perjantai 9. syyskuuta 2016

Roald Dahl: Iso kiltti jättiMinä on outo Jättiläinen. Minä on mukava ja sikinsotkuinen Jättiläinen. Minä on ainoa mukava ja sikinsotkuinen Jättiläinen koko Jättiläismaassa! Minä on ISO KILTTI JÄTTI! Minä on IKJ.

Syyskuun 13. päivä tulee kuluneeksi sata vuotta brittiläisen kirjailijan Roald Dahlin syntymästä. 19 lastenkirjaa, 9 novellikokoelmaa ja lukuisia käsikirjoituksia ja sovituksia elokuviin ja tv-sarjoihin. Kuulostaa lahjakkuudelta, sitä hän oli. Moni muistaa Jali ja suklaatehtaan ja siitä tehdyn elokuvan. Dahlin kirjoittamia on jopa muutama Bond-elokuva. Tästä ihanasta Iso Kiltti Jätti teoksesta on myös tehty elokuva. Roald Dahl nimi viittaa Norjaan, sillä hänen vanhempansa olivat norjalaisia, hän itse syntyi kuitenkin Walesissa. Kirjailijanura lähti vauhtiin toisen maailmansodan aikaan, kun hän oli toipilaana hävittäjälentäjän tehtävistä. Ensimmäinen lastenkirja The Gremlins ilmestyi vuonna 1943.

Kun kaikki muut jättiläiset loikkii tiesminne klunksauttamaan ihmisparsoja, niin minä pyyhällän muualle puhaltamaan unia nukkuvien lasten makuuhuoneeseen. Mukavia unia. Ihania kultaisia unia. Unia, jotka saa uneksijan onnelliseksi.

Iso Kiltti Jätti alkaa siten, että 8-vuotias Sohvi ei saa yöllä unta ja katselee ikkunasta ulos. Sohvi havaitsee omituisesti liikkuvan mustan hahmon ulkona ja pian hän huomaa olevansa tämän ison otuksen taskussa matkalla Jättiläisten maahan. Sohvi on aika reipas tyttö, eikä säikähdä ihan vähästä. Näinhän se saduissa yleensä käy. Tässä sadussa on iso 7-metrinen IKJ ja sitten vielä isommat Jättiläiset, joilla on omituiset nimet, kuten Pötsiklonkku, Läskinlappaaja, Rasvasylki, Verikorsto, Teurastaja, Raatokaappi, Penskanpurija, Luunmurskaaja ja Lastenlyttääjä. Jättiläisten kieli on omalaatuista, sillä he eivät ole koskaan käyneet kouluja, mutta eivät he tyhmiä ole, varsinkaan IKJ. Jättiläisten ruokavalio on ikävää, joten kirja ei käy kovin pienille lapsille, ettei tule rumia unia yöllä tai muita pelottavia juttuja mieleen. Lapset ovat niin herkkiä ja heitä pitää suojella. Sitä tässäkin sadussa tehdään ja siihen tarvitaan Suomen Presidentin apua ja tietysti IKJ:n sekoittama painajaisuni.

Olenko oikeassa vai vasemmassa?

Roald Dahlin lastenkirja Iso Kiltti Jätti on suurenmoinen ystävyystarina kahden yksinäisen kohtaamisesta ja ystävyyden syntymisestä. Toinen on iso fantasiaolento ja toinen pieni tyttö. Toinen on vanha ja toinen vasta 8-vuotias. Ystävyys ei katso peiliin, se ei katso ikää eikä ulkonäköä. Ystävyys katsoo sydämeen. Pieni Sohvi sai päättäväisyydellään Ison Kiltin Jätin toimimaan oikein ja lopettamaan muiden jättiläisten ikävät rikokset. Joskus tarvitaan sekä pieniä että isoja, että maailmasta tulisi parempi paikka. Roald Dahl on kirjoittanut unohtumattoman lastenkirjan.

