Mutta kun on saanut yhden ajatuksen, niitä
tulee lisää, ne synnyttävät toisensa, kaikki lähtee liikkeelle, ja ellei
päähänpistoja saa loppumaan, mielikuvitus alkaa laukata yhä hurjemmin.
Kjell
Westön kolmen sukupolven tarina, Rikinkeltainen
taivas, alkaa nykyajasta. Siinä kirjan päähenkilö kokee jännittäviä hetkiä
omassa kodissaan. Kirjan loppupuolella sitten selviää mitä alun piinaavat
hetket tarkoittivat, joten lukijan on jännitettävä sinne asti.
Kirjan
alussa kirjan kirjoittaja on pieni poika, jonka vanhemmat ovat vuokranneet
kesämökin meren rannalta. On kesä ja aikaa pyöräillä. Tällä pyöräilyretkellä
päähenkilö tapaa tulevan ystävänsä Alexin, joka on rikkaasta
suomenruotsalaisesta perheestä kotoisin. Tuohon poikakaksikkoon liittyi pari
muutakin poikaa ja Alexin tyttöystävä siinä vaiheessa, kun tyttöystävät
astuivat kuvioihin. Poikaporukalla sitten tehtiin kaikenlaista. Ensimmäinen
kappale on nimetty Alex ja kirjassa eletään 60-lukua.
Ja mitään ajattelematta, ymmärtämättä mitä
tein, minä nousin kyynärpääni varaan, kumarruin eteenpäin ja nuolaisin
hikipisaran suuhuni, imaisin sen Stellan poskelta nopeasti ennen kuin se ehti
suupieleen. Se maistui suolaiselta ja vähän kirpeältä.
Toinen
kappale on nimetty Stellaksi ja sen pääteemana on seurustelusuhde Alexin siskon
Stellan kanssa. Päähenkilö ja Stella ovat nuoria ja kiihkeitä ja kirjassa on
runsaasti heidän sänkykohtauksia. Seurustelu on suvaitsevaa ja molemmat ovat
myös muiden seurustelupartnereiden kanssa, mutta palaavat aina yhteen, kunnes
Stella muuttaa ulkomaille. Pian päähenkilö matkustaa perässä.
Olin ajatellut että kirjoittaisin Facitilla
romaanin Stellasta ja minusta ja meidän rakkaustarinastamme. Olin varannut osan
– hyvin ristiriitaisen – myös Alexille, toisen osan – hiukan riettaan –
Claralle, ja kolmannen – itse paholaisen – Poalle.
Kolmas
kappale on nimetty ilman Stellaa. Kirja on kertomus suomenruotsalaisista
ystävyksistä, suvuista, rakkauksista, työurista, salaisuuksista, toiveista ja
pettymyksistä. Kirjassa vertaillaan luokkaeroja kahden suvun välillä, joissa
molemmissa päähenkilö kulkee sujuvasti, mutta onko Alex yhtä sujuva ja sopeutuva sosiaalinen
eläin kuin päähenkilö.
Kirja laittaa tarkastelemaan yhteiskunnan kerrostumia, myös köyhyyttä,
eroja ja yksinhuoltajuutta. Kirjan ylle nousee valta-asema kuin rikinkeltainen
taivas. Rikki haisee pahalle, mutta haiseeko kirjan rikkaiden elämä pahalle?
Kirja antaa paljon ajattelemisen aihetta ystävyyssuhteista ja rahan tuomasta
valta-asemasta ja epätasa-arvosta ja epäoikeudenmukaisuudesta, jopa ilkeydestä
ja kiusaamisesta. Kun luin kirjaa, nousi nykyajan tapahtumia mieleen, varsinkin
valtaapitävät henkilöt. Rikinkeltainen
taivas on kiinnostava teos, jonka voi lukea monesta eri näkökulmasta
katsoen.
Kjell Westö, Rikinkeltainen
taivas ****
Suom. Laura Beck
Otava 2017
s. 459
Kjell Westö: Kangastus 38
Urakoin tämän kanssa ja luin ensin ruotsiksi ja sitten suomeksi, ja minusta kirja muuttui paljon paremmaksi tai vielä paremmaksi toisella lukukerralla, ensi lukemalla ärsytti lievästi tämä mitä kutsut 'sänkykohtauksiksi' lähinnä siksi, että se hautasi muita ehkä olennaisia asioita, mutta toisella kerralla niistäkin sai kiinni.
VastaaPoistaHuh, sinä olet oikein huhkinut kirjan kanssa. Luulen, että kirja on parempi toisella lukukerralla. Nyt siinä oli hieman liikaa tarttumapintaa. Nostan kyllä ystävyyden ja sen miksi oikein ollaan ystäviä tämän kirjan tärkeimmäksi näkökulmaksi.
PoistaAloitin tämän toissapäivänä ja olen nauttinut lukemastani. Sinulla on hyviä pohdintoja Westön romaanista, jossa on varmasti paljon sellaista johon voi palata uudestaankin.
VastaaPoistaMinun lukeminen kesti juuri sen vuoksi, että mietin mistä näkökulmasta lähestyn kirjaa. Rakkautta oli kovasti tarjolla, mutta sittenkin pidän ystävyyttä kirjan kantavana voimana, ja mistä syystä ollaan ystäviä.
PoistaNiin totta on tuo, mitä kirjoitat kirjan mahdollistamista eri lukutavoista ja näkökulmista. Se tekee kirjasta kiinnostavan. Uskon, että kirjasta löytäisi toisella lukukerralla toisia juttuja kuin ensimmäisellä. Westö ei julista, mutta luokkajako vaikuttaa vahvasti.
