sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys (15 Klassikkohaaste)

 

 

Ihminen ei voi koskaan tietää, mitä hänen tulee haluta, sillä eläessään vain yhden elämän hän ei voi verrata sitä edellisiin tai korjailla sitä seuraavissa.

Tšekkiläisen kirjailijan Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys on ollut pitkään lukulistallani, joten sovitin sen tähän viidenteentoista Klassikkohaasteeseen, joka alkaa olla jo aikamoinen perinnelukuhaaste kirjablogeissa. Kirjan teemoina toimivat parisuhde sekä sen ongelmat ja Tšekkoslovakian miehitys sekä sen vaikutukset elämään ja ihmisiin.

Kirjan tarinassa seurattiin prahalaisen lääkärismiehen ja maalta muuttaneen nuoren tytön seurustelua ja vuosikausien avioelämää. Mies oli aikamoinen pettäjä, vaikka hän yrittikin selitellä, että rakkaus ja uskottomuus olivat eri asia. Miehellä oli myös vuosikausia kestäneitä suhteita eri naisiin.

Jossakin vaiheessa nainen jätti miehensä. Se tapahtui samaan aikaan, kun Venäjä miehitti Tšekkoslovakian vuonna 1968. Tästä alkoikin mielenkiintoisin vaihe kirjan tarinassa, sillä en ole lukenut aiemmin Tšekkoslovakian miehityksestä yhtään kirjaa. Muuten kirjan tarina oli aika puuduttavaa lukea. Väliin mies kertoi omasta ja vaimonsa elämästä ja sitten vaimo kertoi oman versionsa elämästä miehensä kanssa.

Jonkin aikaa meni hyvin, mutta sitten lääkärimies joutui jättämään kirurgin tehtävänsä, sillä venäläiset ahdistelivat häntä kaikenlaisilla tarjouksilla. Olisi pitänyt olla ilmiantaja tai julkaista kannanotto, että kannattaa nykyistä hallintoa ym. Lopulta hän teki ikkunanpesuja. Kaikki halusivat tietysti tohtorimiehen ikkunanpesijäkseen. Naiset tietysti halusivat sänkyyn hänen kanssaan.

Milan Kundera (1.4.1929) on ollut kiihkeä stalinismin vastustaja. Kundera osallistui vuonna 1968 Prahan kevääseen, jonka johdosta hänen kirjailijanuransa kiellettiin  Tšekkoslovakiassa vuoteen 1989 asti, jolloin tapahtui Tšekkoslovakian samettivallankumous. Kommunistihallinto vainosi Kunderaa ja lopulta hän pääsi vuonna 1975 muuttamaan Ranskaan.

Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys on  parisuhdekertomus Tšekkoslovakiasta Venäjän miehityksen aikana. Kirjasta nousee myös viitteitä hänen omaan elämäänsä. Selätin klassikon.


Milan Kundera, Olemisen sietämätön keveys

suom. Kirsti Siraste 1985

Wsoy 2022

s. 557

Nesnesitelmä lehkost byti 1985


Kiitokset Ankin kirjablogin Ankille 15. Klassikkohaasteen vetovastuusta. Linkistä pääset katsomaan haasteen blogit ja kirjat.


Klassikkohaasteisiin lukemani kirjat:

1. Émile Zola: Nana

2. Veijo Meri: Manillaköysi

3. Maria Jotuni: Huojuva talo

4. Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa

5. Aila Meriluoto: Peter-Peter

6. Annikki Kariniemi: Erään avioliiton anatomia

7. Ken Keysey: Yksi lensi yli käenpesän

8. Timo K. Mukka: Tabu

9. Hannu Salama: Juhannustanssit

10. D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja

11. Lasse Sinkkonen: Solveigin laulu

12. Anja Kauranen: Sonja O kävi täällä

13. Juhani Aho: Rautatie

14. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan 

15. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys

 

18 kommenttia:

  1. Minusta Olemisen sietämätön keveys oli kirjana kovin kuivakka, hyvistä teemoistaan huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tämä oli kuivakka. Aihepiiristä olisi kyllä saanut aikaiseksi paljon enemmän.

