tiistai 1. lokakuuta 2024

Ingeborg Arvola: Jäämeren laulu

 


Minä hymyilen auringon esiin. Lausun sanoja mielessäni samalla kun kävelen. Ilta ei saa jalansijaa minun sisälläni. Askel askeleelta. Olen kolmekymmentäviisi vuotta vanha. Elämän puolivälissä. Antaa menneen jäädä taakse. Antaa sen, mikä on tullakseen, täyttää ajatukset.

Norjalaisen Ingeborg Arvolan historiallinen teos Jäämeren laulu aloitti Ruijan rannalla-sarjan hänen isoisoisoäidistään Priita-Kaisasta. Oli vuosi 1859. Ihmiset olivat jo nälkäisiä. Osa heistä suuntasi matkansa kohti Jäämerta, sillä merestä nousi kalaa, lohta ja turskaa. Jäämeren rannalla oli siis töitä ja ruokaa. Priita-Kaisa halusi jättää Sodankylän taakseen, sillä hänellä oli kaksi aviotonta lasta, ja pappi oli ripittänyt häntä julkisesti jo neljä kertaa. Priitta-Kaisa lähti lapsineen hiihtäen kohti Jäämerta.

Mistään en pysty päättelemään, että hetki on kohtalokas. En hajuista enkä niityistä, en tuulenpuuskista jotka jälleen lennättävät hiuksiani, en pilvien välistä pilkistävästä ilta-auringosta joka saa minut hohtamaan.

Matka Jäämerelle oli monta sataa kilometriä, joten matka kesti pitkään, sillä nuorempi pojista oli vasta kolmevuotias. Välillä pysähdyttiin useammaksi viikoksi taloihin, joissa tarvittiin apua. Heinäkuussa tarvittiin heinäntekoapua Kreeta ja Mikkeli Askan tilalla. Saapuminen tilalle oli kohtalokas, sillä Priita-Kaisa ja Mikkeli rakastuivat toisiinsa. Tulossa oli siis draamaa ja tragediaa, syvää onnea ja surua, jopa oikeudenkäynti ja tuomiot haureudesta ja salavuoteesta. Ilmoituksen salavuoteesta oli tehnyt Mikkelin vaimo Kreeta.

Onko  edes varmaa, että voin lähteä paluumatkalle Majavanniemeen, kun oikeudenkäynti on ohitse?

Yllä olevaan lainaukseen löytyy vastaus kirjan tarinasta. Jäämeren laulu on mahtava aloitus kirjasarjalle. Sarja kertoo  kveenien eli suomensukuisten ihmisten elämästä Pohjois-Norjassa ja Jäämeren rannalla. Kirjan päähenkilönä toimii parantajan ja näkijän taidoilla varustettu kaunotar Priitta-Kaisa.


Ingeborg Arvola, Jäämeren laulu *****

Suom. Aki Räsänen *****

Gummerus 2024

s. 365 + Jälkisanat

Kniven i ilden 2022

Ruijan rannalla-sarjan 1. osa

1859-1862