torstai 18. maaliskuuta 2021

Niillas Holmberg: Halla Helle

 


Sinä voit paljon paremmin. Sinä et paina huuliasi huuliani vasten niin kuin minä tavanmukaisuuttani tekisin; sinä revit vettyneet vaatteet iholtani ja puret. Sinä revit minua, revit, revit itseesi.

 

Saamelaisen runoilijan, muusikon ja kulttuuri- ja ympäristöaktivistin Niillas Holmbergin esikoisromaani Halla Helle kertoo Etelä-Suomesta Utsjoelle muuttaneen Samun äänellä nykyaikaan sijoittuvan tarinan, jossa pääosassa on Samun ja saamelaistaiteilija Ellen parisuhde, mutta josta vahvasti nousee esille myös kantasuomalaisten (lantalaisten) ja saamelaisten eriävät katsantokannat esimerkiksi luonto- ja ympäristöasioissa. Lisäksi Ellen mielenterveysongelmat luovat parisuhteeseen ja yhteiseloon omat vaikeutensa.

 

Kun tunturilta palattuani maleksin yksin rivitalolla, huomasin kaipaavani Elleä kuin ihmistä, jota en ole nähnyt pitkään aikoihin. Tapojeni mukaan annoin katseen harhailla mieliseinäyksessäni. Kirjahyllyt ovat stressileluja silmieni hypistellä, eikä kirjaselistön tuijottaminen osoittautunut turhaksi silläkään kertaa. Siinä se taas oli, isoa mustaa fonttia kirkkaan vihreässä selässä: For Indigenous Minds Only. Vetäisin sen kirjojen terveyden kannalta aivan liian ahtaasta rivistä ja löysin etukannesta ala-aotsikon, joka valotti koko asiantilaa: A Decolonisation Handbook.

 

Samu sai työpaikan Utsjoen kirjastosta opeteltuaan aluksi vuoden saamen kieltä. Nuoren miehen lukeneisuus nousee ylös yhtenä kirjan teemana. Hän haki kirjoista vahvistusta moneen eri asiaan mm. Freudilta ja Jungilta. Sopeutuminen utsjokilaisten ja saamelaisten keskelle vaati nuorelta mieheltä ponnisteluja ja ajattelutavan sekä -kannan muutoksia. Tärkeintä oli kuitenkin auttaa Elleä, joka vaipui syvään masennukseen.

 

Ellen kulttuurinen tausta on kuin helvetin iso petäjä. Olen kieltämättä aistinut sen työntävän havujaan yhteisen tulevaisuutemme väliin. Mänty ei toki ole kieltänyt minua olemasta Ellen kanssa – eiväthän puut kiellä. Olen itsekseni arvellut, ettei minulla ole lupaa.

Ympäröivä luonto lumoaa kenet tahansa, mutta samalla ovat maisemat tuijottaneet minua takaisin jokseenkin varautunut häivähdys katseessaan kuin epäilisivät minua tekopyhäksi kauppamieheksi.

Mutta nyt se varautuneisuus on hävinnyt! vaarat eivät enää kiinnitä minuun huomiota, antavat minun olla – kuin osana omaa itseään. Ne sanovat: totta kai Ellellä ja Samulla on yhteinen tulevaisuus, mitä siitä?

 

Niillas Holmbergin esikoisromaani Halla Helle on uskomattoman monivivahteinen ja taidokas romaani suoraan Saamenmaalta. Tarina kuvailee nykyajan saamelaisten elämää ja kulttuuria sekä vertaa elämää historiaan, minkälaista elämä oli ennen.

Halla Helle on myös kirja nuoresta rakkaudesta ja parisuhteesta eteläsuomalaisen Samun näkökulmasta. Parisuhdetta varjostaa Ellen paheneva masennus, josta hän kertoo Samulle unirunoissaan.

 

Niillas Holmberg, Halla Helle *****

Gummerus 2021

s. 451

Saamelaiset

Mielenterveys

Luonto ja ympäristö


6 kommenttia:

  1. Tämä on kiinnostava romaani, joka täytyy ehdottomasti lukea jossain vaiheessa. Holmbergin runoja olen joskus lukenutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Kirjan teksti on paikoitellen runollista ja ne unirunot ovat upeita.
      Uskomattoman hieno esikoisromaani.

      Lukuiloa :)

      Poista
  2. Tämän haluan vielä lukea. Saamelaisten kirjoja ei ole tullut paljon luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tätä uskomattoman hienoa tarinaa sinulle Anki :)
      Saamelaisten elämä tulee hyvin esille kirjan tarinassa.

      Lukuiloa :)

      Poista
  3. Kiitos esittelystäsi, houkuttelee lukemaan. On aina hienoa lukea kirjoja jostain ihmisryhmästä, kun ne on kirjoittanut joku ryhmään kuuluva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :)
      Samaa mieltä. Tässä tuli niin paljon esille saamen kieltä, kulttuuria ja elämää, että olisin kaivannut loppuun sanastoa.

      Poista