perjantai 1. maaliskuuta 2013

Grégoire Delacourt: Onnen koukkuja


Mitä tekisit, jos voittaisit lotosta suuren summan rahaa? Ranskalaisen mieskirjailijan Grégoire Delacourt´n romaanissa pääosan esittäjä Jocelyne joutuu sitä miettimään ja mitä sitten tapahtuu, se kannattaa lukea tästä ihastuttavan surullisen haikeasta Onnen koukkuja (La Liste des Mes Envies 2012, suom. 2013) -kirjasta. Kirjan suosiosta maailmalla kertoo se, että kirjan käännösoikeudet on myyty yli 30 maahan. Kirja kertoo pienistä arjen onnenmurusista ja vaihtoehtoisesti suurista rahasummista sen tilalla. Voiko onnenmuruset ja rakkauden menettää, vai onko niitä ollutkaan, kun petos ja epärehellisyys astuvat niiden tilalle?

Kirjan kertojaminä on Jocelyne, keski-ikäinen, pyylevä kahden aikuisen lapsen äiti, joka pitää käsityöliikettä ja rakastaa miestään, mutta tietää miehen haikailuista rikkaamman elämän ja kauniimpien naisten perään. Siksi Jocelyne ei kerro miehelleen, että voitti suuren summan rahaa lotosta, hän ei uskalla, sillä hän pelkää menettävänsä miehensä. Jocelyne päättää miettiä rauhassa mitä tekee rahoilla, sillä eivät he tarvitse suuria summia elääkseen hyvää elämää. Mies pääsee pian esimiesasemaan ja Jocelynin käsityöliike kukoistaa verkkokaupan ja käsityöblogin ansiosta.

Jocelyne tekee erilaisia listoja, joiden avulla hän miettii mitä tehdä rahoilla. Ensimmäisenä on tarvelista. Toisena mielitekolista. Kolmantena on hullutuslista ja neljäntenä on viimeinen lista. Kokeile sinäkin tehdä kolme ensimmäistä listaa, ennen kuin luet kirjan ja tee viimeinen lista, kun olet lukenut kirjan. Onko listojen teko sinulle helppoa, Jocelynille se ei ainakaan ollut, sillä hän oli vähään tyytynyt elämässään ja siten vähään tyytyväinen. Löysin jälleen kirjan kertojasta sisäisen itseni ja tulen tekemään joskus Jocelynin listat. En kuitenkaan ole luonnostani listojen tekijä, joten niiden tekeminen voi kestää jonkin aikaa. Kirja on kerrassaan ihana, se on suurenmoinen, tarina on kunnianosoitus arkipäivän tavalliselle ihmiselle, joka ei kaipaa elämäänsä kuin onnenmurusia ja sitä ihmistä, jota rakastaa. *****

1 kommentti:

  1. Kolme mieskirjailijan kirjoittamaa kirjaa peräkkäin julkaistuna, olen päässyt vauhtiin lupauksessani eli lisään mieskirjailijoiden kirjojen blokkaamista. :)

    VastaaPoista