Roald Dahl, Iso Kiltti Jätti *****
suom. Tuomas Nevanlinna
kuvitus: Quentin Blake
Art House 2016  9. painos
s. 232
The BFG 1982
Arvostelukappale

Roald Dahl: Ilmarin ihmelääke
Roald Dahl: Kuka pelkää noitia

Kirja on omistettu hänen tyttärelleen Olivialle, joka kuoli vuonna 1962  tuhkarokon jälkitautiin, aivokalvontulehdukseen vain 7-vuotiaana.

Kirsin, Kristan, Niinan, Maijan, Annan, Handen, Linnean, Katan, Velman ja Bleuen bloggaukset kirjasta.

Osallistun kirjalla Marikan Seitsemännen taiteen tarinat haasteeseen, sillä kirjasta on tehty elokuva.

10 kommenttia:

 1. Olemme aloitelleet lasteni kanssa iltasaduksi Dahlin kirjoja, tämä vielä jonossa mutta muistan lukeneeni tämän itse nuorempana ja tykänneeni kovasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa on kyllä niin kammottavia juttuja, että en kyllä suosittele alle kouluikäisille, ettei tule niitä painajaisia.
   Tämä oli kyllä kiva kirja muuten. Tuo jättiläisten oma kieli oli aika hauska ja sitten nuo jättiläisten nimet.

   Poista
 2. Roald Dahlin tarinoissa on paljon elämänviisautta mukavassa muodossa.
  Aina kun näen hänestä juttuja netissä ajattelen että haluaisin taas lukea jotain
  hänen kirjoittamaansa. Pitäisköhän kipaista kirjastoon ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on nyt lastenkirjakausi menossa. On nämä Dahlin kirjat ihania. Ne on paljon ronskimpia kuin nykyajan lastenkirjat. Tässäkään ei ujosteltu lastensyömistä ollenkaan, siis kannibalismia. Ajat on toiset ja lapsia suojellaan, mutta sitten uutisista tulee koko ajan väkivaltaisia videoita sotatantereilta.
   Kirjastot ovat kivoja :)

   Poista
 3. "Ystävyys katsoo sydämeen" kuvaa oivasti Dahlin lastenkirjoja, joita on luettu ahkerasti ääneen pojille. Huomasin, että Dahlin teoksista aikuisille löytyy kahdeksan suomennosta, haluaisitko jotain niistä suositella? Värikylläisiä vaahteroita ja syyssinistä taivasta viikonloppuusi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat todella pojille sopivia, ronskeja kirjoja. Voin kuvitella miten koko luokka nauraa, kun tätä kirjaa lukee ääneen. Mutta sitten tiedän ekaluokkalaisen tytön, jolla on hurja mielikuvitus ja jolle ei voisi tätä lukea ollenkaan. Hän ei nukkuisi, kuten Sohvikaan ei nukkunut.

   Mietintämyssy päähän, eli mitä suosittelen...Rakkaani, kyyhkyläiseni sisältää jännityskertomuksia, joten se sopii varmaan sinulle.
   Täällä on ollut niin lämmintä, että ruskaväreistä ei ole tietoakaan, mutta kiitän toivotuksista ja toivon niitä myös sinulle ;)

   Poista
 4. Vehreydestä ja lämmöstä nauttios; ajankohtaan liittyen tattista vaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ulkona paistaa aurinko ja moottorisaha soi :) Taidan istuttaa muutaman kukkasipulin ihan vain, että myyrille olisi tekemistä ;)
   Viikko sitten istutin karviaisia ja yhteen meni sitten iso polku. Herkullisia karviaisenjuuria.

   Poista
 5. Olet ihan oikeassa hih. Minä olen ihan hurahtanut Dahliin... Ei mahda mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävyydessä on sitä jotain ja toivottavasti jokaiselle löytyy ystävä. Olen aina ajatellut, että maailma olisi parempi paikka, jos kuunneltaisiin enemmän lapsia. Roald Dahlilta se onnistui hyvin, se lukee kirjan lopussa :)
   Kiitos Bleue ja aurinkoista sunnuntaita :)

   Poista