"Miksi et halua ottaa Harrietia?" äiti kysyi. "Mikset sinä halua ottaa häntä?" "Minä kysyin sinulta", äiti sanoi.
Ruotsalaisen Alex Schulmanin teos Malman asema kertoi sukupolvelta toiselle periytyvistä tunne-elämän ongelmista ja perheiden sisäisistä vaikeuksista. Harrietin äiti ja isä erosivat ja jakoivat lapset. Kumpikaan heistä ei halunnut Harrietia. Lopulta hän päätyi asumaan isänsä kanssa. Perheessä ei oltu osoitettu lämpimiä tunteita toinen toisilleen, ja vanhemmat olivat lähinnä riidelleet, kunnes erosivat. Äiti ei halunnut eron jälkeen pitää yhteyttä lapseensa, eikä hän antanut Ameliankaan pitää yhteyttä pikkusiskoonsa.
Nainen raotti särkyneen perheen ovea muttei ollut oikeastaan edes liikuttunut, kunhan vain puheli heidän kävellessään Tukholman yössä.
Kirjan kertojina toimivat Harriet, hänen miehensä Oscar ja heidän tyttärensä Yana. Välillä Harriet on lapsi ja kulkee isänsä kanssa junalla Malman asemalle, välillä hän on aikuinen ja kulkee samaa reittiä miehensä kanssa. Kun Yana kertoi tarinaansa, hän oli välillä aikuinen ja välillä lapsi. Aikuisena hänkin kulki samaa junamatkaa Malman asemalle. Tuo junarata oli tärkeä kirjan punaisena lankana, ja Malman asemalla tapahtui yksi pahimmista suvun tragedioista.
Isä oli aina kireä ja sulkeutunut ja hänen mielialansa vaikuttivat perheeseen, vaikka hän olisi ollut vaiti. Kun äiti ei ollut kotona, isän aika kului tämän etsimiseen. Hän soitti äidille yhä uudelleen eikä lopettanut ennen kuin äiti oli kotona.
Alex Schulmanin teokset käsittelevät hänen oman perheensä ja sukunsa kipeitä tunne-elämän ongelmia. Malman aseman tarina jatkoi samoilla linjoilla, ja toi esille perheiden sisäisiä salaisuuksia ja vääryyksiä, joista ei puhuttu eikä niistä saanut puhua. Lapset kärsivät aina erotilanteissa, he kärsivät myös kirjan tarinassa.
Tämän kirjan erotilanteet olivat todella ikävää luettavaa. Olen itsekin eronnut ja jäänyt yksinhuoltajaksi, ja valitettavasti eron aikana riideltiin rumasti ja vielä senkin jälkeen. Tämä tarina nosti omat kipeät muistot ja tunteet esille. Voi vain kuvitella, miten kurjaa ero oli lapsille. Alex Schulman on taitava kuvaamaan syviä tuntoja ja tunteita.
Alex Schulmanin teos Malman asema on kipeiden tunteiden tarina perhesalaisuuksista ja ongelmista.
Alex Schulman, Malman asema
suom. Jaana Nikula
Nemo 2022
s. 295
Malma station 2022
Alex Schulman: Polta nämä kirjeet
Alex Schulman: Unohda minut
Alex Schulman: Eloonjääneet
Vieläkään en ole saanut luetuksi muita kuin tuon Polta nämä kirjeet, joka oli tosi hyvä. Jospa ensi vuonna tulisi luettua Schulmanilta lisääkin.
VastaaPoistaMinullakin on kirjoja, joita tekisi mieli lukea eli lukulistalla on tunkua. Maailma on pullollaan ihania kirjoja. Schulmanilta ilmestyy ensi vuonna isäsuhteesta kertova kirja. Sekin on varauksessa :)
PoistaOlen Schulmanilta lukenut pari kirjaa aiemmin ja tämäkin on lukulistalla. Hieman rankka lukukokemus voi olla tulossa, luulen.
VastaaPoistaOlet oikeassa, hankauksia ja ongelmia sekä perhesalaisuuksia riittää tässäkin kirjassa. Schulman pureutuu perheiden ja sukujen salaisuuksiin todella syvällisesti.
PoistaOlen lukenut Schulmanin aiemmatkin suomennetut, joten varmaan tartun tähänkin 🙂
VastaaPoistaMalman aseman kerrontatyyli on todella kiinnostava. Asemalla on iso merkitys kirjan tarinassa. Uskon, että koukutut myös tähän kirjaan.
Poista