat

 


Ensimmäistä kertaa myynnissä seitsemäänkymmeneen vuoteen. Ihastuttava pieni kahden makuuhuoneen talo neljän hehtaarin kokoisella uskomattoman luonnonkauniilla metsäalueella Tamarjoen Cornwallin-puoleisella rannalla. Rakennettu vuonna 1819, kaipaa modernisointia.

Nykyisin Cornwallissa asuva yhdysvaltalainen Liz Fenwick sai Joen erottamat teoksestaan Romanttinen lukuromaani-palkinnon vuonna 2022. Kirja on ensimmäinen suomennettu teos, mutta uskoisin, että hänen muutkin teoksensa suomennetaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat siis Cornwalliin, josta Theo oli eronsa jälkeen ostanut Venemiehen talon, joka vaatisi remonttia. Talo sijaitsi Tamarjoen rannalla ja toisella puolella näkyi kartano, joka oli nykyisin hotelli. Kirjassa elettiin sekä nykyaikaa että ensimmäisen maailmansodan aikaa.

Taivas, että hänellä oli ikävä. Mikään ei voisi täyttää isoäidin jättämää tyhjää tilaa. Hän otti käteensä kehystetyn valokuvan, jossa isoäiti piteli viisivuotiasta Davidia kädestä. Hän hiveli kuvan pintaa sormillaan ja yritti tuntea isoäidin läsnäolon vielä kerran.

Theo oli vieraillut joen toisella puolen sijaitsevassa Abbotswoodin kartanossa isoäitinsä kanssa, kun oli pieni lapsi. Kartanolla oli kuuluisa puutarha, joka jätti vaikutuksen heihin molempiin. Isoäidillä oli kuitenkin menneisyydessä ollut yhteys kartanoon. Siitä kannattaa ottaa tarkemmin selvää kirjan tarinasta. Theo oli taitava puutarhuri ja kukka-asetelmien tekijä. Niinpä hän teki hotellille jonkin verran kukka-asetelmia, jopa ex-miehen morsiamelle, mutta siitä sekamelskasta voit lukea kirjasta.

Sinä aamuna Alice päätti saada kalaa, tai ainakin hän toivoi saavansa. Hän ei ollut käynyt kalassa sen jälkeen, kun tukka oli alettu kammata ylös. Ennen vanhaan elämä oli ollut yksinkertaisempaa. Hän oli kuljeskellut kaikkialla vapaasti, eivätkä aikuiset olleet vahtineet jokaista askelta.

Alice oli menneisyyden kapinallinen nuori. Hänet oli lähetetty Abbotswoodiin syystä, että oli pilannut debytanssikautensa Lontoossa. Nyt häntä vahdittiin. Sekös nostatti kaikenlaisia kurjiakin tuntemuksia hänen mieleensä. Mitään ei saanut tehdä ja piti pysytellä kartanon alueella. Onneksi kalastamista ei ollut kielletty, mutta sekin varmaan tehtäisiin pian. Ja kalakaverikin vaikutti kivalta.

Liz Fenwickin Joen erottamat viekoitteli nostalgisiin tunnelmiin ja tunteisiin.


Liz Fenwick, Joen erottamat

Suom. Hilkka Pekkanen

Wsoy 2024

s. 473

Feelgood

 

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa ihastuttavalta tarinalta. Jo se, että tapahtumat sijoittuvat Cornwalliin, on yksi syy tarttua kirjaan. Ja niin kaunis kansi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihastuttava tarina ja kirjan kansikuva on todella kaunis.

      Poista
  2. Kahden kerrontatason kirjoissa on viehätystä ja romantiikkaa tarvitaan vakavamman oheen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu, että dekkareiden välissä tarvitsen aina kirjan, josta tulen hyvälle mielelle tai sitten historian havinaa. Lukeminen on kiva harrastus. Aivan mahtava juttu, että uusia kirjoja vielä painetaan ja niitä voi lainata kirjastoista.

      Poista
  3. Oo, kuulostaapa just hyvältä kirjalta, meni lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on just semmoinen, että sitä romantiikkaa on, mutta hyvin vähän. Enempi ihmissuhdekiemuroita ja sukuselvityksiä plus sitä puutarhan hoitamista.

      Poista