Hidastan ja hengitän syvään, yritän kaikkoontua tai teleportata itseni, olla edes mielessäni jossain muualla kuin pyörätiellä, johon näkyy valkoinen kidutuskammio, toiselta nimeltään yläkoulu ja kuuluu koululaisten kimeät äänet.
Mari Kujanpään nuortenkirja Rumuuspäiväkirja kertoi 14-vuotiaasta Malvasta, joka koki itsensä rumaksi, sillä sitä hän oli saanut kuulla luokkatovereiltaan vuosia. Kukaan ei halunnut olla hänen kaveri ja kaikki karttoivat häntä.
Mä olen Malva Mäkinen, 14 vuotta, kengännumero 42, pituus 175 senttiä, kuppikoko AA ja naama karmean ruma. Just kohta mun kuuluisi pakottaa hymy tyhmälle naamalleni yksittäiskuvassa ja luokkakuvassa. Mutta mähän en siihen suostu.
Malvan elämä sai uusia ulottuvuuksia, kun hän ystävystyi naapuriluokan Runon kanssa. Ystävän kanssa hän uskalsi kokeilla eri harrastuksia ja sitä kautta hän tapasi myös toisen ystävän. Ystävän, jolle hän uskalsi kertoa koulukiusaamisesta.
Maailma on kova paikka. Täällä pärjää, jos osaa huutaa lujaa ja saa toiset tykkäämään itsestään.
Malvalla ei ollut ollut mahdollisuuksia koulussaan siihen, että hänestä tykättäisiin. Ei hänellä ollut myöskään huutoääntä. Hänet oli nujerrettu totaalisesti. Lue kirjasta, miten Malvalle kävi kirjan tarinassa.
Mari Kujanpää on nostanut tärkeän teeman nuortenkirjansa aiheeksi, koulukiusaamisen. Aihepiiri järkyttää aikuista lukijaakin. Aihepiiri on todella ykkösaihe tämän päivän koulumaailmassa. Miten alhaisia jotkut ihmiset ovat jo lapsesta ja nuoresta lähtien kiusaamalla muita. Kiusaaminen voi aiheuttaa uhreille jopa mielenterveysongelmia loppu iäksi. Onneksi kiusaaminen huomioidaan ja siihen puututaan monessa koulussa. Joistakin kouluista jopa kiusaajat erotetaan, kun yleensä uhrit ovat joutuneet vaihtamaan koulua.
Mari Kujanpään Rumuuspäiväkirja kertoi kiusatusta tytöstä.
Mari Kujanpää, Rumuuspäiväkirja *****
Otava 2023
s. 159
Nuortenkirja