lauantai 16. maaliskuuta 2013

Sara Blӕdel: Nimimerkki Prinsessa


Vihdoin saimme suomennoksen tanskalaisen dekkarikuningattaren Sara Blӕdelin kirjasta Nimimerkki Prinsessa. Seuraava kirja tulee Suomen markkinoille jo syksyllä 2013, joten minun lailla kirjan jännitykseen ihastuneiden lukijoiden ei tarvitse kauaa odottaa. Uskon, että Blӕdelista tulee suomalaisten myyntitilastojen ja lukijoiden suosikki, kuten Tanskassakin, sillä kirjojen päähenkilö Kööpenhaminalainen Louise Rick on sympaattinen ja ajatteleva etsivä. Tietysti Nimimerkki Prinsessa on tarinaltaan koukuttava ja suorastaan hyytävä, mutta siinä pyrittiin myös ymmärtämään rikoksen tekijää ja tuotiin esille se, että kuka tahansa ihmisistä voi alkaa rikolliseksi. Ja aina rikollisella on läheiset, joille läheisen tekemät rikokset tulevat yleensä yllätyksinä. Myös uhrin asema, tilanne ja tukihoidot raiskauksen jälkeen tulivat selkeästi esille.

Kööpenhaminassa tehdään raakoja raiskauksia, joissa uhrit on sidottu ja tekijä jättää uhrit sidottuina omiin asuntoihinsa. Yksi uhreista kuoli, joten Louise Rickin tiimi etsi kiihkeästi murhaajaa. Naiset tutustuivat rikosten tekijään nettipalstoilla ja nettipalstojen järjestämillä juhlilla. Tekijä ei antanut uhreilleen kuviaan, joten poliiseilla oli iso työ selvittää tekijä. Lopulta Louise kirjoittautui nettipalstoille ja alkoi kiihkeän etsinnän. Loput etsinnästä jätän lukijoille, mutta voin sanoa, että dekkarikuningatar osaa hommansa ja jännittäviä tilanteita on runsaasti.

Kirjan tekee mielenkiintoiseksi se, että Louise Rick on tunteva ihminen, hän seurustelee ja käy ulkona. Louisella on pieniä paheita ja syömisen kanssa on niin ja näin. Blӕdel on tehnyt dekkarista jokaiselle lukijalle sopivan siten, että päähenkilö on kuin yksi meistä, joka käy ruokakaupassa, nukkuu ja katselee televisiota, mutta tekee työkseen kiihkeää takaa-ajoa rikollisten perässä. Herkkiä lukijoita voi kauhistuttaa raiskauskohtaukset, mutta onneksi niitä ei ole monta. Kirja on kuitenkin dekkari, jossa tapahtuu kamalia asioita uhreille.


Sara Blӕdel, Nimimerkki Prinsessa ****
suom. Elina Uotila
Karisto 2013
s. 369
Kald mig Prinsesse 2005
 

8 kommenttia:

 1. Enpä ollut tästä(kään) kirjailijasta ennen kuullut, mutta onneksi kuulin nyt. Vaikuttaa nimittäin sellaiselta kirjalta, josta kirjoituksesi perusteella uskoisin pitäväni.

  Pikainen googletus osoitti, että tämän saa englanninkielisenäkin eli taitaa olla helposti saatavilla myös minulle, jee! Ja kirjapinot senkun kasvavat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että siitä tuli suomennos, sillä kirjat ovat Tanskassa myydyimpiä kirjoja ja niitä on julkaistu 16 maassa, myös Yhdysvalloissa, jonne on aika hankala päästä. Lempparikirjani Teemestarin kirja pääsee kaikkiin engl.kielisiin maihin, mikä minusta on huippua.
   Louise Rick-sarjaan kuuluu 7 kirjaa...toivottavasti pidät :)
   Tämä oli niin nykyajassa kiinni nettideittailuineen, chattailuineen ym. joka tuo tämän päivän kulttuuria hyvin esille.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Mukavaa, että tämä on huomattu! Minullakin kirja on kesken, vaikken dekkarien suurimpia ystäviä olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut selkeitä lukukausia, jolloin olen lukenut vain esim. dekkareita ja kesällä mökillä ne ovat aivan ehdottomia. Ei tarvitse häiritä miestä sillä, että luen yöt valot päällä, kun on valoisaa. Dekkarit ovat parhaimpia, kun ne lukee samalla kirjanavauksella ja yöllä hui...
   Nimimerkki Prinsessa on hyvä dekkari ja luin sen yhdellä kirjanavauksella ;)

   Poista
 4. Mukavaa, että tämäkin dekkari on saanut myötäsi blogisavuja :) Itse en ollut oikein vakuuttunut kirjasta, sinä sait tästä enemmän irti! Voisinpa suositella J.K. Johanssonin Lauraa, sekin roikkuu FB:n myötä tiiviisti ajan hermoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varauslistani kirjastoon on niiiiin pitkä, että olen harkinnut Lauran jättämistä muille...mutta hyvä, että tämän ajan nettikulttuuri alkaa näkyä kirjallisuudessa :)

   Poista
 5. Nyt tämä tuli luettua, ja en kyllä - ikävä kyllä - itse koukuttunut. Onneksi lukumakuja on monia!

  Ehkä kovat odotukset latistivat kirjan annin, ehken vain osaa lukea dekkareita dekkareina, tai sitten tämä ei ollut tanskan dekkarikuningatarta parhaimmillaan :-(. Onneksi pystyin linkittämään tähän parempaan lukukokemukseen. :-)

  VastaaPoista