torstai 14. elokuuta 2014

Tove Jansson: Vaarallinen matkaVaarallinen matka on kolmas bloggaamani Tove Janssonin kuvakirja, joka on kirjoitettu runomitassa. Aiemmat kauniit kuvakirjat olivat Kuka lohduttaisi Nyytiä? ja Kuinkas sitten kävikään? Vaarallisen matkan on suomentanut Panu Pekkanen ja pidin kovasti hänen runollisesta tekstistä. Muiden kirjojen suomentajat ovat Kirsi Kunnas ja Hannes Korpi-Anttila. Kuvat ja alkuperäiset tekstit ovat Tove Janssonin omaa käsialaa. Kaikki kirjan kuvat on tallennettu Tampereen taidemuseon Muumilaaksoon. Vaarallinen matka on huikea seikkailu, joka alkaa siitä, että Sanna-niminen tyttö on kiukkuisella tuulella.

Tänä aamuna oli Sanna
ihan kauhean kiukuissaan
ja riiteli kissallensa
(niin sattuu toisinaan).

Se nääs oli ikivanha
ja laiskin näillä main,
se oli sellainen kissa
joka rakastaa ruokaa vain.

Mutta seuraavalla sivulla tapahtui jo jotain hurjempaa ja aina vain vaarallisempia seikkailuja oli edessäpäin. Sannan kissakin muutti muotoaan ja karkasi.

Ja Sannan kuva täytti nyt
suon mustan pinnan näin,
niin hurjalta se näytti nyt
kuin kissan äskettäin.

Sanna kohtasi matkallaan onneksi auttavaisia otuksia, joiden kanssa matkan vaarat uskallettiin kohdata yhdessä ja loppujen lopuksi saavuttiin seikkailujen jälkeen Muumilaaksoon.

Tietysti sitten juhlittiin, se tapana heillä on aina
(ulkona juhlat arkena, salissa sunnuntaina).
Kun ilta yöksi tummeni niin Sanna sanoi: - Nyt
on meidän kotiin mentävä - kissa on väsynyt!

Vaarallinen matka on oikea seikkailukirja, jossa on jännittystä, vaarallisia soita ja metsiä, meren kuohuja ja myrskyjä, kuumailmapallolla lentoa ja lopulta leppoisaa yhdessäoloa. Kirjan kuvia on mielenkiintoista tarkkailla, sillä linnutkin lentävät väärinpäin. Ehkäpä kirjan sanoma on se, että turvallisessa seurassa ja ystävien parissa voi vaikka kiukutella toisinaan, kyllä se kiukku ohi menee. Ja mukavassa seurassa voi matkustella maailmalla, vaikka se olisi yllätyksiä täynnä. Jälleen kerran Tove Janssonin klassikkokirja on tähtiä täynnä.

Tove Jansson, Vaarallinen matka *****
suom. Panu Pekkanen
WSOY 2011
Den farliga resan 1977
s. 26


8 kommenttia:

 1. Onpa ihanat kuvat tuossa kirjassa, kiitos Mai! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on oikein sopiva lahjakirja. Tuo viimeinen kuva on kuvattu Toven 100-vuotisjuhla-astioihin. Hieno kuva. Itse olen hankkinut jo mukin.
   Kiitokset sinulle :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä siitä, että kirja on upea. Kirja lähtee 5-vuotiaalle Siirille lahjaksi :)
   Kiitos Jokke :)

   Poista
 3. Oi ihana Tove! Meillä on luettu kirjoja Kuinkas sitten kävikään ja Kuka lohduttaisi Nyytiä, mutta tämä taitaa olla vallan tutustumatta. Täytyykin tallettaa muistilokeroihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä löytyy luultavasti kirjastosta, mutta kirjakaupoissa en ole nähnyt kun tämän ainoan, jonka ostin heti. Hienoa, että uusi sukupolvi oppii tuntemaan Tove Janssonin kirjat.
   Siiri 5v. ei oikein tykännyt Kuinkas sitten kävikään? kirjasta, koska kirjojen sivut oli leikattu. Lasten suusta se totuus tulee julki ;)

   Poista
 4. Mai, tätä meillä ei olekaan...Kohta, kohta alan lukea muumeja Opuscolon haasteeseen. Olen lukenut vasta Kuka lohduttaisi nyytiä?

  Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihana kirja. Kuvitus on aivan loistava ja tarina on vaarallinen joka päättyy hienoihin puutarhajuhliin :) Suosittelen :)

   Poista