VastaaPoistaMinusta molemmissa Westön kirjoissa, jotka olen blogannut, nousee luokkajako selvästi esille. Mikä on kiintoisaa. Molemmissa kirjoissa luokkajako ja ihmisten jakaminen eri rooleihin ja heidän elämän tarkka kuvaus nousevat selkeästi esille.
PoistaTämä tulee ehdottomasti lukulistalleni.
VastaaPoistaSuosittelen. Westön kirjoja voi lukea monella tapaa. Ja vain sinulle kerron, että hän mainitsee myös kirjabloggaajat tarinassa.
PoistaKyllä vaan: monia näkökulmia ja pohdittavaa tässä hiukka ristiriitaisia tunteita herättävässä taivaassa. Itsellä lähti lukeminen mainiosti käyntiin noiden lapsuuden ikiaikaisten kesäkuvausten ja poikaviikareiden ystävyyden parissa, mutta sitten tuli tuumaustauko noiden "svenska talande bättre folk" ja pielustelunpöllähdysten kera... Kiintoisa teos:)
VastaaPoistaSama juttu. Alun kesäkuvaukset ja tapahtumat olivat ihania, vaikka asetelmathan olivat selvät jo siinä vaiheessa: rikas poika ja keskiluokkainen poika ystävystyivät. Se, että ystävyys jatkui olikin sitten eri tarina.
PoistaMinusta oli ihan virkistävää välillä lukea rakkaudesta ja tässä kirjassa oli molempia rakkautta ja vihaa.
Kiintoisa teos :)
Westöllä on kyllä taito kirjoittaa niin, että lukemaansa voi tarkastella monelta suunnalta. Olen tosin lukenut häneltä vain teokset Missä kuljimme kerran ja Kangastus 38, mutta erityisesti tuo Missä kuljimme kerran on lemppareitani juuri siksi, että se on niin monikerroksinen. Tämä uutuuskin tullee lukuvuoroon aikanaan, ja hienolta tämäkin kirjoituksesi perusteella kuulostaa :)
VastaaPoistaSinulle voin kertoa, että päähenkilö on kirjailija, joka kipuilee kirjoittamisen ja muun elämän kanssa, joten siltäkin näkökulmalta kirjaa voi lukea.
PoistaMonikerroksisuus kuin kerrostalo, jonka huipulla asuu rikas ystävä, ja siellä alakerroksessa päähenkilö. Tai teemojen monikerroksisuus.
Westöllä on aina oma paikkansa sydämessäni ja myös tämän hänen uusimpansa otan lukuun jonakin kauniina päivänä. Hieno arvio! <3
VastaaPoistaKiitos Kaisa Reetta <3
PoistaKjell Westö kuuluu suomalaisen kirjallisuuden suosikkeihini. Varsinkin historialliset kirjat ovat minun makuuni :)
<3
Westö on kyllä minulle ihan ykkönen ja uuden romaanin ilmestyminen iso asia. Rikinkeltainen taivas ei kuitenkaan nouse suurimpien suosikkieni joukkoon, sillä keskivaiheilla tarinaa koin jonkinlaisen jännitteen löystymisen ja jopa tylsistymisen hetkiä. Onneksi loppupuoli jälleen kantaa ja tarina on kokonaisuutena onnistunut ja hieno kokonaisuus monipuolisine näkökulmineen.
VastaaPoistaMinä koin myös sen jännitteen löystymisen ja lievän herpaantumisen tarinan lukemisessa. Ehkäpä joku juoni oli jätetty pois siltä kohdalta. Kuka tietää. Siitä yksi tähti tipahti pois.
PoistaHankin kirjan Espoosta eräästä Sellon kirjakaupasta, josta usein haen kirjavirikkeitä. Siellä on asiantuntevia myyjiä, joilla on myös ideoita. En ole lukenut kirjaa vielä kokonaan. Jo nyt minua siinä häiritsee "sitten"-sanan liiallinen käyttö. "Ja sitten hän".."sitten menimme" jne. Liekkö ongelma on ruotsista suomeen käännöksessä? Toinen asia on lyhyiden lauseiden käyttö. Kuin lukisi ostoslistaa. Suomenruotsi ei oikein säväytä, kun en ole suomenruotsalainen, vaikka en heitä väheksykkään. On vaan niin vieras asia tämä ruotsinsuomalaisuus. Se tietysti on tässä lähtökohta henkilöiden -tai paikkakuntien nimissä. Aiheen miljöö, Helsinki, on hyvä. Siksi kirjan hankinkin. Aiheen asettelut, ainakin siihen asti kun olen ehtinyt; köyhä perhe - rikas perhe. Bisnekset, rikas suomenruotsalainen suku. Luulempa, että käännös on tehnyt teokselle hallaa. Ehkä ruotsiksi toimivampi...
VastaaPoistaKiitos kommentista Juhani. Kiva, että olet löytänyt asiantuntevan kirjakaupan. Toivotaan, että kirjakaupat pysyvät hengissä tämän korona-ajan, kun asiakkaita käy vähemmän.
PoistaWestöltä ilmestyy uusi kirja Tritonus tänä vuonna. Olen hankkinut kirjahyllyyni näitä Westön kirjoja, ja pitäisi lukea niitä ahkerammin. Ihailen kirjailijan taitoa kuvata historian eri aikakausia.