keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta

 


Aloin pohtia: mitä tapahtuisi, jos hulluustarinat piirtäisi sarjakuviksi? Voisimmeko tarinankertojan kanssa tarjota lukijoille vertaistukea ja helpottaa kertojien ja lukijoiden taakkaa? Purkaisimmeko tosipohjaisten kertomusten avulla häpeäleimaa eli stigmaa, joka hulluuteen ja mielenterveysongelmiin edelleen liittyy?

 

Viivi Rintasen toinen sarjakuvakirja Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta kertoo esikoiskirjan Mielisairaalan kesätyttö (2015) tavoin hänestä itsestään. Lisäksi hän kertoo kaksitoista muuta sarjakuvanovellia. Kirjan taustalta löytyy yhdentoista eri ihmisen kokemuksia hulluudesta.

 

Tämä kirja kertoo vuosista, jolloin piirsin muiden tarinoita hulluussarjakuviksi ja tutkin omaani psykoterapiassa.

 

Viivi Rintasella on siis omakohtaisia kokemuksia mm. syömishäiriöistä ja psykoterapiasta. SusuPetalilla on ollut elämässään useita masennusjaksoja ja osastohoitoja. Marian lapsuus oli pelottava. Emilia oli äärimmäinen äiti, jonka elämässä vahtelivat masennus- ja maniajaksot. Piritalla oli syömishäiriö. Janikalla persoonallisuushäiriö. Lassella oli paniikkihäiriö. Kristiina oli urheiluhullu. Elina oli rakastava ja raivostuva äiti. Eenan äiti oli skitsofreenikko. Outi yritti tehdä itsemurhan. Erittäin koskettavia ja ajatuksia herättäviä mielenterveysaiheita, jotka antavat varmasti monelle lukijalle tunteen siitä, että ei ole yksin ongelmiensa kanssa.

 

Mielenterveysongelmat voivat tulla kenelle tahansa. Kukaan ei voi tietää niistä etukäteen. Esimerkiksi elämässä tapahtuvat traumaattiset tapahtumat voivat aiheuttaa erilaisia masennuksia ja kroonistuessaan masennusten hoitaminen voi kestää pitkään, jopa loppuelämän ajan. Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta ei ole hoitokirja, vaan kirja on kuvaus ihmisten omista hulluuden kokemuksista. Kiitokset jokaiselle kirjan tekemiseen osallistuneelle ja oman tarinansa rohkeasti esille avanneille henkilöille. Toivon teille jokaiselle valoisempia aikoja ja jaksamista. Viivi Rintanen, olet loistava ja lahjakas graafikko ja tarinankertoja.


 

Viivi Rintanen, Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta

kuvitus Viivi Rintanen

Suuri Kurpitsa 2020

s. 134 + Tarinankertojat

 

Viivi Rintanen: Mielisairaalan kesätyttö

 

8 kommenttia:

  1. Onpa hienoa kun tällaisia vaikeita asioita puretaan myös sarjakuvien muotoon. Sinä luet todella monipuolisesti kirjallisuutta, se on hieno asia. Sarjakuvia en ole nyt aikuisena lukenut lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli :)
      Olen huomannut, että sarjakuvantekijöissä on valtavasti tällaisia lahjakkuuksia, jotka kertovat todella syvällisiä kertomuksia graafisin keinoin. Aihepiiri on Viivi Rintaselle omakohtainen ja hän kertoo kirjassa myös omaa tarinaansa mielenterveysongelmista.

      Suosittelen Anneli sinulle tätä teosta <3

      Poista
  2. Minulla on vielä Mielisairaalan kesätyttökin lukematta, mutta pitää kyllä ehdottomasti lukea nämä molemmat! Ne vaikuttavat todella kiinnostavilta. On hienoa, että mielenterveysaihetta käsitellään myös sarjakuvissa. Nythän on kai pian alkamassa mielenterveysviikko. Olinkin miettinyt, olisiko jotain aiheeseen liittyvää, mitä voisin lukea silloin. Katsotaan, ehdinkö saada näitä käsiini siihen mennessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on tuo Mielisairaalan kesätyttö lukematta, mutta olen aikonut lukea sen heti, kun näin sen ilmestyvän. Niin se aika katoaa johonkin ja samoin aikomukset.
      Tämän pistin heti varaukseen, kun näin sen ilmestyvän, sillä minua kiinnostaa psykologia ja siihen liittyvät aihepiirit.

      Poista
  3. Kiitos, kun esittelit tämän. Tilaan tämän itselleni seuraavassa nettitilauksessa, johon olen keräillyt lahjakirjoja. Olen tilannut jo kolmesti joululahjakirjoja AdLibriksestä.

    Tällaiset omat kertomukset vaikeista elämänkokemuksista ovat todella arvokkaita. Niillä on varmaan myös iso osuus itsemurhien määrän laskussa. Huomataan, että hauras mieli ja elämän vaikeudet eivät ole salattava häpeä, vaan ne ovat yleisiä ja kuuluvat elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihepiiri on ollut tabu, joten jos sairastuu mielenterveysongelmiin, asiaa hävetään, jopa tänäkin päivänä.
      Viivi Rintanen tuo itsensä esille jakamalla kokemukset omista mielenterveysongelmista, samoin kirjan tekemiseen osallistuneet henkilöt. Kokemukset ovat tärkeitä jakaa. Kaikki eivät pysty siihen, mutta onneksi nämä kirjan henkilöt ovat siihen pystyneet. Kuka tahansa voi sairastua mielenterveysongelmiin.

      Minunkin pitäisi jo ryhdistäytyä ja alkaa miettiä joulua <3

      Poista
  4. Mahtava idea! Sarjakuvan kautta ongelmaan saa sopivalla tavalla etäisyyttä. ❤️ Häpeä vähenee, ehkä poistuu kokonaan. Tuskan voi saada ulos piirtämällä sen. Ihana kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita ❤️
      Minustakin sarjakuva on hyvä keino kertoa vaikeista asioista.
      Kirja on paljon enemmän kuin pystyin siitä kertomaan.

      Poista