sunnuntai 24. elokuuta 2014

Gillian Flynn: Paha paikka



En ollut herttainen lapsi ja minusta oli kasvanut kaikkea muuta kuin herttainen aikuinen. Jos sielustani piirtäisi kuvan, se olisi töherrys, jolla on torahampaat. 

Yhdysvaltalaisen Gillian Flynnin kolmas kirja Kiltti tyttö oli maailmanlaajuinen menestyskirja, joten Flynnin aiemmin julkaistut kirjat ovat myös nousseet bestsellereiksi. Kiltti tyttö ei ollut minun mieleen, joten ajattelin jättää Pahan paikan lukematta, mutta tulin toisiin ajatuksiin Leena Lumin hyvän kirjabloggauksen ansiosta. Leena osasi nostaa kirjasta esille minua kiinnostavat elementit. Ensimmäinen kirja Sharp Objects on vielä suomentamatta, mutta näistä kaikista kolmesta kirjasta on tekeillä elokuvat.

Oli ankea kalseanmärkä maaliskuu ja minä makasin sängyssä hautomassa itsemurhaa, mitä harrastin usein. Laiskaa iltapäivähaaveilua: haulikko, piippu suuhun, pamaus ja pääni nytkähtäisi kerran, kaksi, seinä kastuisi verestä. Räiskis, roiskis.

Kirjan päähenkilö oli Libby Day, kolmekymppinen yksinäinen sielu, joka eli sukulaisten nurkissa lapsuutensa, sillä isoveli oli tappanut muun perheen Libbyn ollessa seitsemän vanha. Isä oli häipynyt aiemmin kuvioista ja eli alkoholistin ja pikkurikollisen elämää, johon ei pikkutytöllä ollut asiaa. Ihmiset olivat keränneet pikkutytölle pienen omaisuuden, mutta nyt se oli mennyttä, ja Libbyn oli aika hankkia työpaikka ja elättää itse itsensä, mikä ei ollut helppoa, sillä Libbyllä ei ollut koulutusta eikä kokemusta työn tekemisestä. Lisäksi hän oli jämähtänyt jonnekin seitsemänvuotiaan pienen äkäisen tytön hahmoon, johon terapia ei ollut purrut.

Kirjan tarinassa vuorottelivat eri perheenjäsenten ajatukset vuonna 1985, jolloin surmat tapahtuivat ja nykyhetken ajatukset. Perheen äiti oli hyväsydäminen nainen, joka oli erehtynyt valitsemaan lastensa isäksi luihun pikkurikollisen, joka oli kuin iilimato kimpussa myös eron jälkeen kinuamassa rahaa. Perheen äiti oli perinyt maatilan, joka vaati kovasti työtä, mutta vuonna 1985 tila oli konkurssin partaalla. Lapsista ei vielä ollut juuri apua maatilan hommissa ja vanhin lapsista, Ben, oli joutunut vääränlaisten kavereiden joukkoon.

Kirjan juonikuviossa eräs ryhmä halusi ostaa Libbyltä perheen tavaroita ja pyysi Libbyä maksua vastaan haastattelemaan perheen jäljellejääneitä henkilöitä mm. Beniä, joka istui vankilassa elinkautista. Se oli Libbystä vaikeinta, sillä hän ei ollut nähnyt veljeään 25 vuoteen. Lukijat voivat ottaa selvää kävikö Libby vankilassa vai ei. Entäs löytyikö isä? Äidin sisko oli nakannut Libbyn ulos varhaisteininä, ottiko täti vastaan vai ei? Benin epämääräinen kaveriporukka oli myös kiinnostava sakki. 

Libby sai todella helposti ratkaistua murhapäivän tapahtumat ja siihen liittyvät henkilöt, joten hienoista lepsuutta näen kirjoittajan ratkaisuissa, voiko poliisit tehdä noin huonoa työtä. Muuten kirja on huomattavasti parempi kuin Kiltti tyttö. Libby Day oli oikein mainio päähenkilö ja odotan mielenkiinnolla elokuvaa ja naistähteä, joka osaa näytellä tätä neuroottista ja sosiaalisia tilanteita välttelevää pienikokoista ja pahasuista Libbyä.

Tarkkailin näkymää hetken pitäen aivoni kurissa, pysytellen poissa Pahasta paikasta. Ei kirkaisuja, ei haulikkoja, ei vauhkoja närhen rääkäisyjä. Kuulin vain pelkkää hiljaisuutta.

Gillian Flynn, Paha paikka ****
suom. Maria Lyytinen
WSOY 2014
Dark Places 2009
s. 378

12 kommenttia:

  1. No kiva, kuulla, että en tullut johtaneeksi sinua harhaan;) Minustakin tämä on parempi kuin Kiltti tyttö.

    Millään en vain tajua, miten Flynn koukkunsa rakentaa, sillä luen takuuvarmasti seuraavankin;)

    Kiva huomata, miten eri asioita osasit tuoda kirjasta esiin kuin minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuin huomasit, sympatiani olivat pienen Libbyn puolella. Tämä vetosi todella syvältä sydämestä miten kriisit voivat vaikuttaa aikuisen ihmisen elämään. Myös äidin kohtalo ja miten mies oli vedättänyt, mutta silti kirjasta aisti hänen suuren rakkauden ja huolen lapsia kohtaan.
      Pääasia oli tietysti se, että tällainen vaikea kirja sai arvoisensa lopun.
      Kiltin tytön loppu oli ihan toista maata.

      Poista
    2. En enää tiedä, kumpi oli parempi minusta, Paha paikka vai Kiltti tyttö, mutta molemmat haluan nähdä elokuvana. Sen sijaan erittäin hyvän Teräviä esineitä, passaan leffana ja miksi, se selviää sinulle, kun olet kirjan lukenut...Teräviä esineitä kirjassa pääset jälleen pienen tytön erikoiseen maaimaan...Camillan lapsuuteen.

      Poista
    3. En kyllä mene katsomaan Kilttiä tyttöä, vaikka kuinka paljon maksettaisiin. Kammottavaa ilkeilyä.
      Nyt odotan Camillan elämästä kertovaa kirjaa todella mielenkiinnolla :)

      Poista
  2. Minäkin olin ihan koukussa tähän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Flynn hallitsee näköjään bestseller-kirjoittamisen :)

      Poista
  3. Mielenkiintoista; kiitos Mai! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämän kirjan bloggaaminen oli hieman vaikeaa, sillä kirjailija on taitava koukuttamaan, joten kaikki ei ole sitä mitä toin esille. Kirja on suoraan sanottuna yllättävä :)

      Poista
  4. Koetin kommentoida, mutta kommentti karkasi. Äh. Mutta joo, minulla Kiltti tyttö jäi kesken, koska se oli mielestäni lajityypilleen liian tylsä. Tätä Pahaa paikkaa on kehuttu ja se vaikuttaakin paremmalta. Taidan siis lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain häikkää bloggerissa huomasin itsekin.
      Suosittelen tätä kirjaa ja ihmettelen Kiltin tytön suosiota, kun tämä aiemmin julkaistu on paljon parempi. Lue ihmeessä ;)

      Poista
  5. Paha paikka on ehdottomasti lukulistalla. Palailen kunnolla tekstiisi kunhan olen lukenut kirjan. :)

    VastaaPoista