torstai 16. huhtikuuta 2020

F. M. Dostojevski: Vanhan ruhtinaan rakkaus (1500. postaus)



Maria Aleksandrovna Moskaleva on tietysti Mordasovin ensimmäinen nainen, siitähän ei saata olla epäilystä. Hän käyttäytyy siten kuin ei tarvitsisi ketään, vaan ikään kuin kaikki tarvitsisivat häntä. Totta on, ettei hänestä juuri kukaan pidä ja monet vihaavatkin häntä vilpittömästi, mutta sen sijaan kaikki häntä pelkäävät, ja sitä hän juuri kaipaakin. Sellainen piirre on jo korkeamman diplomatian ilmaus.

Venäläisen klassikkokirjailijan Fjodor Mihailovitš Dostojevskin (1821-1881) Vanhan ruhtinaan rakkaus kietoi 1800-luvun juoruilevan pikkukaupungin silmäätekevät sekä rikkaan vanhan ja muistisairaan ruhtinaan tapahtumiin, joista oli huvittavaa lukea. Dostojevski oli taitava kuvaamaan ihmisiä, joita ajaa oman edun tavoittelu ja halu rikastua toisten kustannuksella. Tässä tapauksessa vanhalle ruhtinaalle yritettiin naittaa kieroudella ja vääryydellä nuori kaunis nainen, Zinaida. Asialla oli, kuinkas muutenkaan, tytön kunnianarvoisa äiti, Maria Aleksandrova Moskaleva.

Oletteko missään nähneet sellaista kaunotarta? Totta on, että hän on ylpeä, liiankin ylpeä! Puhutaan, että Mozgljakov kosiskelee häntä, mutta tuskinpa häitä tullaan viettämään. Mikä on Mozgljakov? Nuori kylläkin, ei hullumman näköinen keikari, omistaa puolitoistasataa panttaamatonta sielua, on pietarilainen. Mutta hänen päässään ei ole kaikki kunnossa.

Zinaidalla oli siis kosija ennestään, joka ei pysynyt poissa, vaikka tyttö oli sitä häneltä pyytänyt. Tällä kertaa kosija toi mukanaan vanhan setänsä, ruhtinaan, joka oli suunnattoman rikas ja joka oli aina ollut perso naiskauneudelle. Tuostapa sai tytön äiti kieron ajatuksen naittaa tyttärensä ruhtinaalle. Muutenhan voisi käydä niin, että tyttö jäisi naimattomaksi, niin kuin oli aikonut, eikä äiti pääsisi hyötymään kauniin tyttärensä menestyksestä ollenkaan.

Dostojevski oli uskomaton ihmismielen kuvaaja. Henkilöhahmot ja tapahtumat olivat tragikoomisia ja huvittavia. Uskonpa, että tämän kirjan tapahtumat olisivat uskomattoman hauskoja teatterin lavalla. Näin kirjan kohtauksia jo näyttämöllä ja yleisön nauramassa mm. kohtauksissa, joissa salakuunnellaan, mitä toisessa huoneessa tapahtuu. Ruhtinas itse oli kuvattu hauskana tyyppinä, jota katsellessa ja kuunnellessa nauraisi kippurassa. Kirjan tapahtumat olivat liioiteltuja, mutta varmasti 1800-luvulla monessa perheessä mietittiin ja jopa kieroiltiin tyttöjen naittamisesta vanhoille ja rikkaille leskimiehille. Tytöiltähän ei kyselty mitään, tai heidän puheitaan ei uskottu, heidän oli naitava jopa vanhus, jos se niin määrättiin.

Zinaida ei ollut ihan helppo tapaus tyttäreksi, sillä hän oli mennyt rakastumaan veljensä opettajaan. Mikä häpeä. Maria Aleksandrovan sydän ihan kiehui raivosta, mutta lukekaapa kirjasta mitä tapahtui ruhtinaan vierailun aikana. Tähän sekametelisoppaan sekoittui useampi kauhan hämmentäjä. Mutta kuinkas sitten kävikään?
Dostojevskin Vanhan ruhtinaan rakkaus on ratkiriemukas romaani suoraan 1800-luvulta.

Mutta miksi toistaa näitä huhuja, eiväthän ne kuitenkaan ole tosia.

F. M. Dostojevski, Vanhan ruhtinaan rakkaus
suom. Juhani Konkka
Gummerus 2013, 7. painos
s. 175
Djadjuškin son 1859

Dostojevskin oma elämä oli kuin suoraan romaanista, sillä hänet vangittiin vuonna 1849 mielipiteidensä vuoksi ja tuomittiin kuolemaan. Armahduksen jälkeen hänet lähetettiin viideksi vuodeksi Siperiaan vankileirille.  Myrskyisät naissuhteet, pelivelat ja rahattomuus ajoivat kirjailijan usein maanpakoon. Vakiintuneen aseman klassikkokirjailijana hän sai vasta kuolemansa jälkeen. Mm. Rikos ja rangaistus, Idiootit, Riivaajat ja Karamazovin veljekset ovat Dostojevskin tuotantoa.

Tämä on blogin 1500. postaus. Kirjasähkökäyrä täytti maaliskuussa 8 vuotta, joten aika paljon on tullut vuosien mittaan luettua ja postattua. Minusta on kivaa, että blogin juttuja kommentoidaan, joten sydämellinen kiitos kaikille kävijöille ja kommentoijille. 

Aurinkoista kevättä ja lukuiloa t. Mai

18 kommenttia:

  1. Onnea blogillesi Mai! Kahdeksan vuotta ja 1500 postausta on paljon. Kiitos blogiystävyydestä, toivotan aurinkoa ja lukuiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta <3
      Kevät on uusien asioiden aikaa. Keväällä luonto heräilee talviunien jälkeen. Koen itsekin aina heräämisiä ja uusia ideoita juuri keväällä. Keväällä siis aloitin tämän blogin pitämisen tyttöni suosituksesta, sillä hänellä oli oma kiva bloginsa. Edelleen on, mutta nykyään matkailuun liittyvä ja tietysti näkyy enemmän instassa jne.
      Kirjat ne ovat elämäni suola, jota ilman olisi vaikea olla.

      Kiitos blogiystävyydestä Riitta <3

      Poista
  2. Onnittelut hienosta blogistasi :)

    VastaaPoista
  3. Mai: sylin täydeltä ruusuja Sinulle ja lämmin kiitos kiinnostavista postauksistasi sekä hyvästä blogikaveruudestasi!!

    Dostojevski on ikikirjailija, jonka teosten pariin palailee mieluusti senkin jälkeen kun "venäläiskirjailijavaihe" tuli ohitettua;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3
      Venäläiset kirjailijat eivät ole koskaan kiinnostaneet minua, ja blogista löytyy vain yksi venäläinen runokirja, yksi novellikirja ja tämä Vanhan ruhtinaan rakkaus. Yritän lukea ainakin muutaman kirjan lisää tulevina vuosina. Uudempi kirjallisuus kiinnostaa enemmän kuin klassikot.

      Poista
  4. Onnittelut blogistasi!
    On ollut mukava tutustua sinuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu <3
      Turkulaiset sanovat ”kuin myös”, joka tarkoittaa, että kiitos samoin :)

      Poista
  5. Onneksi olkoon pitkän blogiuran johdosta.
    Kirjasähkökäyrä on hyvä, laadukas blogi. Kirjanblogien aatelia. 🌹

    Jouduin Dostojevskin lumoihin joskus päälle parikymppisenä kun sukelsin Rikoksen ja rangaistuksen tunnelmaan enkä kokonaan päässyt sieltä ulos kun kirja loppui. 😀 Vieläkin jos lausun nimen Raskolnikov siirryn ajatuksissani kuluneisiin huoneisiin ja venäläisille kaduille. En silti innostunut hänen muista teoksistaan joita aikanaan yritin lukea. Esittelemäsi Vanhan ruhtinaan rakkaus vaikuttaa kyllä vetävältä. 💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Rita <3
      Hienoa, että olet lukenut Rikoksen ja rangaistuksen. Itse olen viihtynyt jännityksen äärellä. Siksi olin ennakkoluuloinen Dostojevskin suhteen. Mies on yrittänyt tyrkyttää tätä kirjaa, sillä tässä on vähän sivuja. Onneksi joku ihana ihminen on kääntänyt kirjan kivasti. Kirja on iloisen juonikas.

      Poista
  6. Dostojevskia pidetään usein raskaana ja hankalana, mutta hänellä oli myös tämä komediallinen puoli.

    Paljon olet ehtinyt kirjoittaa. Toivottavasti jatkat samaan tyyliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit <3
      Tykkään tosi paljon lukemisesta ja kirjoista. Bloggaaminen tukee harrastusta ja luo oman mielenkiintoisen mausteen, sillä blogimaailmasta saa tosi paljon uusia lukuvinkkejä ja haasteita lukea jotain mitä ei ole ennen tehnyt.

      Poista
  7. Olen lukenut tämän joskus aikoja sitten, itse tarinasta en enää paljon muista mutta painoksessani oli kaamea kansi (ei siis sama kuin tässä sinun). :D

    Onnea 8-vuotiaalle, kauan eläkööt blogisi ja kirjat! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ele <3
      Kauan eläköön kirjat ja kirjastot!
      Tämä oli kyllä veikeä ja iloinen kirja. Tykkäsin.

      Poista
  8. Onnittelut 8-vuotiaalle 1500 bloggauksesta! Täällä on mukava piipahdella, ja monta lukuvinkkiä olen mukaani ottanut. Jatkamisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :)
      Kiva kun piipahdan ja onpa mukava kuulla, että olet löytänyt täältä lukuvinkkejä. Suunta eteenpäin kohti 2000.

      Mukavaa uutta lukuviikkoa :)

      Poista
  9. Myöhästyneet onnittelut komeasta juttumäärästä! :) Kivaa, että jaksat blogata niin aktiivisesti. Tämä Dostojevski on minulle aivan uusi tuttavuus, en ollut tästä koskaan kuullutkaan mutta vaikuttaa kiinnostavalta. Ja ainakin aivan toisenlaiselta kuin Rikos ja rangaistus, jonka suhteen olen jo luovuttanut, ei tule luettua tässä elämässä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Marika :)
      Minäkin olen ennakkoluuloinen kaikkia tosi vanhoja klassikoita kohtaan. Mies on hankkinut tämän kirjan ja on yrittänyt houkutella minua lukemaan tätä. Yllätys oli kiva, kun teksti oli kuitenkin hauska ja juonikas ja sivuja oli vähän. Mies lukee venäläisiä klassikoita ja niitä siis löytyy kirjahyllystä.

      Aurinkoisia kevätpäiviä :)

      Poista