tiistai 5. elokuuta 2014

Kristina Ohlsson: Tuhatkaunot
Ruotsalainen Kristina Ohlsson on lyönyt itsensä läpi dekkarikirjailijana Fredrika Bergman-sarjalla. Sarjasta on suomennettu neljä dekkaria, joissa kaikissa on Fredrika pääosassa. Ensimmäinen osa oli huikea Nukketalo, jossa kirjan alussa katosi pieni tyttö junasta. Tämä toinen osa, Tuhatkaunot, alkoi menneisyydestä, jossa nuori tyttö joutui rikoksen uhriksi omalla kotipihalla, kun muu perhe oli poissa. 

Kirjan tapahtumiin liittyi uskontoa, maahanmuuttajien salakuljetusta ja rahanahneutta, joka sokaisi ns. lainkuuliaiset, hyvin toimeentulevat ihmiset rikollisiin puuhiin. Kirjan sivuilta sain lukea oikeasta hyvävelijärjestelmästä, jonka piirissä ei kaihdettu murhiakaan. Nämä hyvävelijärjestelmät ovat Suomessakin valitettavan yleisiä. Raha ja valta sokeuttavat ihmisten toiminnan ja lainkuuliaisuus unohtuu. Nukketalo oli hieno esikoiskirja, jolla Ohlsson löi itsensä läpi ihmisten tietoisuuteen, mutta Tuhatkaunoilla hän pamautti astetta vahvemman dekkarin pöytään.

Hän vihasi kellarin asukkeja. Muusta perheestä poiketen hän ei kyennyt tuntemaan sympatiaa heitä kohtaan eikä säälimään heitä. Rikki revittyjä ihmispoloja, jotka haisivat pahalta eivätkä kantaneet vastuuta omasta elämästään. Jotka eivät tehneet mitään järkevämpää kuin kyhjöttivät kesämökin kellarissa. Jotka tyytyivät niin mitättömän vähään. Hän itse ei ollut koskaan tyytyväinen. Ei milloinkaan.

Tuhatkaunoissa Fredrika oli edelleen töissä Alex Rechtin alaisuudessa siviilietsivänä. Muut ryhmän jäsenet hyväksyivät hänet edellisen kirjan rikosten selvittelyn vuoksi, sillä Fredrikan ansiosta päästiin oikeille jäljille. Ennen sitä Fredrika koki itsensä ulkopuoliseksi ja työpaikkasyrjityksi. Tässä kirjassa Alex joutui puuttumaan erään työntekijän seksuaaliseen häirintään. Poliisin työ oli kuitenkin haastavaa tiimityötä, jossa tarvittiin kaikkien työpanosta. Kristina Ohlsson on itse tehnyt töitä terrorisminvastaisissa tehtävissä Ruotsin poliisissa sekä turvallisuusorganisaatiossa Wienissä. Kirjailijan vahvuus on juuri rikosten tutkimusvaiheiden kuvaus. Lisäksi hän on kirjoittanut kirjan henkilöille omat mielenkiintoiset elämänkerrat, joista ei puutu kriisejä. Tuhatkaunoton oikein napakka jatkokirja Nukketalolle.

Kristina Ohlsson, Tuhatkaunot ****
suom. Outi Menna
WSOY Bon-pokkari 2014
Ensimmäinen suom.kielinen painos Schieldts 2011
Tusenskönor 2010
s. 396
Lue postaukseni Ohlssonin Varjelijat ja Paratiisiuhrit dekkareista.

10 kommenttia:

 1. Ihanaa, että pidit - mä myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristina Ohlsson oli minulle aivan uusi tuttavuus tänä kesänä. Kun luin ensimmäisen kirjan, sen jälkeen piti, oli pakko, ihan must, täytyi jne, lukea kaikki neljä suomennettua Fredrika-sarjan dekkaria. Joka kerta olen yllättynyt kirjailijan muuntumiskyvystä kirjailijana ja ajankohtaisista tarinoista. Onneksi hän kirjoittaa, kun hän on niin taitava kirjoittaja :)

   Poista
 2. Tutustuin Ohlssoniin viime kesänä, luin yhden (Varjelijat( ja toisen kuuntelin ruotsiksi äänikirjana (Davidsstjärnor). Erinomaisia. Mielenkiintoista mitä kerrot kirjailijan taustasta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kiva, että sinäkin tykkäsit Ohlssonin kirjoista :)
   Olen aika utelias ja käyn yleensä lukemassa netistä kirjailijoiden taustoista ja kirjoista mitä he ovat tehneet. Tietysti minua kiinnostaa kirjailijoiden ammatit. Seurasin talvella Ylen ruotsalaiselta kanavalta norjalaista ohjelmaa, jossa haastateltiin kirjailijoita ympäri maailmaa. Se oli minulle sopiva ohjelma.
   Tykkään käydä myös kuuntelemassa suomalaisten kirjailijoiden haastatteluja. Kirjat antavat minulle enemmän, kun tiedän jotakin niiden taustoista ja kirjailijan taustoista.

   Poista
 3. Miten tämä on voinut mennä minulta ohi! Nimikin on kuin jostain Waltersin dekkarista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä dekkarissa on kyllä osuva nimi ja se liittyy myös kirjan tarinaan. Suosittelen Leena näitä Ohlssonin dekkareita, mutta aloita ensimmäisestä, Nukketalosta, sillä pääset silloin hyvin alkuun henkilöiden taustoista, myös Fredrikan.

   Poista
 4. Minäkin vasta tänä kesänä luin ensimmäisen Ohlssonini ja vaikutuin! Tämä Tuhatkaunot olisi kyllä ihan pakko saada lukuun asap. Metsästystyö on vielä kesken. Kirjan saisi kyllä enkuksi, mutta haluaisin lukea sen suomeksi, kun kerran luin Nukketalonkin suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä koukutuin kerralla kun luin yhden kirjan ja tiesin niitä olevan neljä...

   Poista
 5. Luin Tuhatkaunot aloituksena ja etenin siitä Nukketaloon, jonka aihealue ei ole minua. Tuhatkaunot oli valtavan hyvä, se otti mukaansa ja Fredrikan tapahtumia seurasi henkeä pidätellen. Odotin tosissani Varjelijaa. Kainosti toivoisin, että Paratiisiuhrien jälkeen siirryttäisiin Ruotsiin, tavallisten asioiden ääreen. Minä siis koukutuin täysin tuohon kirjailijaan. Fredrikan suhdekuvio on kirjoitettu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kaikki neljä kirjaa ovat todella laadukkaita dekkareita. Toivottavasti sarja jatkuu :)

   Poista