torstai 15. syyskuuta 2016

Marja Björk: Lainaa vain

Oli vaikea käsittää, että vihreämpi oksa oli näin helposti saavutettavissa. Riitti, kun oli koulussa kunnolla, luki läksyt, haki yliopistoon ja jo muutaman johdantokurssin jälkeen sai saman palkan kuin baarin vanha keittäjä. Johdatus yleiseen oikeustieteeseen, johdatus oikeusfilosofiaan ja johdatus oikeushistoriaan. Johdatus parempaan elämään.

Marja Björkin Lainaa vain kertoo päähenkilönsä Eevan tarinan. Miten keskiluokan hiljainen ja arka tyttö ponnisteli yliopistoon oikeustiedettä lukemaan. Isän kanssa kaksin jäätyään, Eeva huomasi pian elämän olevan mahdotonta ja siirtyi tätinsä luokse asumaan. Täti oli rempseä Shellin kahvioyrittäjä ja Eeva oppi kovan työnteon. Punaiset ja arat kädet eivät oikein sopineet oikeustieteellisen opiskelijalle, joten heti ensimmäisenä kesänä Eeva haki pankkiin töihin ja jatkossa se oli automaattista. Pankissa hän tutustui ihmisiin, jotka hakivat vekseleitä. Nykyäänhän  niitä kutsutaan pikavipeiksi ja ihmiset ovat samalla tavalla kierteessä korkeisiin korkoihin. Pikavippifirmojen takaa löytyy kaikenlaisia rahanlainaajia ja koronkiskureita. Köyhät ihmiset ja rahattomat niitä joutuvat ottamaan, kuten Lainaa vain teoksen vekselinottajat. Sama lopputulos niillä on eli ennen otettiin uusi vekseli, että sai maksettua vanhan ja nyt otetaan uusi pikavippi, että saadaan maksettua vanhat.

Asioin kaupungilla tärkeämpiä asioita kuin että olisin ollut hakemassa Pikatukusta tupakoita, ketsuppia ja sinappia, kurkkusalaattia ja kurpitsapikkelsipöniköitä tai seisomassa pankin alatasanteella viedäkseni tilille ruttuisia seteleitä tai hakeakseni kolikkopötköjä. Olin pankissa töissä, sisäpuolella tiskin takana, takahuoneissa, ja käsieni kautta kulki lainahakemuksia, kauppakirjoja, kiinnitettäviä velkakirjoja ja panttauksia ja nyt vekseleitä.

Marja Björkin kirjat ovat kiinnostavia, sillä niissä eletään köyhien ihmisten elämää toimeentulon rajamailla ja sen alapuolella yhteiskunnan avun varassa. Elämä on yleensä päivittäistä taiteilua pienillä tuloilla. Eeva taiteilee opinnoissaan, eikä rahaa ole rientoihin ja opiskelijaelämään. Vapaa-ajat mitä on, hän kulkee Visulahden Shellillä tuuraamassa yökköjä ja sairastuneita työntekijöitä. Anja maksaa ennemmin Eevalle pitkistä viikonlopuista ylityöpalkkaa kuin alaisilleen. Siinä samalla Eeva hoitaa kirjanpidon ja verotuksen sekä palkanmaksut. Kaikki muuttuu, kun Eeva kohtaa vanhemman miehen, käsityöläisen, joka taiteilee puulintuja. Mies on tottunut maksamaan vekselin uudella vekselillä, mutta ei se Eevaa haittaa, hän on rakastunut.

- En ole enää toisen luokan kansalainen, Sakari sanoi. Sakari oli onnistunut saamaan vekselin, vaikka meillä oli asuntolainan korot maksamatta. Minkälaisissa veloissa olisin, kun lopulta saisin tutkintotodistuksen käteeni, opintolainojen lisäksi.

Marja Björk, Lainaa vain ***
LIKE 2016
s. 265
Arvostelukappale

Björk Marja: Poika
Björk Marja: Puuma 
Björk Marja: Posliini8 kommenttia:

 1. Björkillä on ollut mielenkiintoisia kirjanaiheita mutta ehkä tämä ei niin minua kiinnostanut lähtökohdiltaan. Mutta mukava oli näin tekstisi kautta pysyä kirjailijan tuotannossa mukana :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Bleue :)
   Oikeastaan kirjan tapahtumat alkavat vasta, kun Eeva tapaa Sakarin. Kuinka alas voi yhteiskunnassa vajota. Kirja kertoo ajasta, jolloin pankit myönsivät hulluna rahaa ulos, kunhan oli takaajat. Tämä kirja koskettaa varmasti useampia lukijoita.
   Netissä kyseltiin kirjoja, joissa kerrotaan tarinoita köyhistä ja/tai velkaantuneista ihmisistä, tässä olisi hyvä esimerkki.

   Poista
 2. Tervetuloa Katinka Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista
 3. Tämä odottaa lukupinossa, mikä on aikasten korkea :) Muistan kuinka 90-luvun laman aikoihin vekseleiden ja lainojen takaajat joutuivat itse turmioon kun autettu ei pystynytkään suoriutumaan velvoitteistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Riitta meitä ;) Lukemisen himo ei ole niin paha tauti, mutta kirjapinot kasvavat aika korkeiksi, kun tekee mieli lukea ja lukea ;)
   Ne oli muuten kurjia aikoja 90-luvulla, kun takaajat joutuivat velkasaneeraukseen takausten vuoksi. Sukulaisista tuli vihollisia keskenään. Vanhukset joutuivat kituuttamaan pikkurahoilla, kun olivat takuumiehinä lasten lainoille.
   Nythän tähän takuuhommaan on menty uudestaan, mutta se on tietty osuus lainasta.
   Kunhan saat luettua, niin tulen kurkkaamaan mitä mieltä olit ;)

   Poista
 4. Marika olet tervetullut Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista
 5. En ollutkaan huomannut, että Marja Björkiltä on ilmestynyt uusi kirja! Kuulostaa tosiaan vähän pliisulta juonelta verrattuna aiempiin joista kolme olen ehtinyt lukea, mutta kyllä tämän lukulistalle lisään. Sanoit, että tarina alkoi kunnolla vasta noiden kertomiesi jälkeen, joten eiköhän sieltä tälläkin kertaa sisältöä löydy :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt ehkä ottaa jotain muita lainauksia, mutta kurja on kurjaa ja sitä tästäkin löytyy ihan riittävästi.
   Marja Björk on sellainen luottokirjailija, jonka kirjat luen varmasti. Ainoastaan Prole on lukematta ja se on lukulistalla.

   Poista