lauantai 2. maaliskuuta 2013

Manuela Bosco: Ylitys


Manuela Boscon Ylitys (Teos 2012) - kirjan kansi on suunnattoman kaunis, herkkäkatseinen nuori Manuela katsoo olkansa yli, silmät suurina, pukeutuneena valkoisiin kuin morsian. Kirjan kannen teksti jatkaa romanttista linjaa hopealla ja koukeroisella linjalla. Jokainen tietää, että Manuela Bosco oli aitajuoksija, jonka 100 metrin aitojen Suomen ennätys oli vuosikausia hänen hallinnassaan, mutta kuinka moni tietää, että juoksijan uran aallonpohjassa hän yritti itsemurhaa ja ajautui syömishäiriöön, jolloin rasvaprosentti oli pahimmillaan 13. Itsemurhan jälkeen hän pinnisteli vielä valmentajan vaihdon jälkeen Suomen mestariksi, mutta syömishäiriöstä tuli elämää hallitseva voima.

Manuela on suomalaisen äidin ja sisilialaisen isän tytär. Hänellä on sisko ja aikuisena hän sai kuulla, että isällä on myös aiemmasta suhteesta poika. Vanhempien erottua, isä meni nuoren naisen kanssa naimisiin, ja sai pojan, joka ei ehtinyt kuin muutaman kuukauden ikäiseksi, kun isä kuoli aivokasvaimiin, jotka luultavasti olivat munuaissyövän etäpesäkkeitä. Isä kuoli 60-vuotiaana. Isä oli suunnattoman tärkeä Manuelalle, sillä hänen oppien mukaan Manuela innostui huippu-urheilusta ja menestyi siinä. Isän kuoleman jälkeen kaikki romahti ja urheilun merkitys hävisi.

Manuelan lapsuutta hallitsi voimakastahtoinen isä, jota koko perhe pelkäsi. Onneksi isä kiersi ympäri maailmaa pitämässä luentoja ja oli paljon poissa kotoa. Manuelasta tuli selvästi kiltti suoriutujatyttö, joka halusi olla suojamuurina tulisen isän ja rauhallisen äitinsä riidoissa. Lapsen ei tulisi joutua kokemaan ikäviä asioita, mutta näin monessa perheessä käy. Tilanne rauhoittui vanhempien eron jälkeen, mutta Manuela purki ylisuoriutumistaan urheiluun, jonka vuoksi isä olisi voinut olla hänestä ylpeä. Epäonnistumiset satuttivat Manuelaa suunnattomasti. 

Mediasta voimme lukea jatkuvasti huippu-urheilijoista, joiden elämä luisuu alaspäin huippu-uran jälkeen. Onneksi Manuela jatkoi jo nuorena aloittamaansa teatteriharrastusta ja on valmistunut näyttelijäksi, lisäksi hän työskentelee taiteen ja holistisen hyvinvoinnin alalla. Nuori nainen on löytänyt elämälleen uuden suunnan ja toivottavasti se kannattelee ja tasapainottaa häntä rankkojen huippu-urheilijavuosien jälkeen, voimavaroinaan sisäinen tuli ja sisilialainen temperamentti. ***

3 kommenttia:

 1. Osallistun Manuela Boscon Ylitys-kirjalla Kirjavalaan Mielenterveys-haasteeseen. Kirjan kertojalla on omakohtainen kokemus itsemurhayrityksestä ja syömishäiriöstä.

  VastaaPoista
 2. On kyllä tosi kaunis kansi tässä kirjassa. Itse en urheilua juuri seuraa, mutta nimi oli kyllä tuttu. Tämä voisi olla sellainen kirja, joka minua kiinnostaa. En yleensä tykkää lukea "julkkiskirjoja", mutta tämä on kaiketi erilainen. Eli laitanpa korvan taakse.

  Ja kiva, kun osallistut mielenterveyshaasteeseen, tämä kirja sopii siihen mainiosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän kirjaa enemmän muistelu- tai elämänkertakirjana, jolla Manuela tuo esille omaa pahoinvointiaan omassa elämässään.
   Mielenterveyshaaste on mielenkiintoinen, sillä olen kiinnostunut aiheesta. Maailma ja ihmiset voivat huonosti. Nyt on löydetty mielenterveysgeeni, jonka avulla pystytään tekemään uusia lääkkeitä mielenterveysongelmiin, joita tähän asti on hoidettu ilmeisesti väärillä lääkkeillä.

   Poista