keskiviikko 23. lokakuuta 2024

Lilja Sigurdardóttir: Kuolonmusta laava

 


"Juttu on nimittäin niin, että kolmevuotias pikkutyttöni väittää olevansa siskosi... tuota, en oikein tiedä miten sen nyt sanoisi, siis jälleensyntyneenä."

Islantilaisen Lilja Sigurdardóttirin neljäs dekkari Kuolonmusta laava läheni päähenkilön, Áróran, siskon löytymistä. Sisko oli ollut kateissa jo ensimmäisestä kirjasta lähtien. Kun eräs nainen lähestyi Áróraa ja kertoi tyttärensä olevan Áróran jälleensyntynyt sisko, niin se kuulosti ihan valheelta. Se ei ollut valhetta.

"Hän oli sanonut, että jääkarhu oli tappanut hänet."

Áróra seurusteli paikallisen poliisin, Danielin, kanssa. Daniel pisti tutkimusvaihteen päälle, sillä hän uskoi, että kyseiset henkilöt halusivat jotain, tai olivat jotenkin kiinni kadonneen siskon tapauksessa. Tämäkin juoni jatkuu seuraavassa kirjassa. Daniel oli jo neljä vuotta vuokrannut asunnoksi muuttamaansa autotallia Lady Gúgúlúlle, dragartistille. Nyt vuokralainen oli kadonnut ja jättänyt jälkeensä omituisen viestin. Pian autotallissa kävi ikäviä vieraita.

"Voit unohtaa tämän vierailun etkä mainitse sitä kenellekään, ja unohdat myös vuokralaisesi." 

Noita vieraita ei ihan noin vain pystynyt unohtamaan, sillä vieraat olivat sen verran kovakouraisia ammattilaisia. Siispä Daniel antoi  Áróralle tehtäväksi selvittää, missä Lady Gúgúlú oli, ennen kuin hänelle tapahtuisi jotain pahempaa. Daniel itse selvitti missä Áróran sisko oli tai hänen jäännöksensä, sillä oli epäilyjä, että hänen miehensä oli tehnyt jotain lopullista.

Lilja Sigurdardóttirin Kuolonmusta laava dekkarissa selvitettiin kadonneiden henkilöiden mysteeriä. Áróran tutkimuksia-sarja on Islantiin sijoittuva napakka ja koukuttava sarja. Islannin ilmasto ja maisemat sekä islantilainen elämänmeno näkyvät selkeästi ja kiinnostavasti samalla, kun rikokset ratkeavat tai jatkuvat edelleen seuraavassa dekkarissa.

 

Lilja Sigurdardóttir, Kuolonmusta laava *****

Suom. Marjakaisa Matthíasson *****

Blue Moon 2024

s. 239

Drepsvart hraun 2022 

Dekkari

Áróran tutkimuksia-sarjan 4. osa

Islanti  

 

Sigurdardóttir Lilja: Jääkylmä aurinko
Sikurdardóttir Lilja: Verenpunainen meri 
Sigurdardóttir Lilja: Kalmankalpea maa
Sigurdardóttir Lilja: Kuolonmusta laava

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti