keskiviikko 9. huhtikuuta 2025

Jessica Bull: Kovaonninen hatuntekijä

 


Kuutamon valossa Jane kerää musliinileninkinsä helmat ja kiiruhtaa siististi ajetun nurmikon poikki. Ilotulitus on ohi, mutta ruudin myskimäinen maku tuntuu yhä hänen kurkussaan. Hänen takaansa tudortyylisestä herraskartanosta kantautuu jousikvartetin soittoa ja riehakkaan juhlaväen ääniä. Kello on yhdeksän illalla, ja juhlat ovat vasta päässeet vauhtiin.

Brittiläisen Jessica Bullin esikoiskirja Kovaonninen hatuntekijä aloitti uuden kirjasarjan, jonka päähenkilönä toimi kirjailija Jane Austen. Kirjan kuvioissa tutustuin 1700-luvun loppupuolen elämänmenoon Hampshiressä, Englannissa. Eräässä kartanossa vietettiin juhlia joulukuussa 1795. Nuo juhlat päättyivät kammottavalla tavalla, sillä talon liinavaatehuoneesta löytyi kuollut nainen. Jane tunnisti hänet hatuntekijäksi, jolta oli ostanut kesähatun markkinoilta. Mitä ihmettä hatuntekijä teki kartanossa? 

"Et kai vain vihjaa, että joku vieraista oli jotenkin sekaantunut murhaan?"

Jane Austen oli suorapuheinen, joten monet ihmiset suuttuivat hänen kysymyksistään ja vihjailuistaan. Kun hän pääsi oikein vauhtiin syytöksissään, hän ei pystynyt rauhoittumaan, vaan antoi tulla kaikki mitä ajatteli. Ehkäpä hän jatkossa oppii kyselemään rauhallisemmin, ettei kaikki tienoon ihmiset suutu hänelle.

"Ole hyvä ja pidä visusti huoli, ettei kukaan muu pääse lukemaan tätä kirjettä. Tarkemmin ajatellen, kun silmäsi ovat lukeneet, revi se riekaleiksi ja syötä riekaleet herra Fowlen sioille."

Jane piti huolen siitä, että hänen siskonsa Cassandra tiesi mitä kylässä tapahtui. Hän nimittäin kirjoitti siskolleen kirjeitä. Koko  Austenin perhe kauhistui, kun perheen kuuromykkä poika pidätettiin ja vietiin vankilaan. Ei tosin syytettynä murhasta, vaan erään toisen asian vuoksi. Jane pääsi itsekin lopulta vierailemaan veljensä luona tuossa pahamaineisessa vankilassa. Veljeä ei jätetty yksin. Austenin perhe oli hyvin perhekeskeinen, ja he tulivat hyvin keskenään toimeen.

Janella oli kovasti tehtävää, kun hän yritti ratkaista rikosongelmia. Lisäksi hänen rakkauselämässään oli ongelmia roppakaupalla. Hän nimittäin odotti kosintaa, mutta kuinkas siinä sitten kävikään?

Syvään huokaisten Jane vajoaa tuoliinsa ja järjestelee sylissään lepäävän matkakirjoituspöydän sisällön. Hän avaa kynäveitsen, valitsee sopivan sulkakynän ja vuolee muutaman vahvan vedon suunnaten terän itsestään poispäin.

Jessica Bullin Kovaonninen hatuntekijä aloitti Jane Austen tutkii-kirjasarjan. Päähenkilön nokkeluus, äly ja rikosratkaisut eivät olleet kaikkien mieleen aikana, jolloin naisilta vaadittiin hiljaisuutta, tottelevaisuutta ja huomaamattomuutta. Ajat olivat muuttumassa ja nuori Jane ravisutteli naapureitaan kysymyksillään, kunnes hän ratkaisi kaiken. Totta kai. 

Kovaonninen hatuntekijä oli ihanan nokkela ja hauska kirja. Aion jatkaa seuraavankin osan parissa. Jessica Bull on liittänyt kirjaan oikeasti Jane Austenin elämään liittyneitä ihmisiä viilaten hieman vuosia ja tapahtumia. Ennen kirjailijan uraansa, Jessica Bull on ollut töissä mm. kirjastonhoitajana, ja tietysti kirjastakin löytyy tutkimusvinkki kirjaston kirjasta.

 

Jessica Bull, Kovaonninen hatuntekijä *****

Suom. Maija Heikinheimo *****

Bazar 2025

s. 474

The Hapless Milliner 2024

Historiallinen dekkari

Cosy crime

1795

Jane Austen tutkii-sarjan 1. osa

4 kommenttia:

  1. Voi että miten kiinnostava kirja, kiitos vinkistä. Ja kirjan nimikin on niin ihastuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kirjaa oli todella ihana lukea. Varsinkin kirjeet siskolle olivat hauskoja ja päähenkilö oli mainio. Tykkäsin todella paljon.

      Poista
  2. Matkakirjoituspöytä, wow. Läppärin edeltäjä? Nätti kansikuvakin.
    Tykkäisin lukea tuon kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on todella mainio cosy crime-kirja. Ja mieti sitä, että kirjeet kirjoitettiin sulkakynällä, joka piti vuolla aina teräväksi. Myös muste piti itse valmistaa, jos ei ollut rahaa ostaa kaupasta. Ihana lukkea vanhoista tavaroista, mitä ei nykyaikana käytetä. Matkakirjoituspöytä sisälsi siis paperia, sulkakynän ja mustetta. Sen tasolla pystyi sitten kirjoittamaan, ja sitähän Jane Austen harrasti todella paljon.

      Poista