Hän painautuu kuin raivoissaan mäntyä vasten, sellainen työntyminen sattuu. Hän kietoo kädet karhean rungon ympärille ja painaa naaman purevaan pintaan. Hän puristaa itsensä liki, ei pääse enää lähemmäksi. Hänen kasvonsa vääristyvät kivusta. Metsä huokuu, haisee pihka ja elämä, kun hän nostaa toisen jalkansa rungon ympärille, puskee puuta lantiollaan. Ja näyttää vähän siltä kuin vanha mänty suostuisi hänen toimeensa mukaan.
Laura Lähteenmäki on tuottelias kirjailija ja hänen uusin proosateoksensa on nimeltään Korkea aika. Olen lukenut aiemmin hänen hienon Ikkunat yöhön proosateoksensa. Suurin osa hänen kirjoistaan on nuorille suunnattuja ja hän on kirjoittanut yhdessä miehensä kanssa lasten seikkailusarjaa. Nämä lukemani kirjat ovat perhetarinoita useamman vuosikymmenen ajalta. Korkea aika kuvaa karjalaisen evakkoperheen elämää Suomessa sodan jälkeen. Omat maat ja vasta rakennettu talo jäi rajan taakse. Mielessä oli ikävä, luopuminen ja toipuminen sodan traumoista. Evakkoperheen isä oli Olavi Otso ja äiti Anna ja heille syntyi kaksi lasta. Olavi ja Anna perheineen eli navettarakennuksen päädyssä, kunnes heidän oma talonsa valmistui, siinä vaiheessa he nukkuivat jo eri huoneissa. Heille oli lain mukaan lohkottu tontti osaksi kartanon, kunnan ja Pihlajan tilasta. He auttoivat Pihlajan tilalla Olavin mielestä liikaakin, mutta Annan sydän oli hellä ja auttavainen. Annasta ja Pihlajan Heljästä oli tullut hyvät ystävät. Annaa suretti se, että Heljän mies oli haavoittunut sodassa, eikä heillä ollut lapsia. Kirjan selkeästi traagisin henkilö oli Heljä.
Heljä ravisti päätään, mutta taas hän makasi muistoissaan rakennuskesänä kamarissaan ja kuuli Kaunismäeltä vasaraniskut. Ne löivät hänen sydämensä tahtiin, ja hän painoi sormellaan reittä joka kerran, samaan aikaan kun Olavi löi.
Korkea aika teoksen elämänkaari ylettyy sodan jälkeisestä ajasta tähän päivään. Anna on vielä elossa ja hänen jälkeläisiään on jo monessa polvessa. Omat kipuilut ja traumat koskettavat jokaista sukupolvea. Olavi oli puuseppä ja loi kauneutta ympärilleen karjalaisen puusepän kuvioillaan ja maalaustaidoillaan. Nämä taidot kulkivat jokaisessa polvessa eteenpäin ja oli mielenkiintoista seurata miten perimä näkyi seuraavissa sukupolvissa. Olavi oli ollut naistennaurattaja ennen kuin hän halusi Annan itselleen. Kirjasta voi lukea miten Olavin ja Annan suhteelle kävi. Korkean ajan teemat pyörivät perheiden ympärillä, mutta myös avioparien sekä lasten ja vanhempien suhteiden ympärillä. Suhteet eivät ole aina helppoja ja pienikin väärä teko voi johtaa kauas tulevaisuuteen. Kirjan teksti on selkeää ja kaunista, tarina soljuili vuosikymmenten läpi, mutta olisin halunnut lukea kipeistä ongelmista tarkemmin, kuten Riitan tapauksesta, joka varmasti vaikutti pitkään.
Näin tämän piti mennäkin, hän ajatteli ja salli lohdun Annalle - Anna oli ollut häntä pidempään surullinen. Hän oli vasta aloittelija, ja sellainen sai olla ylpeä tarjotessaan tukea ja rakkautta konkarille.
Laura Lähteenmäki, Korkea aika ***
WSOY 2016
s. 280
Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön
Ullan bloggaus
Jonnan bloggaus
Saran bloggaus
Kiinnostava arvio. Aion lukea tämän pian, kirjan teemat kiinnostavat, samoin Lähteenmäki kirjoittajana.
VastaaPoistaKiitos Katja :)
PoistaIkkunat yöhön kirja oli minulle huikea lukukokemus. Ehkä vertasin näitä kirjoja liikaakin toisiinsa. Nämä ovat kuitenkin kuin kaksi eri maailmaa kerronnaltaan, mutta kuten lainauksista näkyy, Lähteenmäki kirjoittaa todella hienoa tekstiä.
Korkea aika yllätti minut, pidin enemmän kuin odotin. Tapahtumien kulku sodan jälkeisestä ajasta tähän päivään viehätti minua. Hieno kirja.
VastaaPoistaTämä oli minulle juhannuskirja, rauhallinen ja rentouttava.
PoistaMukava lukea arviosi. Pidin paljon Ikkunat yöhön -kirjasta, joten nyt tämäkin alkoi kovasti kiinnostaa.
VastaaPoistaKiitos Paula :)
PoistaIkkunat yöhön oli todella hyvä, vieläkin ravisuttaa, kun ajattelen kirjaa. Tämä oli keveän kesäinen, elämän ongelmat voitettiin elämällä eteenpäin ja antamalla ajan kullata muistot.
lähteenmäki on minulle tuntematon kirjailija. Tämä sinun juttusi sai kiinnostukseni heräämään!
VastaaPoistaLähteenmäkeä ei ole pahemmin näkynyt julkisuudessa, vaikka hänen teoslistansa on jo aika pitkä.
PoistaIkkunat yöhön teos oli vahva, voimakas ja raadollinen, joten pidin siitä todella paljon. Korkea aika oli kevyempi tarina kerrottuna, josta olisi saanut vahvemmankin tarinan.
Kiertelen nyt lukemassa arvioita Korkeasta ajasta, kun sain oman juttuni kirjoitettua (kirjan luin tosin jo kesäkuussa, siitä kirjoittaminen on vain venähtänyt). Olen kanssasi hyvin samoilla linjoilla: mielenkiintoinen, selkeä, kauniskin tarina, mutta jäin vielä kaipaamaan jotakin. Lähteenmäki on kyllä kirjailijana sellainen, että hänen kirjojaan lukee mielellään jatkossakin.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä kanssasi, että jotain uupui. Minuun varmaan vaikutti Ikkunat yöhön teoksen vahva psykologinen lataus, josta pidin tosi paljon.
PoistaHänen kirjoja luen minäkin jatkossa :)