sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Truman Capote: Aamiainen Tiffanylla







Truman Capoten (1924-1984) Aamiainen Tiffanylla on kuulunut lukulistalleni todella pitkään, aina siitä asti kun tiesin, että kirjasta tehdyn kuuluisan elokuvan takana on kirja. Onneksi sain kirjan Ullan blogin kirja-arvonnasta, kiitos Ulla. Keltainen kesä siis jatkuu kiihkeässä New Yorkissa, Manhattanilla, ja eletään sota-aikaa. Aamiainen Tiffanylla on 112 -sivuinen pienoisromaani, jonka lisäksi kirja sisältää kolme lyhyttä novellia: Kukkien talo, Timanttikitara ja Joulumuisto.

Holly Golightly oli asunut vuokralaisena samassa vanhassa talossa; hänellä oli hallussaan asunto, joka oli aivan minun huoneeni alapuolella. Mitä Joe Belliin tuli, niin tämä omisti baarin Lexington Avenuen kulmassa; hänellä oli se vieläkin. Sekä Hollylla että minulla oli tapana käydä siellä kuusi tai seitsemän kertaa päivässä, ei ryypyllä, ei aina, vaan soittamassa: sodan aikana yksityisen ihmisen oli vaikea saada puhelinta. Lisäksi Joe Bell välitti kernaasti viestejä, mikä Hollyn tapauksessa ei ollut mikään vähäinen suosionosoitus, sillä hänelle niitä tuli tavaton määrä.

Elokuva ja kirja poikkeavat juonellisesti toisistaan, sillä elokuvassa kertoja oli rattopoika, joka rakastui Hollyyn (Audrey Hepburn). Kirjassa kertoja oli kirjailijaksi aikova Fred, joka oli homoseksuaali. Holly nimesi kirjailijan veljensä mukaan. Holly haaveili rikkauksista ja elätti itsensä tuntemansa rikollisen avulla. Lisäksi hän eli poikaystäviensä kustannuksella. Truman Capote muutti itse nuorena New Yorkiin ja hän kertoi kirjoissaan paljolti omaelämäkerrallisia tarinoita julkisuuden henkilöistä, joihin tutustui pintaliitopaikoissa ja kotibileissä sekä ammatissaan reporttina. Hollysta tuli mieleeni Truman Capote itse, joka haki hyväksyntää köyhälle lapsuudelle ja nuoruudelle ja omalle ja ystäviensä seksuaalisesti vapaalle elämäntyylille. Tarinan Holly oli orpo, nuori, kaunis ja tottunut tarttumaan tilaisuuksiin kiinni, röyhkeä. Truman oli luultavasti itse kokenut olevansa orpo viettäessään lapsuutensa tätinsä Spookin luona, joka oli Joulumuisto-novellin toinen päähenkilö.

Henkilö, jolle hän puhuu, olen minä. Minä olen seitsemän vuotta vanha, hän on vähän yli kuudenkymmenen. Olemme hyvin kaukaista sukua ja olemme eläneet yhdessä - tosiaan, niin kauan kuin muistan. Talossa asuu muutakin väkeä, sukulaisia hekin; ja vaikka heillä on meihin nähden valtaa ja he usein saavat meidät itkemään, emme yleensä huomaa heitä. (Joulumuisto)

Olin luonut itselleni hohdokkaan kuvan Hollysta elokuvan perusteella. Kirjan Holly ei ollut samanlainen glamour-nainen kuin Audrey Hepburn. Tietysti pidän valtavasti elokuvasta ja sen kauniista tähdestä, mutta kirja on aivan omaa luokkaansa kertomuksena köyhästä nuoresta, joka etsii elämälleen jotain parempaa. Työnteko ei häntä kiinnostanut, eikä arkielämä, vaan vaarat, jännitys ja seikkailut olivat Hollylle tärkeitä juttuja. Kirjan tarinoissa vankila, vangit, rikokset, pedofilia, insesti, homoseksuaalisuus sekä erilaisuus sulautuivat tarinoiden juoniin punoutuen kokonaisuuksiksi, joiden avulla avautui kirjailijan sielunmaisema ainakin hiukkasen. Truman Capoten Aamiainen Tiffanylla on tarina, joka herättää erilaisia tunteita, ehkä päällimmäiseksi tunteeksi jäi uteliaisuus ja halu tietää enemmän mihin Hollyn seikkailu jatkui. Jokaisen elämässä käy vieraisilla ihmisiä, joista vielä vuosien perään haluaisi tietää mitä hänelle kuuluu. Holly oli kiehtovan tarinan erilainen päähenkilö. *****

Aprikoin, oliko hän mahtanut varastaa useinkin. - Minun oli pakko. Jos halusin saada jotakin. Mutta teen sitä vieläkin silloin tällöin säilyttääkseni taitoni.

Truman Capote, Aamiainen Tiffanylla
suom. Inkeri Hämäläinen s. 7-154
suom. Kristiina Kivivuori s. 155-175
Tammen keltaiset kirjat 3. painos 1981
Breakfast at Tiffany´s
A Short Novel and Three Stories 1958

8 kommenttia:

  1. Tämä pitäisi kyllä muistaa lukea. Pidän elokuvaversiosta, mutta edellisestä katselukerrasta on sen verran aikaa että osaisin varmaankin lukea tätä ilman vertailua elokuvaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Marika, vielä on lukuaikaa ennen opintoja ja ahkeraa aherrusta. Suosittelen kirjaa ja elokuvan voin katsoa aina uudelleen ja uudelleen :)

      Poista
  2. Aika blogattu kirja, en itse ole lukenut, mutta katsonut filmin, en tiennyt, että elokuvaan on muutettu Fredin taustaa.

    Hyvä bloggaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Truman olisi itse halunnut pääosan esittäjäksi Marilyn Monroen, Marilynin tausta ja lapsuus oli aika paljon Hollyn kaltainen, joten oliko Marilyn kirjailijan mielessä, kun hän kirjoitti tarinan? Paljon mahdollista.
      Audrey oli hieno ja kaunis, kiltti. Ei kyllä vastannut Hollya.
      Elokuvaa on muutettu tosi paljon.
      Lue ihmeessä ja kiitos :)

      Poista
  3. Olen nähnyt leffan parikin kertaa ja tykännyt. Kiinnostavaa saada tietää kirjasta ja taustoista. Elokuvan käsikirjoitus poikkeaa näköjään aika tavalla kirjasta. On ehkä laskeskeltu mikä uppoaa suureen yleisöön ja tehty leffa siltä pohjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Truman Capote ei hyväksynyt elokuvaversiota, enkä ihmettele yhtään. Uskoisin, että tänä päivänä elokuvasta tulisi täysin erilainen. Mukaan tulisi myös Hollyn karmeat lapsuuskokemukset ja köyhä elämä sijaiskodissa, josta hän karkasi 14-vuotiaana New Yorkiin. Pintaliitoelämä olisi vain yksi osa elokuvaa.
      Vanhassa elokuvassahan on onnellinen loppu, joka ei vastaa kirjaa ollenkaan. Hollywoodissa elokuvissa oli aina happy end!

      Poista
  4. En ole nähnyt elokuvaa. Kirjan odottaa lukemista. Hyvä kirja minulle Klassikkohaasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä kirja Ompun klassikkohaasteeseen. Luin jo yhden historiallisen kirjan haasteeseen ja jos se olisi ollut tylsä, niin olisin laittanut tämän haastekirjaksi. Onneksi se sattui olemaan todella riemukas tapaus.

      Suosittelen myös elokuvaa, joka on yksi lemppareistani. Elokuva on todella hyvä :)

      Poista