tiistai 28. joulukuuta 2021

Vuosi 2021 ja 12 parasta kirjaa!

 

 

Jouluaattona satoi Turussa lunta, ja Ozzyn kuva on jouluaaton aamulenkiltä. Maisema oli muuttunut satumaisemaksi. Toisinaan samaa fiilistä koen, kun luen kirjoja, kun kirjailija onnistuu viemään toisiin paikkoihin, toisiin maisemiin tarinansa avulla ja lukeminen on muuttunut ihmeelliseksi kirjamatkaksi. 

Vuosi on ollut vaikea bloggaamisen kannalta, sillä maaliskuussa murtui oikeasta ranteesta molemmat luut. Piti opetella käyttämään vasenta kättä. Kuntoutuminen on ollut hidasta ja oikeaan käteen jäi hoitovirheen vuoksi vamma. Elämä yllätti.

Kun Ankin kirjablogi julkaisi vuoden joka kuukaudelta parhaan lukemansa kirjan, ajattelin, että noinkin voi vuodesta kertoa - 12 kirjalla. Oma vuoteni näyttää silloin seuraavanlaiselta:

 

Tammikuu:


Sonja O kävi täällä oli klassikko jo syntyessään.  Anja Kauranen kertoi 70-80-lukulaisten nuorten käytöksestä, kielestä, mielenterveysongelmista ja yhteiskunnallisista ongelmista. Lisäksi kirjan sivuilta löytyi yhteiskunnan historiallisia teemoja, karjalaisten muutto Suomeen sekä 70-80-luvun poliittista ja kulttuurista liikehdintää. Sonja O kävi täällä revitti lukuhermoja moneen suuntaan, mutta se oli varmaa, että viihdyin tarinan seurassa alusta loppuun saakka. 

 

Helmikuu:

 

Richard Powersin teos Ikipuut sai tunteeni pakahtumaan ja kyyneleet valumaan silmistäni. Olisin halunnut tarinan jatkuvan ja jatkuvan, mutta kirjassa on alku ja siinä on myös loppu. Onneksi kirja löytyy omasta hyllystäni, joten voin lukea sen uudestaan. Loistava teos.

 

Maaliskuu:


Niillas Holmbergin esikoisromaani Halla Helle oli uskomattoman monivivahteinen ja taidokas romaani suoraan Saamenmaalta. Tarina kuvaili nykyajan saamelaisten elämää ja kulttuuria sekä vertasi elämää historiaan.

Olen todella iloinen tästä saamelaiselämän kuvauksesta, joka antaa aidon kuvauksen, koska kirjailija itse on saamelainen. Hieno ja taidokas kirja.

 

Huhtikuu:



Joonatan Tola kertoi väkevän värikkäässä esikoisteoksessaan Punainen planeetta lapsuudestaan ja perheestään, johon luomisvimmainen isä Mikko J. Tola loi epävarmuutta, ahdistusta ja puutetta elämänhallinta-, päihde- ja mielenterveysongelmillaan.

Rohkea teos. Hienoa, että selvisit lapsuudestasi Mikko. Uskon, että moni ihminen pystyy samaistumaan kirjaasi. 


 Toukokuu:


 

Olin lukenut ruotsalaisen Karin Smirnoffin esikoiskirjaa Lähdin veljen luo muutaman rivin, kun jo rakastin kirjaa. Teksti oli mahtavan soljuilevaa puhekieltä, ja nimet oli yhdistetty jännästi yhdyssanoiksi. Kirjan musta ja ilkikurinen huumori vei mennessään, ja niinpä minä huomasin viihtyväni pohjoisruotsalaisessa kylässä Jana Kipon ja hänen veljensä sekä kyläläisten seurassa.

 

Kesäkuu:


Walter Tevisin (1928-1984) Musta kuningatar kertoi Beth Harmonista. Kirja on 60-luvun tytön kasvutarina orpokodista kuuluisuuteen  ja superlahjakkaaksi shakkimestariksi, mutta tarinan mukana tulivat tutuiksi myös ne ikävät puolet eli yksinäisyys, perheettömyys ja riippuvuus päihteistä.

 

Heinäkuu:


Marie Benedictin historiallinen fiktiokirja Rouva Einstein kertoi kuuluisan fyysikon Albert Einsteinin ensimmäisestä vaimosta Mileva Marićista. Huippuälykäs Mileva oli kotoisin Serbiasta, oli kiinnostunut opiskelusta ja pääsi opiskelemaan fysiikkaa ainoana naisena sveitsiläiseen yliopistoon vuonna 1896. Hänen tavoitteensa oli valmistua opinnoistaan ja jatkaa uraa tiedenaisena, mutta kohtalo päätti toisin, hän tapasi Albertin ja rakastui.

 

Elokuu:


Anneli Kannon mielenkiintoinen historiallinen teos Rottien pyhimys kertoi tarinan 1500-luvun alkupuolelta, kun Hattulan vasta rakennettun kirkon sisäseiniä saapui maalaamaan tukholmalainen kolmimiehinen ryhmä. Nuori Pelliina otettiin pian ryhmän jäseneksi, kun hänen taiteellinen lahjakkuutensa oli huomattu. Tykkäsin tosi paljon tästä kirjasta.

 

Syyskuu:

 

Riina Tanskasen sarjakuvakirja Tympeät tytöt toi mieleeni oman nuoruuteni kipeät muistot. Kirja herätti runsaasti ajatuksia ja tunteita, jotka olivat sulkeutuneet syvälle sydämeeni. Nyt oli aika tuulettaa niitä ja saada niihin uudenlaista tarttumapintaa. Oli aika löytää syy sille, miksi tunteeni olivat mitä olivat. 

 

Lokakuu:


Rosa Liksomin Väylä kertoi Lapin sodan aikaisesta evakuointimatkasta Lapista joen yli Ruotsin puolelle ja sodan loputtua takaisin Suomen puolelle. Matkalle vietiin myös karja. Karjaa kuljettamassa olivat etupäässä nuoret ja lapset, ja matkaa tehtiin kävellen.

Väylä on kirjoitettu rehevällä tornionjokilaakson murteella. Tämä Lapin sotaan liittyvä tarina kosketti sieluni tummia syövereitä jokaisella sivullaan.

 

Marraskuu:


Kristiina Vuoren Samettiin kätketty oli täynnä 1600-luvun draamaa, rosoa, intohimon poltetta ja salattuja totuuksia. Kirjan päähenkilö nuori kätilövaimo elätti itsensä lapsenpäästäjänä ja joutui välillä auttamaan oikeuden toteutumista ja syntisten lastenmurhaajien etsimistä. Mahtavaa historian kuvaamista.

 

Joulukuu:


Inkeri Markkulan teos Maa joka ei koskaan sula on mielestäni vuoden paras teos. Kirjan tarina upposi suoraan sydämeeni. Päähenkilö oli suomalainen fyysikko Unni, jonka suvun tarina löytyi kaukaa Saamenmaalta. Sinne jäi koti ja isä ja muu suku, kun hänet vietiin Helsinkiin, jonne hän ei ikinä sopeutunut.
Maa joka ei koskaan sula on uskomattoman hienosti kirjoitettu tarina kahdesta satutetusta ihmisestä, joiden yhteinen aika oli tähtiin kirjoitettu. 

 

Kiitos tästä vuodesta ja Hyvää Uutta Vuotta! 💖 



 

 

18 kommenttia:

  1. Onpa ikävää, että ranteesi murtui sillä tavalla ja vielä hoitovirhe pahensi tilannetta. Ihanan satumaailman tekin saitte jouluksi. Samoin täällä nautittiin todella kauniista, lumisesta joulusta.

    Listallasi on kiinnostavia kirjoja. Lukusuunnitelmissani ovat olleet Halla helle, Väylä ja Maa joka ei koskaan sula - eli nuo pohjoisesta kertovat kirjat. Itsekin mietin juuri äsken tällaisen koosteen tekemistä; saapa nähdä teenkö sen jo tänään vai myöhemmin. Kiitos sinulle kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2022!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentista :)
      Vuosi on ollut todella erikoinen ja täynnä outoja tilanteita. En oikein osaa sopeutua potilaaksi, joten onneksi minulla on taas oikea käsi, joka toimii.
      Olet poiminut listalta pohjoisen kirjat, vahvaa draamaa. Tee ihmeessä oma lista. Poimin kirjat joka kuukauden luettujen kirjojen joukosta. Se jokin näissä oli. Myös Smirnoffin kirja sijoittui pohjoiseen.
      Hyvää uutta vuotta :)

      Poista
  2. Paljon hyviä nostoja! Tosin Punainen planeetta ja Halla Helle jäivät heti alkuunsa minulla kesken, eivät olleet minua varten.
    Näitä listauksia on kiva lukea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kuitenkin kiva, että kirjoja ilmestyy niin paljon, että kaikille löytyy luettavaa ja kirjoja joista pitää. Tykkäsin molemmista todella paljon.
      Minustakin oli kiva lukea sinun listasi.

      Poista
  3. Kiva idea käydä vuosi läpi kuukausittain kirjojen avulla! Kirjoistasi olen lukenut vain vanhimman eli Sonja O:n, mutta sen useampaan kertaan.
    Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja O on aina yksi suosikeistani ja löytyy kirjahyllystä.

      Hyvää Uutta Vuotta :)

      Poista
  4. Tämä onkin kiva tapa käydä läpi lukuvuoden parhaita. Voisin matkia... katsotaan.
    Panin muistiin Smirnoffin ja Markkulan kirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että poimit kyseiset teokset muistiin. Uskon, että pidät kirjoista yhtä paljon kuin minäkin.

      Poista
  5. Ja vielä piti sanoa, että on kyllä ikävä juttu tuo vioittunut kätesi. Onneksi olet osannut siirtyä käyttämään vasenta kättä.
    Hyvää uutta kirjavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja onneksi oikea käsikin toimii jo, vaikka siihen jäi vamma. Oikea puoleni on paljon vahvempi kuin vasen. Varsinkin kirjoittaminen vasemmalla kädellä oli vaikeaa, melkein mahdotonta. Kun käsi oli kipsissä, oli pakko käyttää vasenta kättä. Onneksi tapahtuma on ohi. Minulla on ollut tosi huono tuuri, kun olen onnistunut murtamaan molemmat ranteet, tosin 7vuoden välein.

      Hyvää uutta kirjavuotta :)

      Poista
  6. Mainio lista, joista omia vuoden suosikkejani ovat ilman muuta Ikipuut ja Tolan väkevä aloitus Punainen planeetta:) Tympeät tytöt avauksesi herätti, kuten totesit, runsaasti tunteita, ajatuksia ja takaumia; hyvä niin...

    Lämmin kiitos Mai itsellesi kuluneesta vuodesta, pysyköön kädet kunnossa ja mitä parhainta alkavaa vuotta 2022 sekä suloiselle lumikirsu-Ozzylle silityksiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Takkutukka :)
      Oli kyllä kiva huomata, että olen lukenut muutakin kuin dekkareita ja jännityskirjoja. Jotenkin kipeä käsi vaati lukemaan hurjan määrän jännittäviä kirjoja, jotta ajatukset eivät olisi vain ja ainoastaan kädessä, johon keskushermoilla ei ollut mitään yhteyttä. Oikea käsi oli kuin alien. Piti alkaa oikein hyväksymään se musta ja turvonnut ja kosketusarka raaja, että on se minun käsi. Pikkuhiljaa lääkityksen ja fysioterapian ja toimintaterapian ja oman jumppaaamisen ansiosta alkoi käsi toimia ja kasvattaa uusia hermoja ja verisuonia. Oikean elämän jännityskertomus.
      Kirjoilla on myös mahtava keino auttaa omien tunteiden ja muistojen käsittelemisessä. Lasten kanssa on mahtavaa käsitellä tunteita kirjojen välityksellä. He ovat niin aitoja ja avoimia.

      Hyvää uutta lukuvuotta :)

      Poista
  7. Mielenkiintoinen lista.
    Terveyttä ja lukuiloa uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Sara :)
      Onneksi lukuiloa on riittänyt, vaikka käsi on ollut surkeassa kunnossa ja kipeä. Toivon terveyttä ja lukuiloa sinullekin :)

      Poista
  8. Hienoa, että olet saanut ranteesi kuntoutettua Mai! Minäkin olen murtanut eri aikoina molemmat ranteeni, mutta ne parantuivat hyvin. Sen sijaan murtunut nilkka vaivaa ajoittain edelleen, mutta pahemminkin voisi olla.

    Kiva tapa kertoa vuoden parhaista kirjoista. Minullakin on tekeillä yhteenveto vuoden parhaista; sekä Rottien pyhimys että Väylä ovat minunkin listallani.

    Olen lukenut ja kuunnellut maanisesti, sama eskapismi jatkunee tässä koronatilanteessa. Mutta mikä ettei, kevään uutuuskirjatarjonta on taas mitä upeinta. Hyvää uutta vuotta ja lukuelämyksiä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta :)
      Kädestä ei taida tulla koskaan entisen veroista, mutta mennään nyt kuitenkin eteenpäin.
      Väylä ja Rottien pyhimys ovat kyllä tämän vuoden herkkupaloja kirjarintamalla. Huikean hyviä kirjoja.

      Toivon sinulle oikein hyviä lukumatkoja ja timanttisia tarinoita ensi vuodellekin :)

      Poista