perjantai 17. marraskuuta 2023

Lola Lorenzo ja Barbara Lybeck: Lola

 


Synnyin perheeseen, jossa minua rakastettiin ja isä ja äiti olivat ylpeitä ihanasta "pojastaan".

Lola on Somaliassa syntyneen, mutta jo vauvana Suomeen muuttaneen Lola Lorenzon elämäkerta. Hän pyysi Barbara Lybeckiä kirjoittamaan elämäkerran, joka toisi esille somalialaisen transnaisen vaikeudet ja ongelmat elää sellaisena kuin hän jo pienenä pyysi Jumalalta rukouksissaan - hän heräisi tyttönä. Lola Lorenzo syntyi siis poikana, mutta hän ei koskaan tuntenut olevansa poika.

Lapsuudenkokemus, johon palaan aina uudestaan ja uudestaan, on Somalian matka, joka venähti nelivuotiseksi.

Isä vei  7v. Lolan veljineen Somaliaan tutustumaan sukulaisiin ja mummoon. Tutustumista ei kauan kestänyt, kun isä vei heidät koulukotiin. Siellä lapset olivat kuin vankilaoloissa. Heitä kohdeltiin väkivalloin, hakattiin ja käytettiin hyväksi. Järkyttävää, mutta totta. Elämää koulukodeissa kesti 4 vuotta. Sitten he pääsivät palaamaan takaisin Suomeen.

Olin islamilaisessa maassa, kuulin ympärilläni koko ajan lausuttavan rukouksia ja lausuin niitä itsekin, ei ollut houkutuksia. Eihän siellä voinut edes vilkaista poikien perään, koska jos olisit jäänyt kiinni, sinut olisi tapettu. Pelkäsin niin paljon, etten voinut tehdä mitään. Toivoin vain, että syntiset ajatukseni lähtisivät itsestään pois. Mutta mikään ei tietenkään lähtenyt mihinkään.

18-vuotiaana Lola palasi Somaliaan ja toivoi, että ajatukset muuttuisivat, mutta eivät ne muuttuneet. Ajatukset siitä, että hän on transnainen vain vahvistuivat. Sodan kiristyessä Somaliassa, hän sai mahdollisuuden palata takaisin koti-Suomeen.

Olen pesunkestävä suomalainen somali, enkä halua olla mitään muuta. Suomalainen Liisa tai Seija.

Miten muutos julkiseksi transnaiseksi tapahtui, sen voit lukea kirjasta. Lolan elämä ei ole ollut helppoa, mutta onneksi hänellä on ollut tukijoita. Parhaiten häntä ovat tukeneet muut transihmiset ja ballroom-kulttuuri. 

Kaikkea hyvää sinulle elämääsi Lola. Kiitos, että sain lukea elämäkertasi. Toivon, että päivä päivältä elämääsi tulee lisää ystäviä, jotka tukevat sinua ja kannattelevat pimeinä hetkinä. 

 

Lola Lorenzo ja Barbara Lybeck, Lola *****

Into 2023

s. 237

Elämäkerta

Transnainen

3 kommenttia:

  1. Siinä on kyllä marginaalia kerrakseen, kun on Suomessa somali ja myös trans. Suomessa voi onneksi rakentaa ihan eri tavalla omaa elämää, jos perinteet eivät miellytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väkivalta on ilmeisen jumittunut Lolan syntymämaahan. Ja se väkivalta on ilmeisesti tullut myös Suomeen. Olen jo aiemmin lukenut, että somalialaisia lapsia ja nuoria viedään takaisin sotaa käyvään maahan vain oppimaan muka uskontoa. Uskonnon varjolla tehdään paljon pahaa. Niin myös Lolalle. Uskonto ei annan oikeutta toimia väkivalloin toista ihmistä kohtaan. Ihminen on itsessään paha ja väkivaltasoitunut, jos tekee pahaa toiselle ihmiselle.

      Poista
    2. Kyllä, ja on kestänyt luvattoman kauan, ennen kuin Suomessa on myönnetty monen islamiin nojaavan kulttuurin ongelmat. Tyttöjen aseman pitäisi säväyttää silloinkin, kun tytöllä ei ole sukujuuria Suomessa.

      Poista