      Poista
  2. Tämä kirja on nimenä tuttu, samoin Kunderan nimi, mutten tiennyt sen juonesta mitään. Ei kuulosta kyllä kauhean kiinnostavalta, jos se kertoo lähinnä tuon päähenkilön rakkausseikkailuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihepiirin syvin teema on Venäjän tekemä Tšekkoslovakian miehitys, jonka mausteena oli kyseinen parisuhde. Mauste oli turhan vaatimaton mielestäni. rakkausseikkailuistahan on kirjoitettu mielettömän hyviä kirjoja kautta aikain. Tällä kertaa seikkailut eivät innostaneet.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen teos tapahtuma-aikaan ja tämän päivänkin näkökulmasta turhankin tuttuihin raameihin sijoitettuna. Niinpä, tämä elämän "paino" ja "keveys"...
    "Elämisen seitämätön kevey"s on oiva nimi teokselle ja osuvana tokaisuna sitä tulee joskus käytettyä elävässä elämässäkin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Tšekkoslovakian miehitys ja yritys miehittää Ukraina muistuttavat tosi paljon toisiaan. Minäkin olen käyttänyt kirjan nimeä montakin kertaa, mutta nyt kun luin tämän kirjan, niin voi jäädä käyttämättä. Kirjan miespäähenkilö oli kyllä ärsyttävyyden huippu. Meni melkein mustaksi huumoriksi koko kuvatus.

      Poista
  4. Minä en pitänyt tästä yhtään. Aivan turhia rakkausseikkailuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä voi sanoa, että minäkään olisin pitänyt tästä kirjasta. Meni jopa mauttomuuksiin kyseiset seikkailut.

      Poista
  5. Jotenkin hämärästi muistan tämän lukeneeni joskus ja muistan ettei mikään kovin häävi ollut.

    VastaaPoista
  6. Olen lukenut tämän joskus vuosia sitten (näköjään on tullut uusi painos? kiva juttu!),,, ja muistelen pitäneeni. Mutta varsinaisesta kirjan sisällöstä en muista oikeastaan mitään... olisi kiinnostavaa lukea tämä uudelleen, varmaan avautuisi hieman eri lailla nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että Tšekkoslovakian miehitys avautuisi eri tavalla nyt, kun Ukrainaa yritetään miehittää hyökkäyssodan avulla.

      Poista
  7. Tämä on niitä klassikoita, jotka keikkuvat vuodesta toiseen lukulistalla. Saapa nähdä, saanko tämän käsiini jossain kohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin jopa sanoa, että minulle tämän kirjan lukeminen oli työvoitto, sillä luin sen, vaikka en pitänyt siitä koko aikana pätkääkään. Yleensä lopetan melkein heti, jos ei nappaa mukaansa.

      Poista
  8. Isäni laittoi tämän mukaani kun viimeksi lainasin häneltä kirjoja, hänellä kun on tapana lisätä aina omia suosituksiaan pinkkaan mukaan. En ole vielä tähän uskaltautunut tarttua, mutta nyt ainakin tiedän mitä odottaa niin osaan ehkä valita lukuajankohdan sopivammaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan niin outoa tuo Venäjän pitkään jatkunut tapa miehittää eri maita. Olen tyytyväinen, että selätin klassikon, mutta miehen seikkailu eri naisten kera oli kyllä tylsää luettavaa. Tsemppiä tämän kirjan lukemiseen.

      Poista
  9. Olen lukenut tämän kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla olin itse nuori, hyvin levoton sielu ja pidin kirjasta, mutta toisella kerralla tuon miehen rakkausseikkailut tympivät pahasti. Niin sitä ihminen ja kirjamaku muuttuu! Muuten olisi kyllä kiinnostavaa lukea tšekkiläistä kirjallisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman asian, että kirjamaku on muuttunut, kun ikää on tullut. En siis tykännyt tuon miehen naisseikkailuista ja pettämisestä ollenkaan. Kyllähän tuommoisia tyyppejä löytyy ja myös naisistakin löytyy samanlaisia pettäjiä.

      Poista