Kuninkaalle,
Kaukaisuuden Maa.
Se, jota kauan olet etsinyt, on taipaleella. Hän matkaa halki päivän, yön, ja kädessään hänellä on tunnusmerkki, kultainen kultaomena.
Ruotsalainen Astrid Lindgren (1907-2002) kirjoitti hurmaavia lastenkirjoja, joista Mio, poikani Mio on varmasti hellyttävimmästä päästä. Kirjan päähenkilö oli 9-vuotias Juhani Ville Hämäläinen, joka poistui kotoaan, mutta josta ei saatu koskaan tietoja mihin poika katosi. Juhani Ville Hämäläinen oli oikeasti Kaukaisen Maan prinssi Mio, joka taikavoimien avulla löysi isänsä Kaukaisen Maan kuninkaan ja kotimaansa. Kirja on kuin unelmaa, kun poika, josta kukaan ei välitä, löytää paikkansa maailmassa, ystävyyttä ja isänrakkauden, sillä hän oli ollut aiemmin orpo ja epämieluisa kasvattilapsi.
- Olen etsinyt sinua yhdeksän pitkää vuotta, sanoo isäni kuningas. - Olen valvonut yöllä ja ajatellut: "Mio, poikani Mio." Kaipa minä siis tiedän, että se on nimesi.
Kaukaisessa Maassa Mio kaipasi kuitenkin ystäväänsä, ja kuinka ollakaan hän sai uuden ystävän Jum-Jumin, jonka kanssa Miolla oli kaikenlaisia seikkailuja hevosensa Miramisin selässä. Kaikki ihmiset Kaukaisessa Maassa olivat iloisia Mion tullessa maahan ja kaikki tiesivät mikä Mion tehtävä oli. Saduissa toisinaan hyvä ja paha kohtaavat ja Mion tehtävä oli kohdata Kaukaisen Maan pahin vihollinen yhdessä ystävänsä Jum-Jumin kanssa.
En tiedä, kuinka kauan me kiidimme pimeän halki. Ehkä se oli vain lyhyt
tuokio, ehkä monta, monta tuntia. Vai oliko se ehkä tuhannen vuotta -
siltä melkein tuntui.
Mio ja Jum-Jum kohtasivat retkillään ihmisiä, joiden lapset oli siepattu, ja ystävykset halusivat auttaa lapset takaisin koteihinsa. Matkalla he kohtasivat hirmuisia satuolentoja, joista osa halusi auttaa poikia ja osa halusi saada heidät vangittua pahimmalle hirviölle. Miten pojille kävi ja mitä olentoja he oikein kohtasivat, sen voit lukea kirjasta. Ja saiko paha palkkansa vai ei! Kirja on samalla reipas ja koskettava, voittoisa ja pelottava, mutta ystävyys kantaa tarinan kahta pientä poikaa seikkailujen läpi. Voi kun jokaisella lapsella olisi edes se yksi ystävä, jonka kanssa jakaa hyvät ja huonot hetket.
Tästä lumoavasta kirjasta on tehty myös samanniminen elokuva vuonna 1987.
Unessa minä joskus kuljin pimeissä, kauheissa taloissa. Siellä oli mustia huoneita, jotka minut telkesivät, niin etten voinut hengittää, ja lattioita, jotka aukesivat mustiksi kuiluiksi juuri siinä mistä minun piti mennä, ja portaita, jotka luhistuivat, niin että putosin.
Astrid Lindgren, Mio, poikani Mio *****
kuvitus Ilon Wikland *****
suom. Kristiina Kivivuori *****
Wsoy 2015 tarkistettu suomennos
s. 192
Mio, min Mio 1954
ensim. suomenkiel. laitos 1955
satukirja
Lindgren Astrid: Peppi Pitkätossu
Lindgren Astrid: Vaahteramäen Eemeli
Lindgren Astrid: Marikki, katso, lunta sataa!
Andersen Jens: Astrid Lindgren - Tämä päivä, yksi elämä
Osallistun kirjalla Yöpöydän kirjat-blogin Ajattomia satuja ja tarinoita2-haasteeseen.
Astrid Lindgrenin kirjat ovat omaa luokkansa, laatukamaa ♥️
VastaaPoistaHienoa saada lukea postauksestasi millainen Mio, poikani Mio on -
en lapsena halunnut lukea sitä. Jokin siinä ahdisti tai pelotti.
Hih, luen juuri Peppi Pitkätossua 🙂
Mukavaa tätä viikkoa !
Kiitos Rita ♥️
PoistaPepin lukeminen antaa hurjasti energiaa ♥️
Mio, poikani Mio voi kyllä ahdistaa ja pelottaa lapsia, joten kaikki eivät voi sitä lukea.
Mukavaa viikkoa Rita!
Voi, pitäis kyllä lukea taas tämä kirja!
VastaaPoistaNämä kirjat kestävät hyvin aikaa ja niitä voi lukea yhä uudelleen <3
PoistaOi, tämä on yksi suosikki kirjojani Lindgreniltä. <3
VastaaPoistaKiva kuulla Aletheia. Kyllä tämä on minunkin suosikkeja. Lindgren kirjoitti hienoja lastenkirjoja, joilla oli oma taustatarina.
PoistaMinä en ole vieläkään lukenut tätä ja mietin, voisikohan tämän lukea yhdessä 5,5-vuotiaan kanssa. Lopetimme juuri Ronja- ja Eemeli-kirjat, ja lapsi haluaisi kuulla lisää Lindgrenin kirjoja. Pepit ja Melukylän lapsetkin olemme jo lukeneet. Tämä taitaa kuitenkin sopia paremmin koululaisille vai mitä luulet?
VastaaPoistaSinun 5,5-vuotias on reipas kuuntelija, kun on kuunnellut jopa Ronja-kirjan. Se riippuu niin lapsesta mitä kirjoja voi lukea hänen kanssaan. Jos Harry Pottereita luetaan, niin kyllä silloin voi lukea myös tämän kirjan. Suosittelisin 7 vuodesta ylöspäin, mutta riippuen lukutottumuksesta. Moni eskarilainen on jo lukenut Harry Potterit, mutta sitten on herkempiä lukijoita, joille tällaiset ei sovi lapsuudessa.
PoistaAjattelinkin, että tämä on teemaltaan vielä liina suuri kirja. Taidamme lukea vasta muutaman vuoden kuluttua. :)
PoistaTästä tuli vähän samanlainen olo kuin Veljeni Leijonamielestä (ja Ronjastakin vähän), lapsena nämä oli lukenut ihan vaan seikkailuina ja myöhemmin aikuisena uudelleenluennassa näyttäytyvät huomattavasti surumielisempinä teoksina...
VastaaPoistaMinullekin tuli surullinen olo, kun luin kirjaa. Nyt olisi pitänyt olla tuo Lindgrenin elämäkerta vieressä, sillä siinä kerrottiin myös tämän kirjan syntytarinaa.
PoistaAikuisille nämä avautuvat ihan eri tasolla kuin lapsille, riippuen tietysti lapsesta. Tämä voi olla jopa pelottava herkille lapsille.