sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Helga Weiss: Helgan päiväkirja






Helga Weiss oli kahdeksan vanha, kun Saksa miehitti Tšekkoslovakian toisen maailmansodan aikana. Saksalaiset jatkoivat myös Tšekkoslovakiassa holokaustia kuten Saksassa ja Puolassa, eli juutalaisten rotusyrjintää. Helgan päiväkirja - Nuorena tyttönä keskitysleirillä (Tammi 2013), jonka kirjoittamisen Helga Weiss aloitti 8-vuotiaana vuonna 1938, kertoo Helgan elämästä miehitetyssä Prahassa, jossa päivittäin ilmestyi juutalaisille sääntöjä ja kieltoja ja lopulta surkeat vankikuljetukset keskitysleireille: Tereziin, Auschwitziin, Freibergiin ja Mauthauseniin. Helga oli äitinsä kanssa vankina edellä mainituissa keskitysleireissä hirvittävissä olosuhteissa nälkään ja tauteihin kuolemaisillaan, mutta he selvisivät hengissä. Helgan isä kuoli Auschwitzissa.

Kirja kertoo nuoren tytön äänellä, mitä noina rotusyrjinnän vuosina tapahtui hänelle, vanhemmille ja kohtalotovereille siten, kuin nuori tyttö ymmärsi ne. Hän ei ymmärtänyt miksi heitä kohdeltiin siten, mikä oikeus jollakin oli kohdella heitä siten ja miksi muu maailma ei tullut apuun. Hän kertoi tarkkaan päivittäiset nimenhuudot, vaatetukset, ruoka-annokset, nukkumispaikat, syöpäläiset, kuljetukset, mutta nöyryyttävimmistä asioista hän ei puhu. Hän kertoi vain, että vauvoja syntyi keskitysleireillä ja junamatkoilla. Yksi ilmeisesti seksuaalinen väkivaltakohtaus oli, kun eräs nainen joutui olemaan konttausasennossa erään komentajan edessä. Nuori tyttö ei voinut niistä kirjoittaa, mutta ikinä hän ei pysty noita asioita unohtamaan.

Väliin meni viikkoja, että vangit pystyivät hiukan peseytymään. Punaisen ristin käydessä tarkistuskäynnillä, keskitysleirit siivottiin, maalattiin, vangit puettiin paremmin ja heille annettiin parempaa ruokaa, mutta kaikki se oli valhetta.

Suurin osa tšekeistä ei hyväksynyt rotusyrjintää, vaan yritti kuljettaa ruokaa vangeille, joista suurimman osan saksalaiset varastivat. Nälkä oli pahinta, vangit saivat joskus perunankuoria, joista tekivät keittoa. Saattoi mennä viikkoja, että he eivät saaneet ruokaa eivätkä vettä, joten lavantaudit, tuberkuloosi, aivokalvontulehdukset ja keuhkokuumeet heikensivät vankien terveyttä entisestään.
Helgan päiväkirja säilyi vankileiriltä, koska Helgan setä muurasi Helgan kirjoittamat vihkot ja piirustukset seinään. Sodan jälkeen ne löytyivät ja Helga jatkoi viimeisimpien keskitysleirivuosien tapahtumien kirjaamista. Helga meni naimisiin katolisen miehen kanssa. Juutalaisia ja Helgan miehen sukua sorrettiin 20v. kommunismin aikana Tšekkoslovakiassa, ja osa suvusta oli vuosikausia vankilassa, koska olivat kristittyjä. 

6 miljoonaa juutalaista kuoli toisen maailmansodan aikana. Onneksi Helga Weiss säilyi hengissä kertomaan meille järkyttävän tarinansa. Anne Franck kuoli keskitysleirille, mutta hänen päiväkirjansa on maailmankuulu, joka myös kannattaa lukea. 

Helga Weiss, Helgan päiväkirja - Nuorena tyttönä keskitysleirillä
suom. Eero Balk
Tammi 2013
s. 223
Denik Helgy

2 kommenttia: