keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Niina Holopainen: Anita

 


Anita muistelee isänsä muistuttaneen suurta kovakuoriaista, joka jää kuorensa varaan selälleen kiikkumaan. Ällöttävää, haisevaa ja juoppohullua kovakuoriaista, ei suloista ja metallinhohtoista.

Niina Holopaisen psykologinen trilleri Anita kertoi nykyajasta ja takautumia Anitan ikävistä  muistoista. Kirja on kertomus siitä, mitä voi tapahtua, kun mielenterveys järkkyy. Anitan isä oli todella tympeä tyyppi, joka pahoinpiteli perhettään. Isän käytös ja vuosikausien piina aiheuttivat Anitalle vaikeuksia parisuhteissa. Hän ei uskaltanut julkisesti olla sitä mikä oli, vaikka vanhemmat olivat kuolleet.

Jossain kohtaa teinivuosia äiti jopa haukkui Anitan huoraksi vain siksi, että löysi tämän huoneesta koulussa jaettua oppimateriaalia, jossa puhuttiin ehkäisyvälineistä ja seksistä piirroskuvien avulla. Tilanteessa ei olisi ainakaan auttanut se, että Anita olisi kertonut olevansa enemmän kiinnostunut tytöistä kuin pojista. Sitä ei tietenkään voisi koskaan kertoa vanhemmille.

Uskon, että jos ei voi kertoa omista suuntautumistaan vanhemmilleen ja sisaruksilleen, se voi olla nuoren mielelle todella ahdistavaa. Ylipäätään seksuaalisuudesta haukkuminen oli todella törkeää käytöstä, mitä vanhemmat tekivät kirjan sivuilla. Myös erään luokkakaverin käytös kotihipoissa oli tosi inhottavaa. 

Myymälän käytäviä kierrellessäni minut valtasi olo,  että joku tarkkailee minua.

Niina Holopainen  käsittelee teoksessaan seksuaalisuutta ja mielenterveyttä. Kirjailija on seksuaalineuvoja, joten aihepiirin käsittely on hänelle tuttua jo työn puolesta. Kirjan päähenkilö oli hyvin traumatisoitunut jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Hän olisi tarvinut apua mielenterveysongelmiinsa. Nyt asiat etenivät kauhistuttavalla tavalla eteenpäin.


Niina Holopainen, Anita

Reuna Publishing House 2024

s. 168

Psykologinen trilleri

Mielenterveys

Queer

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti