tiistai 13. syyskuuta 2016

Roald Dahl: Kuka pelkää noitia

"Noidan mielestä sinä haiset tuoreille koirankikkaroille."

Tänään 13.9.2016 on kulunut kirjailija Roald Dahlin syntymästä tasan sata vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi olen lukenut hänen Iso Kiltti Jätti, Ilmarin ihmelääke ja Kuka pelkää noitia teoksensa. Kaikki  ovat pelottavia ja niissä tapahtuu karmeita juttuja. Isossa Kiltissä Jätissä oli jättiläisiä, jotka söivät ihmisiä, Ilmari keitti ihmelääkettä, joka muutti ilkeän mummon, mutta en kerro minkälaiseksi. Kuka pelkää noitia kirjassa on niitä noitia, jotka haluavat hävittää maailmasta kaikki lapset, koska noidat ovat ilkeitä, kamalia, hirveitä ja julmia satuolentoja. Kuka pelkää noitia sisältää jälleen opetuksia lapsille. Roald Dahl on kirjoittanut mitä karmaisevimpia esimerkkejä noidista mm. sen, että noidat ovat oikeasti kaljuja, niiden hansikkaiden alta löytyy kissankynnet ja heillä ei ole ollenkaan varpaita. Hm. Pahinta on, että heillä on kiltin naisen naamari päässä ja naamarin takaa paljastuu...

"Jos näet naisen pitelevän nenäänsä kun hän kulkee ohitsesi kadulla, niin nainen saattaa hyvinkin olla noita."

Kuka pelkää noitia kirjan pääosassa on 7-vuotias orpo pikkupoika, joka asui norjalaisen isoäitinsä kanssa Suomessa. Iso-äiti oli kiltti ja hänellä oli tosi paljon tietoa tärkeistä asioista, kuten esimerkiksi noidista. Itseasiassa iso-äiti oli noitafiili eli sellainen, joka tuhosi noitia. Iso-äiti oli kuitenkin sairastellut ja lääkäri oli suositellut lomaa Hangossa. Kuinka ollakaan samaan aikaan heidän hotellissa kokoontui VALTAKUNNALLINEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖ JULMUUDEN EHKÄISEMISEKSI. Järjestö oli peitejärjestö arvaat varmaan minkälaisille olennoille. Ja niinhän siinä kävi, että kirjan päähenkilö joutui noitalauman saartamaksi.

"Etsikää se!" Mahtava Ylinoita kiljui. "Jäljittäkää se! Rrrepikää se juurrrineen! Menkää minne nenä näyttää kunnes nappaatte sen!"

Kuka pelkää noitia satukirjasta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tämä on oikein verraton kirja kauhukirjoista tykkääville lapsille, sillä itseäkin jo alkoi pelottamaan, kun luin tämän ajatuksen kanssa. Olen lukenut kirjan muutaman kerran ja ehkä sitä lukee lapsille toisinaan ajattelematta sen tarkemmin kirjan juonta. Tämä on oikeasti todella pelottava kirja. Roald Dahlin lastenkirjoista nousee vahvasti esille hyvän ja pahan vertailu. Toisinaan hyväkin käyttäytyy kierosti ja juonikkaasti, mikä satukirjan juonissa on sallittua. Tästä kirjasta syntyy lasten kanssa varmasti hyviä keskusteluja, mitä kirjailija on varmaan halunnut kirjoittaessaan lapsille.

Minulla oli todella hyvä olo. Eihän se loppujen lopuksi ole hassumpaa, ajattelin, olla nopea ja vikkelä silloin kun lauma vaarallisia naisolentoja janoaa vertasi.

Roald Dahl, Kuka pelkää noitia ****
kuvitus Quentin Blake
suom. Sami Parkkinen
Art House 2016  9. painos 
s. 224
The Witches 1983
Arvostelukappale

Dahl Roald: Iso Kiltti Jätti
Dahl Roald: Ilmarin ihmelääke

Annin, Maijan, Niinan, Kristan, Jassun, Bleuen ja Handen bloggaukset kirjasta.
Osallistun kirjalla Marikan Seitsemännen taiteen tarinat haasteeseen, sillä kirjasta on tehty elokuva. Elokuvassa on huikea näyttelijäkaarti, kuten muissakin Roald Dahlin kirjoihin perustuvissa elokuvissa.

2 kommenttia:

 1. Olen lukenut joskus aikoja sitten tämän Dahlin. Pitäisi etsiä nuo uudet painokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa noidat muuttavat päähenkilön ... mikä on varmasti mielenkiintoista elokuvassa, joka minulta on jäänyt katsomatta. Elokuvan mahtinoitana on tietysti Anjelica Huston. Varmasti karmaiseva noita. HUI!
   Onhan nämä kieltämättä karmeita satukirjoja. Roald Dahl laittoi reippaasti luonnetta kirjojensa hahmoille ja olennoille sekä ihmisille. Ja kamalia kauhutekoja tekevät sekä ihmiset että satuolennot.

   Poista