perjantai 26. heinäkuuta 2024

Jørn Lier Hors: Tapaus 1569

 


 

Kärpänen lensi vesilasin reunalle. Wisting huitaisi sen pois ja meni istumaan auringonvarjon alle suojaan. Hän joi puoli lasillista ja katsoi askelmittarin lukeman puhelimen sovelluksesta. Melkein neljätuhatta, eikä kello ollut vielä kahtatoistakaan.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin dekkari Tapaus 1569 jatkoi William Wisting dekkarisarjaa kesäloman merkeissä. Jo eläkeikää lähestyvä Larvikin poliisin rikoskomisario Wisting vietti lomaansa, kun postilaatikkoon alkoi tipahdella erikoisia kirjeitä. Ensimmäisessä kirjeessä oli erään vanhan tapauksen numerosarja. Wisting ei itse ollut mukana tapauksen tutkinnassa, mutta päätti lomalla tutkia kyseistä tapausta. Aikaa oli riittämiin, sillä naapuritalossa asuva tyttö ja tytöntyttö olivat mökkeilemässä, eikä Wistingiä tarvittu lastenhoitoapuna.

Hän avasi postilaatikon. Sen pohjalla oli valkoinen kirjekuori. Pitkään hän vain seisoi ja katsoi välillä ympärilleen ja välillä postilaatikkoon. Sitten hän otti kuoren kahdella sormella. Samanlaiset kirjaimet, mutta vain hänen nimensä tällä kertaa. 

Wisting sai siis useamman nimettömän kirjeen. Kyllähän kokenut poliisi ymmärsi nopeasti, että joku tai jotkut halusivat hänen huomionsa kiinnittyvän tiettyihin tapauksiin, ja yhdistelevän niitä. Mutta mikä oli niiden taka-ajatuksena? Kyllähän Wisting löysi tekijät nopeasti, mutta tutkinta vaati hieman erikoisen lähestymistavan, sillä vanhojen tapausten tutkiminen kolahti henkilöihin, jotka niitä oli tutkineet.

Levottomuutta aiheutti se että henkilö, joka oli huomannut puuttuviin tietoihin sisältyvät mahdollisuudet, pysytteli piilossa.

Wistingillä oli siis kiirettä myös kesäloman aikana vanhan tapauksen tiimoilta. Tapauksen syyllinen istui tuomionsa, mutta kiisti koko ajan syyllisyytensä. Hän oli päässyt jo vapaalle. Saman aikaisesti Wistingin työpaikalla tutkittiin erään naisen katoamista. Jälleen kerran aviomies oli suurennuslasin alla, mutta kiisti syylllisyytensä, kun vaimo löytyi murhattuna.

Jørn Lier Horstin Tapaus 1569 tutki menneisyyden ja nykyisyyden murhamysteerejä koukuttavaan tapaansa.


Jørn Lier Hors, Tapaus 1569 *****

Suom. Päivi Kivelä

Otava 2024

s. 373

Sak 1569 2020

Dekkari

William Wisting-sarja


Jørn Lier Horst: Pahan otteessa

Jørn Lier Horst: Hiljainen meri

Jørn Lier Horst: Kadonnut Felicia

Jørn Lier Horst: Pimeä laskeutuu

Jørn Lier Horst: Avaintodistaja

Jørn Lier Horst: Hylkiöt

Jørn Lier Horst: Tulikoe

Jørn Lier Horst: Luolamies

Jørn Lier Horst: Koodi

Jørn Lier Horst : Yksi ja ainoa

Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi

Jørn Lier Hors: Yömies

Jørn Lier Hors: Tapaus 1569

2 kommenttia: