keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Cara Delevingne & Rowan Coleman: Mirror Mirror


Koska kukaan ei voi yhtenä päivänä olla täällä ja kadota seuraavana. Siinä ei ole mitään järkeä. Kukaan ei vain katoa kuin savuna ilmaan jättämättä itsestään mitään jälkiä.

Englantilainen Cara Delevingne kirjoitti esikoisromaaninsa Mirror Mirror yhteistyössä Rowan Colemanin kanssa. Kirjan päähenkilöt ovat 16-vuotiaita, joten kirja on suunnattu nuorille lukijoille. Kirjan kertojaminänä toimii Red, joka oli Mirror Mirror –nimisen koulubändin rumpali. Samaisen bändin laulajana toimi Rose, kitaristina Leo ja basistina Naomi. Tarina alkaa siitä, kun ystävykset etsivät Naomia, sillä tämä oli kadonnut. Naomi pysyy kadonneena edelleen, kun koulu alkaa kesäloman jälkeen.

Elämä jatkuu, mutta se ei ole totta, koska sinä yönä kun Naomi katosi, hän painoi vitun isoa pause-nappia. Päivät kuluvat, viikot ja vuodenajat vierivät ja kaikkea muuta skeidaa, mutta mitään muuta ei tapahdu. Ei oikeasti. Tuntuu kuin me kaikki olisimme pidätelleet henkeä kahdeksan viikkoa.

Kirjan alussa tuntui vaikealta lukea nuorisopuheella kirjoitettua tekstiä, mutta siihen onneksi tottui aika nopeasti.  Ehkä kirja olisi luettavampi, jos se olisi yleiskieltä. Kirjan kappaleiden otsikot ovat mielenkiintoisesti Kahdeksan viikkoa aiemmin, Vuotta aiemmin, Yhdeksän tuntia aiemmin jne. Tarina pääsee heti alusta vauhtiin, kun Naomin katoaminen on heti esillä. Jokaisen nuoren kotona on ongelmia ja nuorilta itseltä löytyy ongelmia. Nuoruus on herkkää aikaa ja kirjailija on hyvin perillä harrastuksiin, kavereihin, seurusteluun, juhlimiseen ja kouluihin liittyvissä jutuissa. Seksuaalisuus ja kiusaaminen ovat herkkiä aiheita ja ne nostetaan hienosti esille. Yksi kirjan vahvimmista teemoista on ystävyys, jota koetellaan kirjan sivuilla moneen kertaan.

Me oltiin silloin jo ystäviä, me naurettiin ja heitettiin läppää. Me hengailtiin yhdessä, naljailtiin leikkisästi. Kuuluin porukkaan. Minusta ei ollut koskaan aiemmin tuntunut siltä. Että olin osa jotain niin hienoa.

Redillä on vaikeuksia kotona, mutta koulu sujuu hyvin. Mustat kajalilla rajatut silmät, hiukset ajettu pois ohimoilta, lävistyksiä, tatuointeja. Redin ulkonäkö sopi hyvin bändiin, mutta äiti ei kestänyt Redin ulkonäköä. Red haluaa näyttää kuitenkin siltä kuin hänen sisällään tuntuu. Ulkonäköpaineet ja se, että haluaa erottua massasta, ovat osalle nuorista tärkeä juttu. Vanhempien kanssa riitely kuuluu asiaan, kun nuori kyseenalaistaa vanhempiensa auktoriteetin. Valitettavasti moni aikuinenkin taantuu vanhempiensa edessä murkkuikäisen asteelle. Kiellot, säännöt ja niiden uhmaaminen ovat kirjassa tärkeässä osassa. Cara Delevingne on sujahtanut sujuvasti nuorten maailmaan kirjoittamalla uskottavan tarinan Redistä, Leosta, Rosesta ja Naomista. Kirjan tapahtumat muuttuvat todella jännittäviksi, kun ystävykset yrittävät selvittävää Naomiin liittyviä pimeitä salaisuuksia.

Cara Delevingne & Rowan Coleman, Mirror Mirror ***
Suom. Ulla Selkelä
Wsoy 2018
s. 379
Mirror Mirror 2017
Nuortenkirja

5 kommenttia:

  1. Onko tämä kirjoittaja Cara sama kuin malli? Mielenkiintoista, mutta en lue pääsääntöisesti nuortenkirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sama. On myös näytellyt monessa elokuvassa. Minä luen aika paljon lastenkirjoja ja kun aloitin bloggaamisen, aloitin myös nuortenkirjojen lukemisen uudelleen. Ihan virkistävää ja tietää minkälaisia kirjoja voi suositella nuorille.
      Kokeile :)

      Poista
    2. Tässä on menossa pieni nuortenkirjojen lukuviikko ja bloggauksia uusista kirjoista on tulossa tänne blogiin :)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä. Laitoin varaukseen. Opetan yläkoulussa ja lukiossa, joten nuortenkirjavinkkejä ei ole koskaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä ehdokas vinkattavaksi nuorille. Uskon, että tykkääjiä ja kiinnostuneita lukijoita löytyy. Avasin kirjaa tosi vähän, sillä en halua spoilata tarinaa, mutta kirjasta löytyy kerroksellisuutta, jännitystä jne.

      Poista